Izrada ploca / panela od parketa / friza

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
CroWiz
Precizni šegrt

Izrada ploca / panela od parketa / friza

Post by CroWiz »

Buduci da je parket po kvadratu znatno pristupacniji od lameliranih ploca / panela od istog drveta (ovdje hrast),
zanima me da li je dobra ideja kupiti parket i sam ga lamelirati u ploce za namjestaj?

Kupovni paneli su, koliko sam vidio, obicno spajane sa ravnom stranom, bez profila.
To sto je parket profiliran ne bi trebao biti problem, jedino bi trebao misliti na izgled rubova di se vide. neka iskustva?
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Ja sam od hrastovog parket napravio prozorske daske, dasku za šank, gazišta za stepenište i ispalo je skroz Ok. daščice parketa bile su dimenzija 70x90x2.2cm. Problem je malo kod sastavljanja jer je donji deo (onaj koji se lepi na košuljicu) oatno profilisam kako bi prihvatio lepak za parket i tako bolje vezao sa podlogom, pa prilikom sastavljanj treba strogo voditi računa da gornja površina ostane ravna. Od lepkova sam koristio PU lepak (onaj što ekspandira u kontaktu sa vazduhom) koji solidno popini šupljine na sastavima. Vidljive sastave sam kitovao sa akrilnim kitom za drvo u boji hrasta.
CroWiz
Precizni šegrt

Post by CroWiz »

googlao sam u vise navrata ali sam nasao zbilja malo primjera da su ljudi radili ploce od parketa, sto me je zacudilo.
na nekom kanadskom site-u su covjeka koji se namjerio praviti stol od dugackih parketa odgovarali jer ce to kao previse disati i da ce ispucati.
takodjer, to malo projekata koje sam nasao koriste najcesce tanki mdf ili sl za podlogu, sto ne vidim kao nuzno.

@bule - kao prvo hvala a kao drugo, malo mi je to cudna dimenzija za parket? :)
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

greška dimenzije su 70x9x2,2cm inače parket je spačvin slavonski hrast
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

CroWiz wrote:googlao sam u vise navrata ali sam nasao zbilja malo primjera da su ljudi radili ploce od parketa, sto me je zacudilo.
na nekom kanadskom site-u su covjeka koji se namjerio praviti stol od dugackih parketa odgovarali jer ce to kao previse disati i da ce ispucati.
takodjer, to malo projekata koje sam nasao koriste najcesce tanki mdf ili sl za podlogu, sto ne vidim kao nuzno.

@bule - kao prvo hvala a kao drugo, malo mi je to cudna dimenzija za parket? :)
Moze li tanki mdf za podlogu?Imas li neki link kako su to radili?Hteo bih tako da spakujem parket jer me mnogo mrzi da klecim :forbannad:
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

I mene interesira kako bi se parket ponašao na 8mm MDF-a?
Mislim napraviti stol kojem bi se ploča sastojala od više dijelova i pasalo bi mi da sve skrojim pripašem od MDF-a i onda na njega polijepim parket i oberfrezerom pređem po rubovima kao po šabloni.
Last edited by riba on 12 Jan 2016 14:48, edited 1 time in total.
CroWiz
Precizni šegrt

Post by CroWiz »

Pa nemam sad link moro bi da guglam.
Al mene zanima zasto opce treba podloga kad se isti takav materijal, bez profila, redovno laminira u ploce - bez podloge
CroWiz
Precizni šegrt

Post by CroWiz »

evo ovdje covjeka odgovaraju od upotrebe dasaka za pod od crvenog hrasta za cilj pravljenja stola
http://www.woodworkingtalk.com/f2/table ... loor-5528/
CroWiz
Precizni šegrt

Post by CroWiz »

@riba - evo ovaj je stavljo na 3mm plocu (tako kaze - ne vidi se)

http://remadeit.co.uk/tag/floorboards/page/2/
http://remadeit.co.uk/2012/09/gym-floorboard-tabletop/
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Hvala za linkove, budem večeras proučio.
Razmišljam o stolu otprilike ovakvom - link i mislim da je lik isto ispod drva ima neku ploču.
Lijepljenje na podlogu bi dosta olakšalo rad jer parketi se s gornje strane falca spajaju na nulu, dok ispod falca imaju lufta kad se spoje.
Nadam se da sam jasno napisal.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Povrsina kontakta izmedju dva komada parketa je zanemariva jer su sve stranice profila ukosene,jedini kontakt je u gornjoj povrsini parketa...tako da je podloga obavezna...ili da poskidas sve falceve ali je to ogroman posao...ja sam razmisljao o sper ploci 10 mm za podlogu ali je ona 950 dinara kvadrat...ne znam kako bi se ponasao na mdfu...
CroWiz
Precizni šegrt

Post by CroWiz »

maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

mdf moze bez problema ali moras koristiti pu lepkove zbog jako malih dodirnih povrsina (donja strana parketa). Falc i ako plepis (a nece da skodi) nece mnogo da drzi
CroWiz
Precizni šegrt

Post by CroWiz »

@Nikola28 - e, to odgovara na moje pitanje. Nema znaci dodirnih povrsina i nemoze se zato slagati u ploce bez podloge. Pretpostavljam da je tako i sa tzv 'seljackim podom'.
Drugim recima, nama vise odgovaraju frize, parketarski poluproizvod, bez profila ...
Last edited by CroWiz on 13 Jan 2016 12:33, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Da,CroWiz,jedino kod nekog ko pravi parket a spreman je da proda neobradjenu frizu...mislim da bi tako bilo najjeftinije jer su mali sortimenti pa im je i cena manja jer mogu da ih vade i iz okrajaka i vecih,losijih talpi ili dasaka...
Post Reply