Kako se zove ovaj deo iznad praga spoljnih vrata?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako ti je sneg zavejao vrata... zavejao je. Tu nema mnogo pomoci.
Mos staviti kakvu oces lajsnu, tad ce da prodje, al bojim se da ce ti tad to biti najmanja briga.

Kod mene u selu (Savnik, Crna gora), sva spoljasnja vrata se otvaraju ka unutra, da bi mogao da se iskopas iz kuce kad preko noci sneg napada 3-5 metara i prekrije ne vrata nego i vrata i zid i pola krova :) Jos plus imas izlaz preko tavana, da ako je bas debelo napadalo, pa ne mozes da ubacis dovoljno snega u sobu da bi se iskopao napolje, mozes da izadjes preko krova i lopatas sa spoljasnje strane.
OK, rupa u krovu dobro dodje i kad treba bezati od Nemaca, Turaka, besnog muza, itd :)
PedjaCh
Šegrt

Post by PedjaCh »

Pezzo wrote:Ne moze tako lako da se izgugla. Samo... ako su ti vrata toliko nezasticena da sneg moze da ih zavejava, brzo ce im dotrajati i lak. Kod nas su temperature od -25 zimi, pa do +80 na suncu leti po vrucini. Meni su se jedna vrata tako sva raspucala, pa sam posle stavljao nadstresnicu i to je mnogo efikasnije resenje. Razmisli...
A za okapnicu treba na profilu praga neko malo ispupcenje, ovako nesto:
uploads/3753_okap.jpg
Da ne može tako lako da se izgugla - vidim (probao sam :) )

Vrata su zaštićena krovnom strehom kuće (oko 90-100 cm horizontalna mera), ali to nije dovoljno, kao što ne bi bila dovoljna ni neka druga nastrešnica.
Mikrouslovi (strana sveta, ruža vetrova) su u ovom slučaju takvi da bi pomogao samo neki zatvoreni predprostor. Može se i to uraditi, ali se ovde, zbog specifičnosti situacije
to i ne razmatra.

Vrata su izdržala više od 8 godina (doduše sa vidnim posledicama) jer sam poslednjih 4 godine sa raznim stolarima razmatrao kako da im "vratim" prvobitnu geometriju (slike koje sam slao su u stvari laki rendering originalnih vrata - jedino sam dodao nastrešnicu iznad praga). Svi su (razumem ih i ne zameram im) davali rešenja tipa "sve mora da se rastavi pa posle da se lepi i sastavlja".
Nedavno sam ukapirao kako da im (jednostavno) vratim geometriju, tako da je sada jasno da vrata ne moraju da se bace i rade nova. Tek sada je na red došlo razmišljanje o njihovoj zaštiti.
Dakle, i bez nastrešnice iznad praga, a sa kompletnom obradom (šmirglanje, impregnat, podloga i završni lak na vodenoj bazi) vrata bi trebalo da izdrže bar 4 godine, a tu mislim samo na završnu obradu - jer je drvo (hrastovina) i sada u odličnom stanju kada se uzme u obzir čemu je bila izložena.

Sam prag vrata je pravilnog oblika (preseka). Ono što meni smeta i zbog čega bih ga "obložio" AL profilom (da, profilom a nikako AL limom) je to što se po njemu gazi, pa je habanje neizbežno.
Jasno mi je (viđao sam svojim očima) da će se i profil vidno habati, ali tu je logika: posle nekog vremena odšrafiš i promeniš. Sam drveni prag, nažalost ne mogu (jednostavno) da menjam.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Steta bi bilo da pustis da propadaju hrastova vrata. Taj vodeni lak za spolja je, videces, malo mutan od dodataka za zastitu od suncevih zracenja, a po specifikacijama proizvodjaca se zavrsni premaz treba osvezavati na 4-5 godina, jer lakovi za to vreme dobijaju mikro pukotine koje i ne primecujes a vlaga ulazi.
Imam i ja jednu nadstresnicu, slican problem kao kod tebe, samo sto su na vikendici, ali sam je stavio odmah i ta vrata stoje bez problema vec vise od 20 godina, borovina. Vec su mi istrulele nosece letve i stafne jer nisam to ni premazivao, pa moram pred zimu sve da promenim, to je negde 3 sirine x2m od zida i to mi se pokazalo kao dovoljna zastita.
PedjaCh
Šegrt

Post by PedjaCh »

mbole wrote:Ako ti je sneg zavejao vrata... zavejao je. Tu nema mnogo pomoci.
Mos staviti kakvu oces lajsnu, tad ce da prodje, al bojim se da ce ti tad to biti najmanja briga.

Kod mene u selu (Savnik, Crna gora), sva spoljasnja vrata se otvaraju ka unutra, da bi mogao da se iskopas iz kuce kad preko noci sneg napada 3-5 metara i prekrije ne vrata nego i vrata i zid i pola krova :) Jos plus imas izlaz preko tavana, da ako je bas debelo napadalo, pa ne mozes da ubacis dovoljno snega u sobu da bi se iskopao napolje, mozes da izadjes preko krova i lopatas sa spoljasnje strane.
OK, rupa u krovu dobro dodje i kad treba bezati od Nemaca, Turaka, besnog muza, itd :)
Eh, Å avnik - iako nemam nikakve ozbiljne veze sa ovim mestom - prolazio sam kroz njega mnogo puta. Kao klinac sa roditeljima kada se tim putem išlo na more (mada ne kapiram zašto baš tuda, ali se odlično sećam mnogih detalja), a i pre par godina sa rodbinom koja ima kuću na Žabljaku.
Ako žuriš negde putovanje tim putevima je vrlo neprijatno iskustvo, ali ako se malo opustiš - to je pravo uživanje. Samo kada se setim one reke (čekaj da proverim Google Maps - Bukovica) sa kristalno čistom vodom gde možeš da prebrojavaš ribe (pastrmka?)...

Da se vratim na temu - moja ideja kod ovih vrata je da ih zaštitim koliko je moguće i naravno težim tome da zaštita traje što je duže moguće. Ako to bude nekoliko godina - odlično! Čak mi uopšte ne smeta da svakih godinu-dve malo prešmirglam završni sloj i ponovo prelakiram završnim lakom.
Å to se boje tiče, u originalu je sva stolarija tonirana, pa kada sam neka prozorska krila svojevremeno šmirglao nije im se (posle lakiranja bezbojnim lakom) vraćao taj malo tamniji ton. Sada kako bude. Ne verujem da će biti tako loše da ugrozi rustičan izgled.
Post Reply