Molim za savjet, pomoc....
Imam nekoliko trupaca tresnje promjera cca 10cm i 20cm i duzine oko 1m koji dvadesetak dana stoje isjeceni na zemlji.....
Zelim od tih trupaca izvuc letve i par kockica dimenzija cca 10x10cm. Sa njima bi usao u svijet stolarstva, totalni sam pocetnik.
Na koji je nacin potrebno tretirati drvo tresnje dok se sa njim ne pocne nesto konkretno raditi????
Koliko se treba susiti tresnja odnosno dali ju je potrebno odmah rasjeci na zeljene dimenzije ili je treba ostaviti u trupcima i tako susiti, dali skidati koru i mogu li se krajevi namazat obicnom bojom ili lakom za drvo kako bi se usporilo susenje krajeva?
Koje su vase ideje za rad sa tresnjom za jednog pocetnika?
Moja je zelja napravit nekakvu malu kutiju za nakit i figurice i privjeske? Dali je to uopce moguce radit sa tresnjom
Dali se trupac moze raspilat na letve obicnom motornom pilom ili ga je potrebno odnjet u neku stolariju (to je jedini elektricni alat uz ubodnu pilu koji trenetno imam)?
Ubrzo ce u Dalmaciji i "ciscenje" maslina pa ce se i tu nac materijala ali manjih dimenzija, pa bi me zanimalo na koji nacin tretirati ovu vrstu drva?
Nadam se vasoj pomoci!!! :ironisk:
Pocetak - malo znanja = puno nepoznanica
Pocetak - malo znanja = puno nepoznanica
Last edited by pito on 05 Feb 2015 23:29, edited 1 time in total.
Prvo sto treba da uradis (ustvari vec si trebao) je da krajeve zamazes lepkom (obican stolarski lepak, bogato nanesi), kako bi sprecio pucanje posto se goli krajevi mnogo brze suse od ostatka.
Moze i bojom, ali meni barem se lepak bolje pokazao.
Rastruzi u daske, slozi na mesto koje je u senci i ima cirkulaciju vazduha (recimo tavan), s tim da izmedju dasaka postavis letvice kako bi vazduh mogao da cirkulise.
U takvim uslovima, neko je pravilo godinu dana sussenja za dva santimetra debljine.
Oko skidanja kore pre ili posle susenja, ne ponasa se svako drvo isto. Iskreno ne znam za tresnju, javice se neko ko je upuceniji. Kod nekih vrsta kad skines koru hoce da se javljaju upukotine. Kod drugih nece. Kod trecih moras da skines i beliku posto se ona prebrzo susi, puca, pa povuce i srciku.
Ako imas dovoljno mirnu ruku, mozes da ga rastruzes i motorkom, samo ti je tu prilican gubitak. Svaki rez 10-tak milimetara, a trupci ti vec nisu preterano debeli.
Opet ako imas vremena mozes da ih rastruzes i rucnom testerom (uostalom tako se nekada radilo, nije ni bilo gatera).
Ovde je jedan od nacina kao to izvesti: viewtopic.php?pid=67210#p67210
A i nije lose za odrzavanje kondicije u ove zimske dane
Moze i bojom, ali meni barem se lepak bolje pokazao.
Rastruzi u daske, slozi na mesto koje je u senci i ima cirkulaciju vazduha (recimo tavan), s tim da izmedju dasaka postavis letvice kako bi vazduh mogao da cirkulise.
U takvim uslovima, neko je pravilo godinu dana sussenja za dva santimetra debljine.
Oko skidanja kore pre ili posle susenja, ne ponasa se svako drvo isto. Iskreno ne znam za tresnju, javice se neko ko je upuceniji. Kod nekih vrsta kad skines koru hoce da se javljaju upukotine. Kod drugih nece. Kod trecih moras da skines i beliku posto se ona prebrzo susi, puca, pa povuce i srciku.
Ako imas dovoljno mirnu ruku, mozes da ga rastruzes i motorkom, samo ti je tu prilican gubitak. Svaki rez 10-tak milimetara, a trupci ti vec nisu preterano debeli.
Opet ako imas vremena mozes da ih rastruzes i rucnom testerom (uostalom tako se nekada radilo, nije ni bilo gatera).
Ovde je jedan od nacina kao to izvesti: viewtopic.php?pid=67210#p67210
A i nije lose za odrzavanje kondicije u ove zimske dane

Previse je tanko za sve to sto ti zelis, po meni najbolje je da izvuces samo dasku letve ako ti trebaju posle mozes izvuci iz nje.
Kocku ne bih vadio narocito ne 10*10 jer ako ti je na oblo 10 sm tu nema kocke od 10 cm...dok okrajcas imas otpad....lepo izrezi dasku zastiti i razvitlaj na letvice 2*2 ili 3*3...3*2...itd sta vec imas nije lose da postavljas letvice na 25-30 cm i obavezno stavi da ivica daske lezi na letvici . sacekaj da se osuse i kreni u carobni svet obrade drveta.
Kocku ne bih vadio narocito ne 10*10 jer ako ti je na oblo 10 sm tu nema kocke od 10 cm...dok okrajcas imas otpad....lepo izrezi dasku zastiti i razvitlaj na letvice 2*2 ili 3*3...3*2...itd sta vec imas nije lose da postavljas letvice na 25-30 cm i obavezno stavi da ivica daske lezi na letvici . sacekaj da se osuse i kreni u carobni svet obrade drveta.