Planiram promijenit radnu ploču na radnom stolu i želio bi složit sistem bušenja i rasporeda rupa kao što ima Festool..prema slici na linku ispod..koliko sam uspio nač na net..razmak rupa je 96 mm..
Ono što me interesira...Od čega bi bilo najbolje izraditi takvu površinu?..Ako je to MDF, da li bi ga bilo pametno prelakirat bezbojnim lakom?...Da li je netko od vas radio nešto slično i koji materijal je upotrijebio?...Vaša mišljenja...
compact je zahvalan materijal za ovakve stvari
trenutno je u elgrad-u na akciji bijeli 13mm cca <50€/m2
... patnja je izbušiti ovoliki kroj rupa u compact-u
MDF prelakiran lakom za parket zavrsava posao (obavezno lakiranje obe strane i kantova). Debljina zavisi od gabarita same ploce. Inace ovde moze ici i neko tvrdje lamelirano drvo (hrast, bukva).
blum wrote:Nisam imao taj materijal u ruci, da bi procijenio njegovu cvrstocu. Nekako mi se cini tanko za radni stol sa toliko rupa. Hvala na prijedlogu.
Compact je je...a stvar ja sam cak imao misao da napravim stol od ploce, ali jednostavno je prepaprena cijena. Kaze burgija da je na akciji, ali mislim da moras cijelu plocu od nekih 5kvadrata uzeti. 50eura je povoljno, ali to je skup materijal.
Ja napravio to sto ti zelis od obicnog iverala. uploads/951_img_3370.jpg
Ploca se fino drzi i nema nekih znacajnih ostecenja. Ako dodje do granice kada vise nije dobra uzmes novi komad za 60tak kn m2 i sibas dalje.
Sto se tice busenja rupa ima hrpa raznih nacina. Zadnja ideja mi je bila da dam u nekom centru na cnc lesomal 3mm debljine da izubse i to koristim kao sablonu sa kopirnim glodalom. Mozda bi pocetna ivesticija bila malo skuplja, ali ako ti zatreba nova ploca lako napravis novu.
Od materijala, moze MDF, s tim da ili moras da nadjes neki koji je "impregniran" da ne kazem vlagootporan ili da ga necim stitis. Znam da postoji iako ga kod nas nigde nisam video, ali recimo originalna ploca od mog radnog stola je od takvog. Drugim recima kad voda (ili cesce, znoj sa cela) kapne na njega, on ne bubri za ralziku od ovog obicnog.
Ako radis sa obicnim, on je malo zaguljen za zastitu. Ja sam moju mazao epoksidom (redak epoksid, ne ovaj epoksi lepak sto se prodaje u duplim spricevima po megamarketima), obrisao visak koji nije upio, i posle blago presao finom smirglom. Dobio sam povrsinu koja taman nije mnogo klizava, a fino je glatka.
Mozda bi vredelo probati sa nekom mesavinom laka za camce (uljanog), lanenog ulja/firnajza i terpentina, s tim da se isto brise visak. Cilj je da na povrsini i ako posotji bude jako tanak sloj, a da najveci deo toga MDF upije.
Od ostalih materijala tu je blazujka, ili dobar kvalitetan viseslojni sper (ruski brezov recimo).
Naravno moze i drvena laminirana ploca, s tim da drvo bude bez otvorenih pora (recimo bukva).
Na stovarištima koja prodaju laminatne podove možeš kupiti ambalažnu ploču 1200*800*10/12 a materijal je neki impregrirani mdf ili mu liči. To ti zadovoljava sve zahtjeve, a i ne košta više od 5€.
Hvala momci na idejama.
Nabavio ovaj mdf (10mm) impregnirani i za probu lakirao mdf sa eko mat lakom.
Neznam još točno za što ću se odlučit, al to bi trebalo ovako izgledat.