Podela zarade
Podela zarade
Kako bi delili zaradu sa majstorem koji ima svoju radionicu a ja donosim poslove i radimo podjednako?
Ortak ima radionicu (abrihter,diht,formatizer,stolarski bansek,tracnu slajfericu, improvizovanu komoru za farbanje i dosta rucnog alata,ali imam i ja pa svako koristi svoj...ja donosim sve poslove,nabavljam materijal,radim proracun,pregovaram o ceni...
Samo kao primer-ja dajem 10 % arhitekti koji meni nabavlja jake poslove,van ove price...
Ortak ima radionicu (abrihter,diht,formatizer,stolarski bansek,tracnu slajfericu, improvizovanu komoru za farbanje i dosta rucnog alata,ali imam i ja pa svako koristi svoj...ja donosim sve poslove,nabavljam materijal,radim proracun,pregovaram o ceni...
Samo kao primer-ja dajem 10 % arhitekti koji meni nabavlja jake poslove,van ove price...
Imam dosta rucnog alata,Dule,ne ostalo...
Bg Aco,znam,zato i pitam iskusnije,mnogo je tu faktora,cini mi se da je tu najbitniji to sto on u ovom trenutku nema mnogo posla...
Znam da on mora da racuna na utrosenu struju,ostrenje nozeva,amortizaciju na masine i objekte...voleo bih da znam dnevni izdatak na tekuce troskove,to oduzmem od zarade,ostatak delimo 60-40,70-30 ili neki treci odnos...
Bg Aco,znam,zato i pitam iskusnije,mnogo je tu faktora,cini mi se da je tu najbitniji to sto on u ovom trenutku nema mnogo posla...
Znam da on mora da racuna na utrosenu struju,ostrenje nozeva,amortizaciju na masine i objekte...voleo bih da znam dnevni izdatak na tekuce troskove,to oduzmem od zarade,ostatak delimo 60-40,70-30 ili neki treci odnos...
- maricaiivica
- Moderator
nisam potpuno razumio tvoj prvi post, ti od tog stolara tražiš uslugu izrade onog što pogodiš ili zajednički rad ? Jednostavniji dogovor je oko izrade, a zajednički rad s njegovim mašinama,prostorom,strujom, tvojim materijalom i tvojim klijentom malo teže, u pravilu to ne funkcionira dugo, kako god se vi dogovorili , uvijek se jedna strana osjeća zakinuta , npr. 30% tebi , 70% njemu, imaš osjećaj da radiš džaba a tvoj posao, a za 40/60 taj majstor će te brzo otkantat jer će mislit da ga iskorištavaš, ili će te iskoristiti dok ne sakupi dovoljno svog posla, a onda će jednostavno prestati surađivati s tobom ili će te stavljati na čekanje , pa ćeš ti kasniti klijentima, pa ćeš ti njega otkantati, ..... uglavnom to ovako izgleda, stoga po meni bolja varijanta je ustupiti mu izradu, a ti izvršiti montažu i naplatu
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Hvala na odgovorima...do sada smo imali dva posla,ja sam mu davao oko 60-70 procenata,on se nije bunio,rekao mi je koliko god da dam njemu odgovara,znam momka od ranije...videcemo dokle ce potrajati...samo znam da mi se 20% ne isplati,posto putujem do njega 10 km svaki dan...a i ne zelim da radim za 20 evra ceo dan...suvise volim drvo da bih ga zamrzeo....
Prijatelju ja sam bio u slicnoj situaciji imao sam masine ali nisam znao da radim covek koji je radio je dogovarao poslove,isli smo 50-50, na kraju sam ja bio u velikom minusu a on u ogromnom plusu.....sve u svemu ako imas sigurnog posla kupi osnovne masine-kombinirka ce ti za pocetak odraditi veci deo ako ne ceo.....i veruj mi ostaces u dobrim odnosima sa covekom...ovako pre ili kasnije....videces vec i sam nikad nisu svi zadovoljni.