Pezzo wrote:Ne moze tako lako da se izgugla. Samo... ako su ti vrata toliko nezasticena da sneg moze da ih zavejava, brzo ce im dotrajati i lak. Kod nas su temperature od -25 zimi, pa do +80 na suncu leti po vrucini. Meni su se jedna vrata tako sva raspucala, pa sam posle stavljao nadstresnicu i to je mnogo efikasnije resenje. Razmisli...
A za okapnicu treba na profilu praga neko malo ispupcenje, ovako nesto:
uploads/3753_okap.jpg
Da ne može tako lako da se izgugla - vidim (probao sam

)
Vrata su zaštićena krovnom strehom kuće (oko 90-100 cm horizontalna mera), ali to nije dovoljno, kao što ne bi bila dovoljna ni neka druga nastrešnica.
Mikrouslovi (strana sveta, ruža vetrova) su u ovom slučaju takvi da bi pomogao samo neki zatvoreni predprostor. Može se i to uraditi, ali se ovde, zbog specifičnosti situacije
to i ne razmatra.
Vrata su izdržala više od 8 godina (doduše sa vidnim posledicama) jer sam poslednjih 4 godine sa raznim stolarima razmatrao kako da im "vratim" prvobitnu geometriju (slike koje sam slao su u stvari laki rendering originalnih vrata - jedino sam dodao nastrešnicu iznad praga). Svi su (razumem ih i ne zameram im) davali rešenja tipa "sve mora da se rastavi pa posle da se lepi i sastavlja".
Nedavno sam ukapirao kako da im (jednostavno) vratim geometriju, tako da je sada jasno da vrata ne moraju da se bace i rade nova. Tek sada je na red došlo razmišljanje o njihovoj zaštiti.
Dakle, i bez nastrešnice iznad praga, a sa kompletnom obradom (šmirglanje, impregnat, podloga i završni lak na vodenoj bazi) vrata bi trebalo da izdrže bar 4 godine, a tu mislim samo na završnu obradu - jer je drvo (hrastovina) i sada u odličnom stanju kada se uzme u obzir čemu je bila izložena.
Sam prag vrata je pravilnog oblika (preseka). Ono što meni smeta i zbog čega bih ga "obložio" AL profilom (da,
profilom a nikako
AL limom) je to što se po njemu gazi, pa je habanje neizbežno.
Jasno mi je (viđao sam svojim očima) da će se i profil vidno habati, ali tu je logika: posle nekog vremena odšrafiš i promeniš. Sam drveni prag, nažalost ne mogu (jednostavno) da menjam.