Da li je neko radio ovo?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Zlatomir
Zarezivač olovaka

Da li je neko radio ovo?

Post by Zlatomir »

Da li je neko radio ovo
https://www.youtube.com/watch?t=156&v=-O5P1QAHnX4
Ovaj rus je genije ako je ovo uspeo i ako radi kako treba.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jos kad bih shvatio cemu ovo?
Burgija ima previse tanko "stablo", odnosno previse duboke spiralne kanale da bi bila glodalo.
Ugao spirale na burgiji je pravljen za mnogo manje obrtaje i za metal a ne za drvo.
Ne postoji nacin da brusenjem iz ruke dobijes lepo balansirano glodalo. A nesto sto se vrti 25000 ++ obrtaja mora da bude balansirano.
HSS spiralna glodala kostaju smesno.
Zlatomir
Zarezivač olovaka

Post by Zlatomir »

I ja tako mislim. Razlika u ceni je 50x izmedju obicne burgije i glodala.
mbole, spomenuo si HSS spiralna glodala, interesuje me gde se ona mogu najpovoljnije nabaviti?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

50 puta, ako kupujes karbidno glodalo.
HSS ovuda nije bas cest (ovde ustvari ni jedno glodalo nije bas cesto sem kineza :)), al napolju ga ima.
recimo:
http://www.harborfreight.com/5-piece-m2 ... 43695.html

Sa druge strane, karbidna glodala su u sustini isplativija, posto daleko duze traju, pa se razlika u ceni potire.
Izuzev za specificne namene, gde ti bas treba spiral flute, obicno ravno kinesko glodalo sa karbidnim plocicama ce uraditi daleko vise posla nego cak i kvalitetno HSS. O ovoj "nabudzenoj" burgiji da ne pricamo.
HSS ima prednost da dok je ostro, daje cistiju povrsinu, ali opet to je bitno samo u specificnim situacijama.

Mislim... nemam nista protiv ovakvih "majstorija", al ovo je jednostavno opasna rabota iz svih ovih razloga koje sam izneo u prethodnom postu.
A meni moji prsti mnogo vise vrede nego sto kosta jedno glodalo :)
Zlatomir
Zarezivač olovaka

Post by Zlatomir »

Opet pitanje u vezi glodala za mbola i ostale. Uskoro bih trebao da pocnem jedan posao, a u pitanju je duborez na drvenim cilindricnim stubovima precnika 800 mm i visine oko 2500 mm. Znaci na njima cu ja raditi ornamente. I mislio sam da vece povrsine skidam rucnom glodalicom i spiralnim glodalom. Sta mi vi preporucujete.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam kako ce to da izgleda, ali pretpostavljam da nece biti neka velika dubina do koje ces skidati.
Tu ce posao da ti odradi i obicno ravno glodalo, nemas potrebe za spiralnim.
Na kraju ces svakako doterivati rukom, pa ti nije kriticno ni to dal su ivice ciste, dal je obradjena povrsina potpuno glatka...

Kad vec pricamo o spiralnim, postoje tri tipa spiralnih glodala.
1. Uobicajeno ili "upcut" sa "desnom" spiralom. Ono dobro izbacuje piljevinu pa se koristi za dublje zlebove. Daje cistije stranice reza u odnosu na ravno glodalo, ali ima "cupaviju" ivicu zleba, posto takva spirala "vuce" vlkana napolje
2. Naopako ili "downcut" to jest sa levom spiralom. Ona ne izbacuje piljevinu vec je ustvari nabija na dno zleba, pa se koristi samo za plice zlebove. Sa druge strane daje cistu ivicu, posto spirala sece "na dole"
3. Kombinacija prethodna dva, sa jednom desnom i jednom levom spiralom. Kompromis izmedju prethodna dva.
Zlatomir
Zarezivač olovaka

Post by Zlatomir »

Nisam radio sa spiralnim glodalom ali sam cuo da mnogo bolje skida materijal i da je razlika u odnosu na ravna glodala velika. Zato bih uzeo spiralno karbidno glodalo. Skidao bih do 20 mm u dubinu a za zavrsnu obradu bih upotrebio ovo
http://www.alati.co.rs/Mikro_alat/Elekt ... _lws_28547

i ovo

http://www.alati.co.rs/Mikro_alat/fino_ ... _NO_29_050
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno, nisam primetio neku veliku razliku (imam i spiralana i ravna, isti proizvodjac, oba pun karbid), osim boljeg izbacivanja piljevine.

Ko sto rekoh, ne znam kako ce to da izgleda, ali pretpostavljam da ce povrsine koje ukopavas biti dosta siroke, to jest da neces kopati zleb koji je sirok 10-tak mm a dubok 20. A u takvim slucajevima ne postoji neka bitna razlika.
Opet, nece skoditi, samo ako ti razlika u ceni ne bude prevelika (obicno su spiralna nesto skuplja).
Zlatomir
Zarezivač olovaka

Post by Zlatomir »

Hvala mbole, bas me je to zanimalo.
Last edited by Zlatomir on 28 Jul 2015 13:27, edited 1 time in total.
Post Reply