Kako ovo izvesti?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

stocic je ekstra i moze da se uradi
Trale
Šegrt

Post by Trale »

Mozda i ne mora eurolajt, samo je bitno prilikom potpunog otvaranja da prva i poslednja uvek budu jedna iznad druge.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Cijenim vaše komentare, ali konkretne pomoći, priznati ćete i sami, nema... Trale, točno je, prva i zadnja su fiksne i osiguravaju balans, moloskale, naravno da se može napraviti, tema je postavljena sa namjerom da se napravi. Pitanje je kako?. Koji ležajevi se mogu koristiti?
Last edited by BILJEŽNIK on 16 Apr 2014 21:03, edited 1 time in total.
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Uzmi recimo za osovinu neku šipku Fi 17 i na njoj neka strugar ukopa kanal za segerov prsten za pokretne ploče i onda na to ređaš ležaj recimo 6203. Pošto je to ipak stočić pretpostavka je da na njemu neće sedeti slonče pa da treba neki jak aksijalni ležaj ova kombinacija bi zadovoljila. Okretne ploče bi trebalo pripremiti za prihvat ležaja tako da ne spadaju prama dole i da ležaj jako knap sedne u nju. Gornju i donju ploču fiksiraš za osovinu i to je to.
Hornbeam
Majstor

Post by Hornbeam »

U redu to sve ali ni meni nije jasno kako balansira pretpostavljam da je isti razmak na oba kraja.
Sve ima svoj vijek trajanja.
Trale
Šegrt

Post by Trale »

Ne sme lezaj direktno u plocu, rasklimalo bi se to brzo.
Moralo bi prvo da se napravi kuciste za lezaj koje bi se stabilnije vezalo za/u plocu, da bi sve bilo stabilno. I osovinu bi stavio 30-icu.
Ajd videcu ovih dana kad uhvatim lufta da napravim to kuciste kako sam zamislio pa cu da bacim sliku.
Inace ideja stocica mi se ekstra svidja i cim stignem napravicu jedan sebi.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Najblize relativno jednostavnom rjesenju mi izgleda kombinacija stope za podešavanje visine skele - nesto slicno ovome i aksijalnog lezaja
Stopa za podesavanje skele mi izgleda najbliza jer je malo vecih dimenzija, mada to svaki tokar napravi, a i stezanje i pricvrscivanje bi bilo relativno jednostavno.
Aksijalni lezaj odabrati cim veci, a po potrebi u police umetnuti metalne ploce preko kojih ce se prenositi opterecenje.
MOzda te ploce zvuce nerazumljivo, ali ideja je da se u policama ufreza mjesto za te ploce koje bi izgledale kao velika podlozna plocica za srafe.
Ovisi o visini aksijalnog lezaja, moguce je u plocama napraviti nesto dublji utor da dio visine aksijalnog lezaja bude u samoj ploci.
Jesam ga zakompliciral, ali je u principu veoma jednostavno - barem u glavi :)
Hornbeam
Majstor

Post by Hornbeam »

Valjda će ovo šta pomoćImage
Last edited by Hornbeam on 17 Apr 2014 11:33, edited 1 time in total.
leonardab
Šegrt

Post by leonardab »

Nisam siguran ali obzirom da imam slican stol mišljenja da bi za to trebalo nešto slicno ovome. Jedino je rotacija malo drugacija ali princip je u osnovi isti.
Image
Last edited by leonardab on 17 Apr 2014 12:26, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Trale wrote:Napravi se na strugu kuciste lezaja za svaku plocu posebno koja ce se odozdo srafiti za plocu, ubace se lezajevi i kroz njih osovina.
Nije nikakav problem za napraviti.
Evo sam nešto načrčkao:

Image

To je osovina sa nizom prstenova između kojih su aksijalni ležajevi. Najgornji je prsten zavaren za osovinu. U pločama je ufrezan dosjed za prstenove. Prvo se u gornju ploču umetne osovina sa zavarenim prstenom koji ima rupe za vijke (nisu ucrtani) i pričvrsti se vijcima. Na ostalim pločama se prstenovi pričvrste također s vijcima. Zatim se na osovinu pričvršćenu za gornju ploču redom slaže ležaj pa ploča. Osovina na dnu mora imati navoj kako bi se sve moglo pritegnuti maticom. Osovina je promjera 40 mm, prstenovi su vanjskog promjera 100 mm, a ležajevi su ovi: http://www.trgo-agencija.hr/lezaj-51308-fag.aspx Da li bi to funkcioniralo?
Last edited by BILJEŽNIK on 17 Apr 2014 14:42, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

leonardab wrote:Nisam siguran ali obzirom da imam slican stol mišljenja da bi za to trebalo nešto slicno ovome. Jedino je rotacija malo drugacija ali princip je u osnovi isti.
[url]http://www.zaslike.com/files/ugrtwhwkz1fnk3ufgglb_thumb.jpg[/url]
Ajde poslikaj cijeli stol, da li se okretna ploča naslanja na nešto?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

BILJEŽNIK wrote:
Trale wrote:Napravi se na strugu kuciste lezaja za svaku plocu posebno koja ce se odozdo srafiti za plocu, ubace se lezajevi i kroz njih osovina.
Evo sam nešto načrčkao:

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1269_osovina.png[/url]

To je osovina sa nizom prstenova između kojih su aksijalni ležajevi. Najgornji je prsten zavaren za osovinu. U pločama je ufrezan dosjed za prstenove. Prvo se u gornju ploču umetne osovina sa zavarenim prstenom koji ima rupe za vijke (nisu ucrtani) i pričvrsti se vijcima. Na ostalim pločama se prstenovi pričvrste također s vijcima. Zatim se na osovinu pričvršćenu za gornju ploču redom slaže ležaj pa ploča. Osovina na dnu mora imati navoj kako bi se sve moglo pritegnuti maticom. Osovina je promjera 40 mm, prstenovi su vanjskog promjera 100 mm, a ležajevi su ovi: http://www.trgo-agencija.hr/lezaj-51308-fag.aspx Da li bi to funkcioniralo?
Да би се лако окретало као на снимку мораш ставити и радијалне лежајеве.
Да се упрости по мени је боља комбинација дворедних крутих лежаја са прстеновима на осовини који дају потребан размак међу лежајима а у плочама прстенови који држе лежајеве
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Hornbeam
Majstor

Post by Hornbeam »

BILJEŽNIK wrote:
Evo sam nešto načrčkao:

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1269_osovina.png[/url]

Koji si program koristio za crtanje?
Dođe ga slično kao i osovina bicikla samo sa više ležaja i rukavaca. I naravno drugači su ležaji ali mislim da je poenta shvaćena ma tvojoj skici.
Image
Last edited by Hornbeam on 17 Apr 2014 16:25, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ovi imaju previše lufta
Post Reply