Klizna vrata za terasu? iskustva?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
malimilan
Dodavač alata

Klizna vrata za terasu? iskustva?

Post by malimilan »

Pozdrav svima!

Interesuje me da li je neko imao iskustva sa kliznim vratima za terasu u stanu, ili mozda na stambenoj kuci? Dakle, staklena klizna vrata koja se nalaze izmedju stambenog prostora i spoljasnje sredine, ne mislim na zastakljivanje terase.

Trenutno imam zastarela dupla vrata i veliki prozor ka terasi, koje bi svakako trebalo promeniti, ali sam razmisljao da izbijem plocu ispod prozora i nadjem klizna staklena vrata koja bi popunila ceo taj prostor. U pitanju su dimenzije ~ 3m sirine i 2.40-2.50 visine. To bi verovatno bilo iz dva tela, jedna npr. fiksirana staklena povrsina i druga klizna.

Da li je neko imao iskustva sa ovim? Vidjao sam po internetu tako neka resenja na sajtovima koji se bave arhitekturom, i stvarno je estetski fenomenalno, ali me zanima toplotna izolacija, sama prakticnost ovog resenja... prednosti i mane. Ja sam na suncanoj strani zgrade.. sunce stize do stana oko 10, pa tu je skoro do zalaska.

Bio sam u jednoj firmi gde me je devojka prvo gledala cudno..i zbunjeno, a kasnije su mi poslali ponudu sa aluminijumskim profilima, "shiber-kip" sa termoprekidom, i "niskoemisionim staklom" debljine D= 4+16+4 mm (ne znam sta ovo znaci, pretpostavljam da su neke komore u pitanju). Bilo mi je cudno da za ovo daju garanciju samo 2 godine. Mozda gresim, ali zvuci mi kao kratka garancija..

Video sam na nekom sajtu, cini mi se, i na youtube-u da postoji neki mehanizam gde se ruckom bukvalno podignu vrata od poda..i onda klizaju..mislim da je to to.

Svaki predlog i savet je dobrodosao.
Hvala unapred.
Pozdrav
Draggan
Precizni šegrt

Post by Draggan »

Ne znam zasto te je ta devojka gledala cudno kada se to radi, naravno moze i od drveta, 4+16+4 znaci da su u pitanju dva stakla od 4 mm izmedju kojih je komora od 16 mm, u tom slucaju je debljina profila 68 mm. Postoji i varijanta profila od 78 mm, u tom slucaju ide stakla 4+12+4+12+4, u pitanju su 3 stakla od po 4 mm izmedju kojih su komore od 12 mm. Novi euro profili za drvene prozore imaju predvidjena 3 mesta za gume, dve gume na stoku i jedna na krilu, dihtovanje je 100%.
U celoj prici najskuplji je okov za tu kliznu stenu, mislim da se za tu velicinu radi o cifri 400-450 eura, kompletna klizna vrata te velicine ne bi te kostala manje od 1000-1200 eura, sto se drveta tice, bas me zanima koliku ponudu su ti dali za aluminijum i sa kojim okovom?
http://www.okov-stil.co.rs/klizne-stene-za-vrata
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

malimilan wrote:Pozdrav svima!

Interesuje me ...
A nas intersuje odakle si :)

Ajde se sad lepo vrati pa procitaj pravila foruma (posto nisi), gde ces videti da je obavezno u profilu popuniti polje koje se zove "Lokacija"

A sto se tice tih vrata, sve moze, samo to nije ni malo jeftin mehanizam, ako iole lici na nesto. A svi nasi trgovci su naucili da im traze samo jeftino, i o onome drugom nemaju pojma.

A iskreno, ako ces vec polovinu imati fiksnu, ne vidim zasto ne bi imao klasicna vrata na drugoj polovini, posto su ona jednostavnija, bolje ce raditi na duge staze, bice ozbiljno jeftinija a neces imati neki gubitak u prostoru (mada ovo zadnje i ne mora da znaci).
Mozda nece izgledati toliko "fancy", al ... "fancy" i nije neki parametar, osim kad nekome treba da otmes pare (a kolko sam shvatio to kod tebe nije slucaj)
DataS
Majstor

Post by DataS »

Gledao sam na sajmu ova rešenja, a tražio sam i ponudu za moj objekat ranije.
Imaš tri rešenja: harmonika, podizno klizni i otklopno klizni.
http://www.vbh.hr/l1/vbh/HR/products/pr ... index.html
Last edited by DataS on 14 Sep 2014 22:56, edited 1 time in total.
malimilan
Dodavač alata

Post by malimilan »

Draggan wrote:..bas me zanima koliku ponudu su ti dali za aluminijum i sa kojim okovom?
Hvala za info. Ponuda koju sam dobio je sledeca:

iz prvog posta: "shiber-kip sa termoprekidom, i niskoemisionim staklom debljine D= 4+16+4 mm"
+
Bravarija se izradjuje od ALUMINIJUMSKIH profila SA TERMICKIM PREKIDOM debljine D=62,5 mm sistem "M11000 Alutherm" ALUMIL.
Profili se izradjuju od materijala AlMgSi 0,5. Povrsinska obrada profila se vrsi anodnom oksidacijom (eloksazom) u sloju debljine od 18 do 24 mikrona...
..Sva bravarija snabdevena je odgovarajucim visokokvalitetnim ITALIJANSKIM OKOVOM za otvaranje prema shemi. Svi spolja vidljivi delovi okova su eloksirani ili plastificirani, svi ostali delovi okova su pocinkovani i trajno zasticeni od korozije. ZAPTIVKE su izradjene od EPDM gume homogene tvrdoce u crnoj boji. Stakljenje se vrsi NAJKVALITETNIJIM "GUARDIAN" STAKLOM float kvaliteta po opisu uz sheme bravarije.
....U CENU JE URACUNATA DEMONTAZA POSTOJECE STOLARIJE I ODVOZ NA DEPONIJU

Cena je 1140e

E sad, to sto pise "visokokvalitetni italijanski.... " ne znaci nista, barem meni. U svakom slucaju sam mislio na vise strana da se raspitam, i ove verovatno opet da pozovem za neke detaljnije informacije.
mbole wrote:A nas intersuje odakle si :)
Izvinjavam se. Ispravio sam.

Naravno da nemam potrebe neke tehnicke prirode da su mi neophodna klizna vrata (mada, ne zauzimaju mi prostor i ne smetaju vrata kada su otvorena, ali to i nije presudno), i naravno da uvek mogu da stavim klasicna vrata i prozor kao sto je sada, ili umesto prozora veliko staklo + vrata ili kako god, ima vise resenja.. ali kao sto rekoh, video sam na nekim sajtovima koji se bave arhitekturom i uredjenjem enterijera - klizna vrata kao resenje, i veoma mi se svidelo, pogotovo sto mi dnevna soba nije velika, i ovo sa 2 velike staklene povrsine bi bas vizuelno "otvorilo" prostor, pa sam resio da proverim kakve su razlike u odnosu na konvencionalna resenja sto se tice: dugotrajnosti, zvucne i termicke izolacije, prakticnosti tih mehanizama, i cene :)
Posto stvarno nisam upucen u tematiku, zato sam i dosao ovde da se raspitam.. razmisljao sam.. verovatno je taj mehanizam skup, ali mozda je cenovno priblizno ovako resenje sa dva elementa i tim jednim mehanizmom za jedno staklo, sa cenom duplih vrata i prozora gde svaki element treba da se pravi po dimenziji i gde svaki ima neke mehanizme.

Ajd kao logicno je kad pomislis, 99.999% prozora i vrata koja se ugradjuju su klasicna, u formi kakvu poznajemo..a ovo je velika povrsina, ima neki mehanizam koji podize sve to, kotrlja se.. ali da li je stvarno losije resenje?

Bilo bi super kada bi neko ko je imao iskustva sa ugradnjom ili koriscenjem napisao utiske ili preporuke, posebno nakon visegodisnjeg koriscenja.

Dakle, ono sto je bitno u poredjenju sa konvencionalnim resenjem: dugotrajnost, izolacija, prakticnost.

PS. Stvar koja mi se bas nije svidela kod ove ponude je sto je garancija 2 godine. To mi bas deluje malo..
DataS wrote:Gledao sam na sajmu ova rešenja, a tražio sam i ponudu za moj objekat ranije.
Imaš tri rešenja: harmonika, podizno klizni i otklopno klizni.
http://www.vbh.hr/l1/vbh/HR/products/pr … index.html
Jesi li uzeo neki od tih? Sta su ti rekli u vezi tih resenja?
DataS
Majstor

Post by DataS »

Mogli su da kažu koji je okov. Ili je suprotno od opisa ili ugrađuju šta mogu da nabave. Ovakva ponuda im omogućava da ugrade šta oni hoće, odnosno što im se najviše isplati.:)
Mislim da ti je on vrlo bitan pošto sistem otvaranja nije uobičajen.
Nisam odradio stolariju, kad dođu bolja vremena.
Koliko se sećam, na sajmu sam gledao vrata sa Siegenia i Roto okovom, drvo.
Čini mi se da je otklopno klizni sistem najbolji pa nisam obraćao pažnju na ostale isteme.
- Kod kliznog sistema se zaptivnje vrši četkicama i nije dovoljno dobro.
- Kod podizno kliznog sistema se vrata izdignu i kližu po šini, a kad se postave u položaj za zatvaranje vrata nalegnu na dihtung. Nisam obratio pažnju kako je rešeno zaptivanje ostalih strana.
- Otklopno klizni je čini mi se najbolje rešenje pošto je konstrukcija krila i dihtovanje ista kao i kod običnih vrata. Vrata se kompletna izbacuju iz zatvorenog položaja na šinu. Mogu da se otvaraju na kip.

Da li je šiber-kip, sistem koji si naveo otklopno klizni ili je neki drugi?
Garancija od dve godine je zakonski minimum pa je možda zato navode. Mada je ta garancija kod stolarije diskutabilna.
Last edited by DataS on 17 Sep 2014 01:20, edited 1 time in total.
Post Reply