Varenje tracnih testera
Urzikicu, pogledaj kako je opisao postupak zavarivanja kolega Strkic i samo mozes da umesto gvozdja koristis autogeni aparat ali moras da pazis da ne istopis i testeru. Ja sam tako vario kod komsije jer znam i napravio sam malo sablonce od 2 parceta iverice da mi drze pravac testere i posle obrusim i to je to. A srebrni lem imas da nadjes kod ovih sto rade grejanja po kucama ili po prodavnicama koje prodaju opremu za isto. Jedini problem kod mene je sto su izgleda testere loseg kvaliteta i brzo pucaju (kupujem na meru na buvljaku) i problem mi je da nadjem kvalitetnu traku.
Drvo je osnov zivota
Pozdrav kolege !
Moram da se pohvalim napokon posle 3 godine cekanja kupio aparat ( FULGOR )za ceono varenje testera.Malo sam castio sebe ,i da se ne cimam vise do Cacka da bih samo zavario testere.Radi extra ,malo je ofucan ali mu sutra dajem po farbanju i glancanju.Koristim karbon testere ( filos Cacak )od 6 mm do 30mm,odlicne su ali bih probao i neke druge.Ima li ko ideju gde ih naci al da valjaju.
Moram da se pohvalim napokon posle 3 godine cekanja kupio aparat ( FULGOR )za ceono varenje testera.Malo sam castio sebe ,i da se ne cimam vise do Cacka da bih samo zavario testere.Radi extra ,malo je ofucan ali mu sutra dajem po farbanju i glancanju.Koristim karbon testere ( filos Cacak )od 6 mm do 30mm,odlicne su ali bih probao i neke druge.Ima li ko ideju gde ih naci al da valjaju.
E ljudi nasao sam danas ko i gde da mi zavari tesrere i to slucajno,a poznajem coveka odavno ima strugaru veliku otac mu je radio po Svici pa su od tamo doterivali vise od pola masina,ima neku brentu precnik tockova 1300 ogromna,i dobro nije bitno to,ostavio sam mu testere danas i sutra da odem po njih,nije bas ni blizu imam do njega 30km ali opet nije kao do Smedereva 130km xexexexe
Pravio mi je jedan jako dobar majstor aparat za ceono zavarivanje testera ali prilikom izvlacenja izlaza mislim da je ostavio veliki razmak u amperima i dok na jednoj podeli prekidaca samo zagreje i usija testeru, na drugom je prosto rastopi. dakle, treba tu jos malo mozganja a kada bude gotovo, okacicu slike. Inace sam sam napravio klizac koji steze i primice krajeve testera. inace, radi se o veoma jakom aparatu, gde su volti svedeni na mislim svega dva a amperi preko 1500!!!!
No da ne bude "ne lipsi magarce do zelene otave" morao sam pribeci nekim licnim resenjnima. Za sada dosta uspesno varim testere sa elektricnim aparatom za zavarivanje, do sada sam koristio prohromsku elektrodu. Pre toga sam plinskim brenerom ali uz dosta muke zagrevao testereu pre varenja a potom na starom aparatu za zavarivanje, onaj model sa mesingom ( po meni varenje na ovim aparatima sa upotrebom mesinga je jako nepouzdana maetoda za profesionalan rad) razgrevao var dok ne poplavi i to je to!
radim sa strugarom skoro po ceo dan, retko mi pukne testera ali i kada se to desi retko je var u pitanju.
No, da nebi vise vario sa prohromskom elektrodom, izvrsio sam labaratorijsko ispitivanje materijala testere i dobio sledeci rezultat:
C = 0.86 Sv = 0,29 Mn = 0,70 C2 = 0,35
E sad, sledi potraga za adekvatnom elektrodom slicnog sastava i mislim da mi aparat za ceono zavarivanje nece ni biti potreban. Inace, umesto dosadasnjeg zagrevanja plinom, veceras stizu boce za autogeno zavarivanje, koje ce verovatno sluziti i za zagrevanje pre varenja i za razgrevanje nakon zavarivanja! da napomenem jos, ovo zagrevanje pre varenja je jako bitno da nebi dolazilo do zakaljivanja na samom spoju varenja to jest izmedju elektrode i lista testere.
jos da napomenem, varenje se vrsi tako sto se dva kraja odsecena pod 90 stepeni primaknu jedan do drugog, a zatim vari spoj najpre sa jedne a potom i sa druge strane. Ja sam malo vise radio na samom sablonu i mestu gde se vari, tako da je tu i sto za peglanje ( neophodan) i tako dalje. da bi peglali testeru posle vara i ispravili pozadinu neophodan je sto sa manganskim celikom kao i cekic istog kvaliteta..................
Uh al vas smorih dugim tekstom al se nadam da sam pomogao.
No da ne bude "ne lipsi magarce do zelene otave" morao sam pribeci nekim licnim resenjnima. Za sada dosta uspesno varim testere sa elektricnim aparatom za zavarivanje, do sada sam koristio prohromsku elektrodu. Pre toga sam plinskim brenerom ali uz dosta muke zagrevao testereu pre varenja a potom na starom aparatu za zavarivanje, onaj model sa mesingom ( po meni varenje na ovim aparatima sa upotrebom mesinga je jako nepouzdana maetoda za profesionalan rad) razgrevao var dok ne poplavi i to je to!
radim sa strugarom skoro po ceo dan, retko mi pukne testera ali i kada se to desi retko je var u pitanju.
No, da nebi vise vario sa prohromskom elektrodom, izvrsio sam labaratorijsko ispitivanje materijala testere i dobio sledeci rezultat:
C = 0.86 Sv = 0,29 Mn = 0,70 C2 = 0,35
E sad, sledi potraga za adekvatnom elektrodom slicnog sastava i mislim da mi aparat za ceono zavarivanje nece ni biti potreban. Inace, umesto dosadasnjeg zagrevanja plinom, veceras stizu boce za autogeno zavarivanje, koje ce verovatno sluziti i za zagrevanje pre varenja i za razgrevanje nakon zavarivanja! da napomenem jos, ovo zagrevanje pre varenja je jako bitno da nebi dolazilo do zakaljivanja na samom spoju varenja to jest izmedju elektrode i lista testere.
jos da napomenem, varenje se vrsi tako sto se dva kraja odsecena pod 90 stepeni primaknu jedan do drugog, a zatim vari spoj najpre sa jedne a potom i sa druge strane. Ja sam malo vise radio na samom sablonu i mestu gde se vari, tako da je tu i sto za peglanje ( neophodan) i tako dalje. da bi peglali testeru posle vara i ispravili pozadinu neophodan je sto sa manganskim celikom kao i cekic istog kvaliteta..................
Uh al vas smorih dugim tekstom al se nadam da sam pomogao.
Mislim da je sve mnogo lakše aks ekspresom ili nekom drugom kurirskom službom. Da pošalješ ljudi odrade ! imaš ih u Temerinu (To ti je pored novog sada ) I koliko vidim niko nije spomenu Čelična vlakna ,a koliko znam oni su veza Znači spoj se nevidi !! Pitam se kakva je ta tračna dal je sa vidijama ili bez i koje je širine !! Takođe je bitno i kakvog je materijala ? Dali je čelična ili polučelična ,kakvog je kvaliteta. Takođe Petervari iz Ade http://www.petervari.rs/index.html CNC !!
Dva put zine , a tri put slaže
Ako nema gde posalji kurirskom sluzbom profesionalcima koji se tim bave. U okolini Leskovca ima njih nekoliko i svi su jako dobri (stizu im testere i iz Crne Gore) ljudi odrade i posalju nazad.Meni odrzavaju i za brentu i bansek,rade sve od klepanja(za sire testere) razmetanja,varenja,ostrenja,peglanja....
Zdravo svima na forumu.
Da li znate neku radionicu koja je opremljena i koja moze da vari i servisira tracne testere kao ovi ukrajinci na ovom linku : http://dps.kh.ua/video_dps.html
Pokusavao sam naci majstore u Banjaluci i sire, ali to ninasta ne lici , a i zage odmah pucaju uglavnom odmah pored tog novog vara. Var bude mekan i kao da je lemljeno tinol zicom.
Da li znate neku radionicu koja je opremljena i koja moze da vari i servisira tracne testere kao ovi ukrajinci na ovom linku : http://dps.kh.ua/video_dps.html
Pokusavao sam naci majstore u Banjaluci i sire, ali to ninasta ne lici , a i zage odmah pucaju uglavnom odmah pored tog novog vara. Var bude mekan i kao da je lemljeno tinol zicom.