Postavljanje parketa - minimalna duzina letvice
Пре неких 50 година решимо да паркет у стану уместо мазања добије лак. Доведе отац "мајстора" који пребруси паркет у дневнојсоби и лакира га. Ð ужно да је мука гледати. Ја одлучим и кажем да моју собу неће радити. Завршио је остале собе а ја одем код комшије стаклоресца и покупим гомилу парчића стакла и кренем да једну по једну дашчицу паркета стружем "низ длаку".
Недељу дана после посла по два-три сата и паркет спреман за лакирање.
У то време је био широк избор лакова за паркет =Дуга-дур па ко воли нек'изволи.
Кад сам и то завршио видело се која је разлика да је отац хтео да и он крене истим поступком на тек урађен паркет.
Ово ти пишем да видиш да се и на много тежи начин то може радити а да и леђа и околина не страдају.
Поштујсамо једно правило: не претеруј.
Посао није зец и неће да побегне а неће ти га нико отети - све ћеш сам да урадиш
Ð едовно одмори и леђа и плућа и нећеш имати осећајда си нинџа-корњача (што се леђа тиче)
Кад сам и то завршио видело се која је разлика да је отац хтео да и он крене истим поступком на тек урађен паркет.
Ово ти пишем да видиш да се и на много тежи начин то може радити а да и леђа и околина не страдају.
Посао није зец и неће да побегне а неће ти га нико отети - све ћеш сам да урадиш
Ð едовно одмори и леђа и плућа и нећеш имати осећајда си нинџа-корњача (што се леђа тиче)
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
haha! odlicna pricaфеникс wrote:Пре неких 50 година решимо да паркет у стану уместо мазања добије лак. Доведе отац "мајстора" који пребруси паркет у дневнојсоби и лакира га. Ð ужно да је мука гледати. Ја одлучим и кажем да моју собу неће радити. Завршио је остале собе а ја одем код комшије стаклоресца и покупим гомилу парчића стакла и кренем да једну по једну дашчицу паркета стружем "низ длаку".

i hvala na dobronamjernim savjetima

Zicanje i struganje staklom je bila redovna zanimacija 60-tih.
Jooooj lepote kad je stigao lak.
Secam se da su moji isli u Gcku po Sadolinov lak.
A u ta doba jos je mogao da se po samoposlugama nabavi hidrogen tehnickog kvaliteta i neke zesce koncentracije tipa 20, 30% (davno bilo ne secam se tacno). Posle debelog zicanja i struganja staklom, premazali smo parket hidrogenom, i dobio je stvano jako lepu boju.
A ovaj "lezeci stav" cu morati da isprobam. Riba, ti si garant, bar u trecem koljenu "s ovijeh brda"
Jooooj lepote kad je stigao lak.
Secam se da su moji isli u Gcku po Sadolinov lak.
A u ta doba jos je mogao da se po samoposlugama nabavi hidrogen tehnickog kvaliteta i neke zesce koncentracije tipa 20, 30% (davno bilo ne secam se tacno). Posle debelog zicanja i struganja staklom, premazali smo parket hidrogenom, i dobio je stvano jako lepu boju.
A ovaj "lezeci stav" cu morati da isprobam. Riba, ti si garant, bar u trecem koljenu "s ovijeh brda"

Zdravo svima.
Konacno sam skinio fotke s fotica.

jesu li ovi razmaci izmedju dascica uobicajeni? znam da se kita, ali jesu li razmaci rezultat mog neiskustva ili se tako sto dogadja i pravi mmajstorima?
takodjer, kako rijesavate problem zida? sada sam u situaciji da mi je ostalo 20 cm do zida i ne vidim drugi nacin nego da stanem na vec postavljeni parket i odatle postavim tih par redova. jel se to tako radi? pitam, zato sto sam citao da se po parketu, nakon postavljanja, ne hoda po 10-tak dana...
hvala puno svima na savjetima
Konacno sam skinio fotke s fotica.

jesu li ovi razmaci izmedju dascica uobicajeni? znam da se kita, ali jesu li razmaci rezultat mog neiskustva ili se tako sto dogadja i pravi mmajstorima?

takodjer, kako rijesavate problem zida? sada sam u situaciji da mi je ostalo 20 cm do zida i ne vidim drugi nacin nego da stanem na vec postavljeni parket i odatle postavim tih par redova. jel se to tako radi? pitam, zato sto sam citao da se po parketu, nakon postavljanja, ne hoda po 10-tak dana...
hvala puno svima na savjetima

Last edited by karatas on 10 Jul 2015 23:57, edited 1 time in total.
Sve je to ok i normalno..
Te zadnje redove uradi u jednom danu i obavezno kajle po dužoj strani parketa. Montažu radiš sa parketa koji je postavljen. Kajle skidaš nakon par dana, one prve koje si postavio možeš da skidaš. Po parketu možeš hodati bez problema, samo nemoj još brusiti, sačekaj da se vlažnost parketa uravnoteži (10-ak dana).
Inače, parket jako lepo izgleda... Lično, više mi se sviđa jasen u rustiku, nego u naturu. IMHO u naturu je pomalo dosadan i bezličan, ali je zato odličan za bordure u kombinaciji sa orahom npr.
Te zadnje redove uradi u jednom danu i obavezno kajle po dužoj strani parketa. Montažu radiš sa parketa koji je postavljen. Kajle skidaš nakon par dana, one prve koje si postavio možeš da skidaš. Po parketu možeš hodati bez problema, samo nemoj još brusiti, sačekaj da se vlažnost parketa uravnoteži (10-ak dana).
Inače, parket jako lepo izgleda... Lično, više mi se sviđa jasen u rustiku, nego u naturu. IMHO u naturu je pomalo dosadan i bezličan, ali je zato odličan za bordure u kombinaciji sa orahom npr.
hvala puno na savjetima i komentarimaBožidar wrote:Sve je to ok i normalno..

drago mi je da vam se svidja parket

citao sam da se ne smije dirati parket 2 tjedna, pa me to malo zbunilo kada sam dosao do zida.. rekao da nije princip kao i mission impossible?!

i ja volim drvo i sve njegove oblikeBožidar wrote:Ako zanemarimo mušicu i sl. jedino nedostatak kod parketa, za mene, je geometrija daščice. Sve ostalo je sasvim normalno i prirodno, to je ipak drvo, i kao takvog ga prihvatam sa svim čvorovima, diskoloracijom, pukotinama....
Nego, je li gotova montaža?

ma kakvi gotova. radim nakon posla i preko vikenda uz sve druge obveze. montirao sam jedno 15 m2, ostalo jos 45 :-))) cim zavrsim sve, postavim slike

zdravo svima 
postavljanje polako napreduje, pa me zanima s kojojm gradacijom brusnog papira zapoceti (imam 24 i 32) i u kojim koracima nastaviti?
Takodjer, kada se radi kitanje? Iza kojeg brusenja? Planiram raditi s Bona fillerom koji se mijesa s piljevinom od brusenja. Koja se tocno piljevina uzima (od kojeg brusenja)? jel netko radio s tim kitom? Jel moram na nesto posebno paziti ili samo uzmem spahtlu i udri?
hvala puno svima na odgovorima

postavljanje polako napreduje, pa me zanima s kojojm gradacijom brusnog papira zapoceti (imam 24 i 32) i u kojim koracima nastaviti?
Takodjer, kada se radi kitanje? Iza kojeg brusenja? Planiram raditi s Bona fillerom koji se mijesa s piljevinom od brusenja. Koja se tocno piljevina uzima (od kojeg brusenja)? jel netko radio s tim kitom? Jel moram na nesto posebno paziti ili samo uzmem spahtlu i udri?

Dobro jutro.karatas wrote:zdravo svima
Zar su svi na godisnjem?
Jucer sam malo brusio tek toliko da vidim kako ide i cini mi se da bih mogao krenuti i s 32 granulacijom, recimo tamo gdje mi je parket vise izbocen. Hoce li mi tako sto zeznuti parket, jer ce ostati pregruba povrsina?
Hvala puno