Stare rupe, nove rupe..

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Boogie Woogie
Šegrt

Stare rupe, nove rupe..

Post by Boogie Woogie »

Pozdrav svima :)

ovakva je situacija

Hteo bih da promenim čivije na gitari, ali pošto ih skinem

Image

moraću ili da proširim rupe ( nisu standarnde veličine i novije čivije imaju veći promer)

Image

sa ovom alatkom koja se na engleskom zove "reamer", pa uzgred ima li to negde kod nas da se kupi?

Ili, ako ova metoda ne uspe, da idem na radikalnije rešenje - da sve rupe zapušim drvetom, nekako ovako

Image

ali nisam siguran kako da isečem te male "tiplove" a da odgovaraju starim rupama

Na netu vidim da postoji posebna burgija kojom se prave ti tiplići da odgovaraju knap rupama koje treba da zapuše

Image

Svaka ideja bi bila dobrodošla, naročito oko alata koji bi mogao kod nas da se nabavi u ovu svrhu..

Hvala unapred :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Reamer je razvrtac, a sad koji precnik tebi treba je drugo pitanje. Kada bi znali gde je to kod nas, posto ne citas forumska pravila, mogli bi i da ti kazemo kod koga da ga kupis. Kod IAT-a u nagibu 1:50 sa pavim secivima oznaka je SR 31, i to je isti takav kao na tvojim slikama, ali sa druge strane, posto ti treba za drvo, cini mi se da je SR 33, spiralni, bolji izbor, posto u mekanim materijalima pravi manje gluposti i daje bolji finis.

Rezac cepa koji si postaio je malo drugacija prica, tesko da ces da ga nadjes. No sa druge strane, on ti i ne treba, posto ce kod tebe ce[ovi da budu pokriveni civijama, a onda moze da ti pomogne i rupa u parcetu celika, finisirana razvrtacem pod nagbom, lepo povrsinski obrusena, kroz koju provuces parce drveta da bi dobio tipl.
Boogie Woogie
Šegrt

Post by Boogie Woogie »

BR wrote:Reamer je razvrtac, a sad koji precnik tebi treba je drugo pitanje. Kada bi znali gde je to kod nas, posto ne citas forumska pravila, mogli bi i da ti kazemo kod koga da ga kupis. Kod IAT-a u nagibu 1:50 sa pavim secivima oznaka je SR 31, i to je isti takav kao na tvojim slikama, ali sa druge strane, posto ti treba za drvo, cini mi se da je SR 33, spiralni, bolji izbor, posto u mekanim materijalima pravi manje gluposti i daje bolji finis.

Rezac cepa koji si postaio je malo drugacija prica, tesko da ces da ga nadjes. No sa druge strane, on ti i ne treba, posto ce kod tebe ce[ovi da budu pokriveni civijama, a onda moze da ti pomogne i rupa u parcetu celika, finisirana razvrtacem pod nagbom, lepo povrsinski obrusena, kroz koju provuces parce drveta da bi dobio tipl.
e, izvinjavam se za forumska pravila..stvarno nikad ne čitam to :)

Ako sam nešto pogrešio, ne znam..

a ovo sa čelikom i "provlačenjem drveta" nije mi baš jasno
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

E pa promeni navike i procitaj ih.
A procitaj i sta pise VELIKIM SLOVIMA na vrhu svake stranice foruma.

Onda ce neko mozda i da ti pomogne.
Boogie Woogie
Šegrt

Post by Boogie Woogie »

mbole wrote:E pa promeni navike i procitaj ih.
A procitaj i sta pise VELIKIM SLOVIMA na vrhu svake stranice foruma.

Onda ce neko mozda i da ti pomogne.
da znaš da oću

sad videh ovo za lokaciju

a zapravo sam se regisrtovao ovde odavno, pa reko samo da hitno otvorim jednu temu

ček sad ću da vidim šta sve treba :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

OK,
Posto sad znamo odakle si mozemo negde i da te uputimo.

Reamer, razvrtac ili rajber kako ga vec ko zove, mozes da potrazis na bubanj potoku, subotom.
Naravno, mozes i da juris radnje za nov, al em nisu ni malo jeftini, em je jako tesko pronaci radnju koja to ima u maloprodaji, pa moras da se dovijas preko prijatelja koji imaju firmu itd itd.
Obicno blizu samog ulaza na bubanj potoku, cim skrenes levo u onaj prolaz pored koga su pljeskavice i pivo, ima tezga sa tipom iz Cacka, koji drzi glodala, burgije, pa izmedju ostalog i rajbere.
Najcesce nisu novi vec naostreni, al za ovaj jedan posao nema nikakve razlike.

Ono sto bih ja radio ako koristim rajber je da prvo na dve dascice (tvrdo drvo) izbusim rupe koje su istog ili malo manjeg precnika nego postojece (pod malo podrazumevam nesto reda pola milimetra). Te dve dascice stegnes sa svake strane postojece rupe, prvo labavo, da ih lepo centriras sa postojecom, pa onda stegnes potpuno i krenes da prosirujes rupu.
Cemu ovo?
Rajber jeste dosta fin sto se tice krzanja, ali ovako ces biti sigurniji da se ivice rupa nece zacepiti i iskrzati.
Sa rajberom samo polako. On nije alatka koja se pritiska svom snagom, vec fina koja treba da skida po malkice.

Sto se tice cepova, moras sam da ih pravis da bi dobio tacan precnik koji odgovara postojecoj rupi, uklopio godove, vrstu drveta... posto jedino sto kod nas moze da se nadje je bukov tipl, nareckan po ivicama, i veliko pitanje dal ima neki koji se uklapa u postojecu rupu.

Jedini nacin na koji sam ja uspeo da dobijem tipl tacnog precnika je ovo: viewtopic.php?pid=78643#p78643
Probao sam sa rupom u debelom celicnom limu, al me rezultat nije zadovoljio. U sustini izbusis rupu odgovarajuceg precnika u malo debljem limu (reda 5-6-ili vise milimetara). Svedes letvicu da bude malo deblja nego sto je precnik rupe (rendetom, turpijom, nozicem... sta vec imas), i proteras letvicu kroz tu rupu cekicem.
Meni je povrsina bila previse gruba.
Boogie Woogie
Šegrt

Post by Boogie Woogie »

Hvala mbole

Ovo što si pokazao je zapravo glodanje već postojećeg tipla?

Zar je moguće da kod nas nema da se kupi ovako nešto?

Image
Boogie Woogie
Šegrt

Post by Boogie Woogie »

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne mora da bude tipl (taj na snimku je bio za probu).
Sasvim lepo reze i iz cetvrtaste letvice. Grab koji mi je stvarno trebao sam rezao iz cetvrtaste.
Uostalom, i rezac za olovke se sasvim lepo snalazi sa sestougaonom olovkom, a ovo je pravljeno bas kao kopija rezaca.

Kod nas nema da se kupi mnogo toga :)
A i trebalo bi srece da nadjes bas glodalo koje ce napraviti cep da lepo tesno pase u postojecu rupu.

Ovo na snimku je par, pa zato tako lepo pasuje. Daklem burgija je napravljena da tacno odgovara tiplu koji ovo glodalo izreze. A ti imas vec postojecu rupu, koja ko zna dal se uklapa u neko postojece glodalo.
Boogie Woogie
Šegrt

Post by Boogie Woogie »

mbole wrote:Kod nas nema da se kupi mnogo toga :)
A i trebalo bi srece da nadjes bas glodalo koje ce napraviti cep da lepo tesno pase u postojecu rupu.

Ovo na snimku je par, pa zato tako lepo pasuje. Daklem burgija je napravljena da tacno odgovara tiplu koji ovo glodalo izreze. A ti imas vec postojecu rupu, koja ko zna dal se uklapa u neko postojece glodalo.
Tako sam se nekako i nadao, da je to standardna neka uobičajena alatka..Imaš rupu prečnika 8mm, odeš u prodavnicu i tražiš nastavak za 8mm i to je to..

Nekako iskopah da se to zove "šuplja ureznica", ali mi stvarno ne ide u glavu da toga nema kod nas?

Ovako amaterski mi se čini da je to baš potrebna alatkica. Deluje jednostavno, ureže u drvo, izvadiš čep i to je to..umesto da se glođe neki štap, pa okolo puno piljevine ..:)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Postoji jos jedan nacin izrade tiplova, koji moze da se primeni kod nas, a koji ne zahteva takvo glodalo. Pri tome su rezultati jako precizni. U pitanju j malo veci blok celika, za prcizno obradjenom rupom sa blagim konusnim prelazom, bez ostrih ivica. Tipl se prethodnom alatkom u ploci sa rupom dovede na priblizne mere, sa nadmerom od 0.5 mm, blok se zagreje u rerni, pa se tipl provuce kroz njega. Drvo se sabije uz ivice, i tipl je jako precizan, a prilikom lepljenja se po malo rasiri.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

u zagrebu takvo glodalo ima hudek, oni imaju CMT alat. koja je cijena toga, neznam. ako imaš koga u hrvatskoj da ti to naruči pa pošalje. ili njih kontaktiraj, možda bi ti i oni poslali diretkno.
Last edited by ninja on 28 Sep 2015 15:38, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nevolja je sto da bi lepo ulepio taj tipl, "8 milimetara" nije ni blizu dovoljna mera.
Tu 7.95 ili 8.05 mm cine ogromnu razliku u konacnom izgledu i cvrstoci lepljenog spoja.
Post Reply