Diskusija o modelu poslovanja - partnerstvu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Saradnik12345
Brzi dodavač alata

Diskusija o modelu poslovanja - partnerstvu

Post by Saradnik12345 »

Imam jednu ideju o poslovnoj saradnji. Vi recite da li je dobra. Posedujem veoma dobru kantericu “IMA” I vertikalni formatizer, jos 2 masine za obrade punog drveta.. Trazim prostor u Zemunu (ili NBG) , a inace sam radio usluzno secenje I kantovanje u Crnoj Gori. Realno, imam dovoljno iskustva, tehnicki sam opremljen, jedino sto nedostaje je poverenje u majstore. To nepoverenje je doslo sa tim sto su oduvek majstori na kanterici ili formatizeru, ali I na opremanju radili kao da rade za drzavnu firmu, ne shvatajuci da njihova plata I bonusi zavise od licnog angazovanja, jer moja logika je - moja firma je I tvoja.
Elem, ideja je da pronadjem ovde poslovnog partnera koji zna da radi na formatizeru ili kanterici, koji ce uloziti neki novac, a iz tog novca da se finansira njegova plata, kao I zakupnina prostora. A iz profita firme , da se procenat odvoji za tog poslovnog partnera u zavisnosti od kolicine novca koji je investirao.
Model je jasan, ulozio je novac, vratice ga kroz platu, a i kroz , nazovimo, kamatu .
Znam da je tesko naci majstora sa 10 – 15 hiljada evra sa kojim bi usao u ovaj dil. Ali mnogo je realnije naci trojicu majstora od kojih ce svako uloziti po 5,6 hiljada . Jeste velika para to, al svakako je manja od 10 – 15.

Sta vi mislite o ovakvoj ideji?
Ne radi za novac, neka novac radi za tebe.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne vidim cemu komplikacija.
Modeli poslovanja su odavno smisljeni.

Svako ulaze neki deo kapitala, i proporcionalno tome deli profit.
Plate radnika, spadaju u troskove, nebitno da li je radnik istovremeno i vlasnik ili samo radi.
Jedan od uobicajenih modela u svetu je da se radnicima daju akcije firme kao bonus.

Plata se moze delimicno (pa i u dosta velikom procentu) vezati za profit firme, samo to zahteva veliko poverenje i otvorenost poslodavca prema radnicima (moraju biti upoznati sa svim prihodima i troskovima). To naravno ne funkcionise u balkanskom "otmi sve sto mozes, pa i malo vise" sitemu poslovanja, ali na duge staze, najcesce se pokazuje kao veoma pozitivno. Radnici koji su svesni sta sve utice na prihode firme, pa time i na njihove licne prihode, najcesce se prema poslu ponasaju daleko odgovornije.

Ako toga nema, radniku je savrseno sve jedno da li firma zaradjuje ili ne. On radi za platu i firma u celosti ga uopste ne interesuje (i ne treba da ga interesuje). Nema to veze sa time da li je firma drzavna ili privatna. Takav radnik, ako zadovoljava ono sto se od njega trazi da uradi, prima svoju platu i to je sve sto od njega mozes da ocekujes. Ne ocekuj da se on zalaze za dobrobit firme, posto kao prvo uopste ne zna sta tome doprinosi, a jos manje vidi vezu izmedju dobrobiti firme i njegove licne.
Ako ne zadovoljava redovne poslove, dobija otkaz.

Ako ti kao vlasnik, ne mozes da nadjes nekoga da ga zameni uz nivo kvaliteta koji ocekujes, mozda trazis previse a nudis premalo? Dobrih majstora nema previse, i nisu jeftini.

Dacu ti jedan primer kako "zatvoreno poslovanje" utice na radnike. Oni vide da si ti prodao recimo orman za 1000 eur. Znaju da je otprilike materijal za taj orman 300 eur. U njihovoj glavi, to je to. Ostalo je 700, a od toga ce oni dobiti mozda 100. Jednostavan zakljucak je da je gazda uzeo "kajmak".
Sa druge strane, ono sto oni ne vide posto im niko nikada nije ni rekao, je npr: utrosak sitnog materijala, struje, potrosni alat, amortizacija masina, poslovni prostor, negova amortizacija ako je u vlasnistvu firme... ima brdo toga sto nosi jako veliki deo troskova, i cega ni mnogi vlasnici nisu svesni, pa se pitaju "kud nestadose novci".
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kakvu ti to opremu imas? Koja Ima je u pitanju i koji vertikalac?
Pretpostavljam da imas i pripadajuce aspiracije i sitnije alate...?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Pitanje je u kojem smjeru bi htio razvijati firmu ? nešto poput toga što si radio u Crnoj gori ( uslužno sječenje i kantiranje materijala ) ili izradu namještaja ?
Nijedna opcija nije loša , no po meni uzeti partnera zato što s radnikom ne možeš izaći na kraj , ne znam :/ koliko je to isplativo ni tebi ni njemu , jer kao što rekoše kolege prije mene , u svakoj firmi ima puno zavisnih i nezavisnih troškova , pa kad sve to sračunaš dijeliš dobit , a druga strana većinom smatra da je zakinuta
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Saradnik12345
Brzi dodavač alata

Post by Saradnik12345 »

Mbole, pokusacu da ti odg po pasusima.

Poslovanje je dinamicna kategorija, stalno se nesto razvija, menja, brise... Pa tako i modeli poslovanja. Ja bih najvise zeleo da napravim akcionarsko drustvo i da podelim radnicima akcije, ali to je komplikovanije dosta. Zivimo na Balkanu. Slozicete se.

Plata se isplacuje iz radnikovog uloga i iz profita sto smatram da je to primamljivo i glavni razlog da, neko ko zna da radi, prihvati partnerstvo. Sistem "otmi sve sto mozes, pa i malo vise" ne moze opstati jer se sve radi transparentno, svaki dinar mora da se zna kuda ide i za sta ide. Znaci transparentno 100 %. Samim tim sto je radnik-partner ulozio novac, automatski moja firma postaje i njegova firma, moje masine postaju nejgove masine, moj cilj da se firma razvije i radi bar pristojno bice i njegov cilj. Sa takvim planom, eliminisao sam problem neodgovornosti.

Radnik (ili radnici) postaje partner. Gledam sada iz njegovog aspekta - Ulozio sam 15 000, dobijacu 300 e platu kao radnik na formatizeru, pored toga dobijacu deo profita. Ako firma radi dobro mozda izadjem i na 1000 evra. banalan primer je ovo. To nije obican radnik na formatizeru ili kanterici ili na sklapanju namestaja. To je radnik koji je ujedno i vlasnik. Postao je vlasnik masina, vlasnik firme kada je ulozio 15 000 npr. I on savrseno vidi vezu izmedju koristi firme i licne.

Mbole, znam odlino ovaj tvoj primer "zatvorenog poslavanja" ali uz planove koje ja imam, niko nece pitati kuda nestadose pare jer je POD OBAVEZNO da se ima informacija o novcanim tokovima.
Saradnik12345
Brzi dodavač alata

Post by Saradnik12345 »

maricaiivica wrote:Kakvu ti to opremu imas? Koja Ima je u pitanju i koji vertikalac?
Pretpostavljam da imas i pripadajuce aspiracije i sitnije alate...?
IMA adventage 6216 . Vrlo malo je radila. Prava industrijska kanterica. Naravno, prateca aspiracija. Sve je opremljeno.
Stribigov formatizer. Dosta njih izbegavaju vertikalce, ali za horiznontalnog nisam imao tada para i eto, kao najbolja tadasnja opcija.
Saradnik12345
Brzi dodavač alata

Post by Saradnik12345 »

ropee wrote:Pitanje je u kojem smjeru bi htio razvijati firmu ? nešto poput toga što si radio u Crnoj gori ( uslužno sječenje i kantiranje materijala ) ili izradu namještaja ?
Nijedna opcija nije loša , no po meni uzeti partnera zato što s radnikom ne možeš izaći na kraj , ne znam :/ koliko je to isplativo ni tebi ni njemu , jer kao što rekoše kolege prije mene , u svakoj firmi ima puno zavisnih i nezavisnih troškova , pa kad sve to sračunaš dijeliš dobit , a druga strana većinom smatra da je zakinuta
Ne znam da li je pametno krenuti u oba smera. Secenje i kantovanje ne pije vise vodu kao sto je bilo. Za namestaj treba imati trziste. Imam nekoliko planova i za jedno i za drugo, ali mislim da bi secenje i kantovanje ipak bilo prioritetnije. Mada, jurio bih ja i opremanja. Ali otom potom.
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Jako zanimljiva ideja ali na ovom nasem podneblju mislim da ne bi bila uspesna.Svaki dobar majstor koji ima tu kolicinu novca,kupice sam ( malo slabije) masine i radice bukvalno za sebe.A sa druge strane ti koji imas dobre masine,znanje i iskustvo u radu,uzeti partnera samo zato sto se radnici odnose prema poslu rekreativno,mislim da je suludo.Losa roba i ne kosta puno,to se verovatno odnosi i na majstore.Treba samo ponuditi dobru platu i nacice se pravi majstor.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

da li imas neki prostor iznajmljen ili u planu u NS?
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

U potpunosti se slažem sa mbole-tom i slavijov komentarima. U nekom periodu života radio sam kao knjigovođa i u tom periodu upoznao mnoge male i veće privatne firme i njihovo poslovanje od te gomile firmi ni jedno ortečko društvo nije opstalo na duži rok sem jednog gde je jedan ortak vodio sve a s druge strane drugi ortak je bio svestan svoje smotanosti pa je bio zadovoljan onim što je dobijao. U tim varijantama bez obzira što se zna GDE IDU pare kad tad će se postaviti pitanje ko je koliko posla doneo firmi i ko je zaslužan za ostvareni profit. Bez ljutnje ali ponuda mi liči na onu narodnu od gotovog veresija, ja uložim parice i onda od tih parica primam platu pa ako se nešto zaradi dobiću kamatu, hvala ali nisam budala mislim da je razmišljanje velikog broja ljudi.
Saradnik12345
Brzi dodavač alata

Post by Saradnik12345 »

slavijov wrote:Jako zanimljiva ideja ali na ovom nasem podneblju mislim da ne bi bila uspesna.Svaki dobar majstor koji ima tu kolicinu novca,kupice sam ( malo slabije) masine i radice bukvalno za sebe.A sa druge strane ti koji imas dobre masine,znanje i iskustvo u radu,uzeti partnera samo zato sto se radnici odnose prema poslu rekreativno,mislim da je suludo.Losa roba i ne kosta puno,to se verovatno odnosi i na majstore.Treba samo ponuditi dobru platu i nacice se pravi majstor.
Da, ali opet sa aspekta partnera gledam da za male pare (u odnosu na vrednost moje opreme) dobije odlicne masine za rad. To je idealna prilika da krene u ozbiljan posao. Sa slabijim masinama tesko. Naravno, sve je ovo samo hipoteticki... Male su sanse naci radnika sa parama danas, pa i sa 1000 evra, a kamoli nesto vise. Cenim da je ovakav koncept zasinvanje partnerstva veoma uspesan. Ali veliko je nepoverenje, skepticizam tako da ste mozda i u pravu kada kazete da je tesko ovako nest izvesti.
Saradnik12345
Brzi dodavač alata

Post by Saradnik12345 »

bule wrote:U potpunosti se slažem sa mbole-tom i slavijov komentarima. U nekom periodu života radio sam kao knjigovođa i u tom periodu upoznao mnoge male i veće privatne firme i njihovo poslovanje od te gomile firmi ni jedno ortečko društvo nije opstalo na duži rok sem jednog gde je jedan ortak vodio sve a s druge strane drugi ortak je bio svestan svoje smotanosti pa je bio zadovoljan onim što je dobijao. U tim varijantama bez obzira što se zna GDE IDU pare kad tad će se postaviti pitanje ko je koliko posla doneo firmi i ko je zaslužan za ostvareni profit. Bez ljutnje ali ponuda mi liči na onu narodnu od gotovog veresija, ja uložim parice i onda od tih parica primam platu pa ako se nešto zaradi dobiću kamatu, hvala ali nisam budala mislim da je razmišljanje velikog broja ljudi.
Nema ljutnje nikakve, ovo je samo diskusija. Ova firma , ovakvog koncepta ne moze biti slicna nijednoj drugoj, jer smatram da je jedinstvena sa ovakvom postavkom. Svako ima koristi, i svako snosi rizik koji se umanjuje sa odgovornim ponasanjem i jednih i drugih. E sada, u rpavu si da ce se kad tad javiti pitanje - ko je koliko doneo firmi, ali to pitanje nije na mestu ni jedne ni druge strane jer se zna koliko ide od profita za jednog, a koliko az drugog partnera. Na kraju krajeva, ako je moj partner pogodio neko opremanje hotela, i zasluzan za to, mora se napraviti dogovor da se povece procenat od profita od tog posla. To su sva resiva pitanja. Tema je bas opsirna.

A sto se tice standardnog razmisljanja ljudi... Vremena su nas tako naterala, vise od 70 posto misli slicno, samo 30 pokusava da napravi nesto. Ne zelim nikog da vredjam, niko nije u bajnoj situaciji, ali moramo se kao drustvo trgnuti malo i zasukati rukave i razmisljati sta sve moze i kako moze. Meni je ova ideja pala na pamet posle jedno 3 meseca ne spavanja jer sam razmisljao sta i kako i zasto ne moze tako ili ovako ... :)
Saradnik12345
Brzi dodavač alata

Post by Saradnik12345 »

singer wrote:da li imas neki prostor iznajmljen ili u planu u NS?
Nisam razmisljao o Novom Sadu, pravo da ti kazem. Nemam nikog tamo, nikakve kontakte i sl. Beograd mi je najsevernija tacka. Mada, sve je opet blizu .
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Kad se širi posao najteže je naći radnike...nezaposlenost je kod nas prirodni fenomen. Između radnika i radnika je velika razlika.
Uglavnom, ako ti treba mašina a nemaš para odeš u bilo koju banku i uzmeš kredit i eto ti mašina. Krediti jesu skupi ali je ipak izvodljivo nabaviti mašinu ili opremu, ali kad je radnik u pitanju...Tu nema kupovina na rate, kredite i sl.
Dati gotovinu da bi kasnije primao platu od te gotovine, uz potencijalnu mogućnost za neki bonus, je u najmanju ruku diskutabilno. Jer bi ti dao te tvoje mašine koje vrede toliko koliko vrede, da se iste uposle i da ti neko daje mesečno 300 eur uz eventualni bonus, uz to radiš kao i svaki drugi radnik i da posle 10-ak godina kada se mašine izraubuju i pohabaju raskine ortakluk...
Po meni, tvoju ideju ćeš vrlo teško realizovati ali možda nisam u pravu. Možda je rešenje u nekom kreditu za nabavku materijala i plaćanje nekog kratkoročnog zakupa lokala (dok se ne zahlebiš), pristojna plata odgovornom radniku ili radnicima uz bonuse normalno i nada da ćeš uspeti brzo da prodreš na tržište Zemuna ili Bgd koje je po meni jako dobro pokriveno u ovom segmentu. Normalno od prihoda moraš da servisiraš kredit...Uz to imaš čitavu armiju "šrafciger majstora" koji rade na crno i koji izjedaju one koje rade na belo, a oni koji treba da zaštite "zdravo tkivo društva" od "kancera" jedino što rade je davanje izjava za dnevnik pogotovo sada pred izbore i na kraju se i oni i mi i celo društvo pitamo: GDE SU NAM INVESTICIJE?
Vrlo pesimistički, zar ne?
Bilo kako bilo želim ti sve najbolje i puno uspeha...
Last edited by saša on 11 Feb 2014 15:36, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Saradnik12345
Brzi dodavač alata

Post by Saradnik12345 »

saša wrote:Kad se širi posao najteže je naći radnike...nezaposlenost je kod nas prirodni fenomen. Između radnika i radnika je velika razlika.
Uglavnom, ako ti treba mašina a nemaš para odeš u bilo koju banku i uzmeš kredit i eto ti mašina. Krediti jesu skupi ali je ipak izvodljivo nabaviti mašinu ili opremu, ali kad je radnik u pitanju...Tu nema kupovina na rate, kredite i sl.
Dati gotovinu da bi kasnije primao platu od te gotovine, uz potencijalnu mogućnost za neki bonus, je u najmanju ruku diskutabilno. Jer bi ti dao te tvoje mašine koje vrede toliko koliko vrede, da se iste uposle i da ti neko daje mesečno 300 eur uz eventualni bonus, uz to radiš kao i svaki drugi radnik i da posle 10-ak godina kada se mašine izraubuju i pohabaju raskine ortakluk...
Po meni, tvoju ideju ćeš vrlo teško realizovati ali možda nisam u pravu. Možda je rešenje u nekom kreditu za nabavku materijala i plaćanje nekog kratkoročnog zakupa lokala (dok se ne zahlebiš), pristojna plata odgovornom radniku ili radnicima uz bonuse normalno i nada da ćeš uspeti brzo da prodreš na tržište Zemuna ili Bgd koje je po meni jako dobro pokriveno u ovom segmentu. Normalno od prihoda moraš da servisiraš kredit...Uz to imaš čitavu armiju "šrafciger majstora" koji rade na crno i koji izjedaju one koje rade na belo, a oni koji treba da zaštite "zdravo tkivo društva" od "kancera" jedino što rade je davanje izjava za dnevnik pogotovo sada pred izbore i na kraju se i oni i mi i celo društvo pitamo: GDE SU NAM INVESTICIJE?
Vrlo pesimistički, zar ne?
Bilo kako bilo želim ti sve najbolje i puno uspeha...
Kredit pod kamatnom stopom od 25 % ? Da li stvrano mislis da postoji u Srbiji posao u kom mozes zaraditi na nekom poslu da bi vratio banci dug? To bih svakome pozeleo da uradi i uspe.
A sto se tice tvog pitanja da li bih ja uradio ovo sto si naveo.. pa ne bih bas za 300 evra, ali iznajmio bih masine, sto da ne. U cenu ulazi i amoritzacija istih. To se vec i radi, ne znam sta nije jasno. A ako je u igri i "eventualni" bonus, definitivno bih iznajmio. Ali moja zelja je da razvijem firmu sa ozbiljnim ljudima. Nije da ja sada hocu da pravim giganta, nego da napravim pristojnu firmu koja pristojno radi i zaradjuje, sa ozbiljnim radnicima. Da se radi i da se zna za sta se radi.

Za jedno sigurno znam. A to je da danas nije resenju ikakvog problema u kreditima. Savet svima da beze od kredita. Znam sta pricam. U to sam 100 % siguran.
Post Reply