Pronasao sam u jednoj staretinarnici, ne znaju sta je (a bave se tim starudijama sto godina, kazu nisu videli ranije takav predmet).
https://www.flickr.com/photos/11591590@ ... 924026405/
Ja sam prvo pomislio da je neko napravio postolje za lampu, ali onda bi ipak na donjem delu napravio neki prorez za kabl, plus bili bi tragovi od armature ili vec nesto. Onda mi je palo na pamet da je neko to iz zabave napravio kao ukras, kao drvenu vaznu, ali sta ce mu onda prorezi, gornji i donji obruc i toliko truda, tako da na kraju mislim da je to deo neke masine, ili nesto sa nekog broda, sto je imalo neku specificnu namenu, da je unekom trenutku moralo da se popravi dodavanjem srednjeg obruca koji ga cini ruznijim. I kako ga je tako izdubio? Drvo deluje dosta tvrdo.
Srednji obruc je ocigledno napravljen naknadno, kada je doslo do ostecenja u toj zoni. Ne vidi se unutra da se nesto okretalo, a cudni su otisci na povrsini oko tih proreza.
Na telu spolja imaju tragovi voska (vrlo malo, par kapi), znaci neko ga je koristio kao postolje za svecu, ili je bilo u blizini svece.