Sto - drvo + metal (inox)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Mihail
Zarezivač olovaka

Sto - drvo + metal (inox)

Post by Mihail »

Pozdrav svima,

Hteo bih da se oprobam malo u stolarstvu na jednom komplikovanijem projektu pa reko da pitam za par saveta.

Pravio bih sto koji je kombinacija drveta - drvenih grubo obrađenih fosni (gornja ploča) i čeličnih profila, npr. brušenog inoxa za nogare.

Evo dodajem i sliku kako bi otprilike to trebalo da izgleda. Image

E sad šta me interesuje.

Dimenzije bi bile 140x80 znači trebaju mi dve fosne širine 40cm - Da li postoje tih dimezija uopše? Ili ću morati da uzmem tri pa da budu po 26cm širine?
Gde bih mogao da nabavim te fosne u Novom Sadu ili najbližoj okolini? Pri tom moraju biti suve, jel da.

Takođe voleo bih da budu neobrađene po ivici (ne znam kako se to stručno zove) ali evo primer, hoću da budu neravne: Image Image

Å to se tiče same obrade, dovoljno će biti da se izbruse i naulje jel da?
Fosne da međusobno spajam keksovima?

Nogare sam mislio od npr. 4x4 inox profila. E sad da će biti uredu ako taj profil zavrnem direktno sa donje strane za fosne ili bi trebalo neko "međudrvo" između da stavaim... zbog rada ovih fosni i sl..
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Prodji pored prvog veceg gradilista, pa ukradi tesarima sto na kome jdu. Tu nema greske, dobices izgled bas kakav hoces ;)

Salu na stranu, sto sa prve fotografije i stolovi sa ostalih su nebo i zemlja razlike u znanju i vestini majstora koji ih je izvodio. I rezultati su takvi, prvi sto ce trajati koliko i slikanje, drugi su vec druga prica.

Skoro smo imali na forumu gotovo istu pricu, probaj da nadjes tu temu, u njoj ima puno informacija zasto to ne moze da radi tako kako ti mislis.
Mihail
Zarezivač olovaka

Post by Mihail »

Dobro hvala na odgovoru.
probacu da nadjem temu ako znas kako se zove piši
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

"Фосне" са прве слике су слепљене од по пет штафли - тако да то није "две фосне по 40 цм ширине" него мало више посла на правим машинама
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Mihail
Zarezivač olovaka

Post by Mihail »

Znam da su slepljene od pet stafli, zato sam ja i rekao da bi ipak obične fosne, čini mi se lakše a i lepše.

@BR
Ne mogu da nadjem tu temu ako možeš daj link

Takođe, vidim i ja da su druga dva stola kvalitetnija ali dobro hteo sam samo da dočaram u kom pravcu razmišljam.

Ako može neko da opiše proces konstruisanja ovakvog stola bio bih zahvalan i takođe gde se mogu nabaviti ove fosne u NS.
Puno hvala
Last edited by Mihail on 01 Apr 2015 15:22, edited 1 time in total.
Mihail
Zarezivač olovaka

Post by Mihail »

Ovaj forum nije samo stolare profesionalnce već i amatere, ili ja grešim?

Pitao sam za savet jer tek se učim stolarstvu... i sam znam da nije jesdnostavno i da ima dosta posla ali nisam zato postavio temu da bi to neko konstatovao već da bi diskutovali kako ovo odraditi i ujedno nešto naučiti.

oprostite i hvala
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ne mogu ni ja da nadjem temu, no nema veze.

Ovo uopste nije pocetnicki projekat, iako izgleda jako jednostavno, i gotovo je nemoguce da napravis bilo koju od ovih resenja a da dobijes trajno i kvalitetno resenje bez poznavanja mnogo detalja koji se uce godinama.

Glavni problem sa kojim se suocavas je rad drveta, posto ce se tabla stola isklobuciti, i otkaciti ili pokriviti podkonstrukciju, bez obzira na to sto ces uzeti suvo drvo. Kod nas je cesta zabluda da samo vlazno drvo radi, a da je suvo stabilno. Svako drvo, a i najsuvlje radi sa promenama vlage u vazduhu, a savremeni uslovi zivota dovode do znatno vece promene vlage u vazduhu u prostorima u kojima zivimo nego sto je nekada to bio slucaj, pa i svi drveni predmeti rade daleko vise. Nivo vlage u vazduhu, u stanovima sa centralnim grejanjem danas moze da ide od 20% pa cak i manje u zimskom periodu, do recimo visokih 80% u toku leta. To je citavij 60-70% raspona od minimuma do maksimuma, i na osnovu toga je prilicno lako izracunati koliko ce drvo da promeni dimenzije. U tvom slucaju, sa benignijim vrstama drveta, mozes da ocekujes 2-3% promene dimenzije po najugrozenijem pravcu, ili uprosceno, da ce talpa biti 1 cm sira preko leta u odnosu na zimu, i da ce se u sredini potklobuciti za nekih 5-6mm.

ostoji nekoliko nacina za zaobilazenje ovih oganicenja, ali glavno je da konstrukcija stola mora da dozvolji da se drvo krece, inace ce se ostatak konstrukcije jednostavno iskriviti ili ce drvo puci. Deo price se resava i pravilnim izborom gradje, ali je kod nas to nemoguca misija, posto se drvo sece kako padne, pa je jako tesko naci dasku koja ima optimalnu orjentaciju godova za tvoje potrebe.

Da ne ulazimo u to zasto druga dva stola apsolutno prevazilaze ono so moze da uradi pocetnik.
mladi hobyst
Precizni šegrt

Post by mladi hobyst »

http://www.rezanagradja-unispromet.com/

Imaju velik izbor rezane građe,i sa cenama su ti ok,ja se tamo snabdevam..
Mihail
Zarezivač olovaka

Post by Mihail »

@singer, @mladi hobyst
Hvala puno

@br
Nije mi cilj trajno rešenje. Ovo bi trebalo da bude sto za prvu priliku. A verujem da će izdržati bar godinu dana ako ništa drugo...

Ali i pored toga, može li savet kako da napravim da konstrukcija dozvoli da se drvo kreće?
Koja vrsta drveta je najbolja i da li je dovoljno samo da se izbrusi i naulji?

Ponavljam, to nije trajno rešenje već sto za prvu priliku, što više traje to bolje...
Hvala
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ovo je link teme sa slicnim projektom
viewtopic.php?id=5984
Mihail
Zarezivač olovaka

Post by Mihail »

@ivanob1

hvala ti!
ovo si super rekao
Sto se dizajna stola tice akcenat je bacen na rusticnost, nesavrsenost drveta, nesavrsena obrada ivica ... To bi trebalo da da kontrast savrsenom metalnom delu. Samim tim i deformacija drveta bi trebalo da bude predvidjena u ovom slucaju.
ovo je baš dobar opis samog dizajna stola rustičnost naspram modernom metalnom delu...tako da to krivljenje je čak i poželjno, ali naravno u granicama normale da se ne irkive ili polome ovi metalni delovi.

Ako sam razumeo još ti kažeš da daske moraju biti što manje širine zbog krivljenja?
Kako su onda na ovim mojim slikama ona druga dva stola od ovako velikih daski?
Last edited by Mihail on 01 Apr 2015 22:26, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Koliko ce se drvo kriviti zavisi od dosta faktora. Vlaznosti drveta, vlaznosti vazduha u prostoriji, promena temperature, zastiti. S druge strane kod spajanja mora se voditi racuna o okretanju godova dasaka. Na prvoj slici to je lose uradjeno i ploce ce se verovatno ukorititi.

Inace sto je veca sirina daske veca je tendencija deformacije.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sto na prvoj slici je pravio diletant koji o stolariji nezna bas nista. Taj sto nece izgledati kao na slici ni za 9 meseci.
Sto sa druge i trece slike je izradjen u radionici koja ti je na 20 minuta voznje a ljudi su majstori svog zanata. Mogao bi da se provozas do njih :)
Sve u svemu, moras tacno znati sta radis, izabrati deblo, vreme za secu, nacin raskrajanja, elemente iz iskrojenog debla, nacin susenja,...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

napisah post...citam ponovo sta sam napisao zato sto mi se "diletant" ucini kao preteska rec.
Gledam sliku ponovo...
Dajem prase i 2 gajbe piva ako ovo nije pravio masinac :smejanje:
cika Dule?
Post Reply