Kupovina tracne brusilice
Posto imam trakastu vec dugo vremena (evo vec 20 godina), da dam neka moja zapazanja.
Ova brzina koju si naveo, verovatno nije obrtaja u minuti vec metara u minuti (obrtaji nemaju mnogo smisla kod trakaste).
Najveci problem kod upotrebe trakaste je zapunjavanje smirgle. Sto brze ide traka to se smirgla lakse puni, zapece, i onda moras da je menjas.
Brzina rada (odnosno kolicina skinutog materijala) vise zavisi od granulacije smirgle nego od brzine trake.
Drugim recima, bolja je ona koja ima manju brzinu trake. Takva su barem moja iskustva.
Ova brzina koju si naveo, verovatno nije obrtaja u minuti vec metara u minuti (obrtaji nemaju mnogo smisla kod trakaste).
Najveci problem kod upotrebe trakaste je zapunjavanje smirgle. Sto brze ide traka to se smirgla lakse puni, zapece, i onda moras da je menjas.
Brzina rada (odnosno kolicina skinutog materijala) vise zavisi od granulacije smirgle nego od brzine trake.
Drugim recima, bolja je ona koja ima manju brzinu trake. Takva su barem moja iskustva.
Mbole, u pravu si. U pocetku sam pogresio za brzinu, pa me je ispravio Metabo. Nije u minuti, vec u metrima. Nisam pazljivo citao karakteristike, a i nije me ranije interesovala trakasta dok mi kolega na poslu nije rekao da dobro skida, odnosno, bolje smirgla od vibracione slajferice. U zadnje vreme me sve vise interesuje alat i da nesto pravim po kuci, pa sam resio i tu alatku da kupim. Ako si citao pazljivo sve odgovore na ovu temu, zamerili su mi sto uzimam spravu slabog kvaliteta, ali ja mislim da mi ne treba za sada Makita od 20-tak hiljada dinara, da bih njome radio dva puta mesecno po dva sata. U stvari, kupio bih Makitu, Bosh i slicno, ali kad u nareda tri-cetiri meseca ne bih morao da kupim ono sto mi jos fali: vibraciona slajferica, glodalica, kompresor sa pratecim priborom i ostali alati kao sto je metarska stolarska stega, koju nisam nasao ispod 1200din! Uz to ide i nabavka materijala za rad. Ne mogu da cekam 2-3 godine da nabavim alat poznatih i kvalitetnih marki, jer sam nestrpljiv da uradim novi par zvucnih kutija, stocic i jos po nesto. Kad prikupim sve sta mi treba, onda cu poceti jedno po jedno da kupujem ono sto vredi. Sta me je danas zacudilo!? Pitao sam na poslu profesionalca, stolara, sta mi predlaze, ali ni on nije bio siguran izmedju snage i brzine. Malo vise je dao prednost snazi. Mbole, ti si indirektno rekao isto, jer ova sa vecom snagom ima manju brzinu, pa cu 99% posto kupiti tu. A i ja sam iskomplikovao toliko, kao da se radi o velikoj razlici, a mozda su nijanse u pitanju. Mozda cemo sledeci put vise "tupiti" kad uporedjujemo Makitu i Bosh:). Jos jednom hvala, a ja cu se konacno zaputiti sutra ili prekosutra do radnje.
Skoro sam video ovu masinu u jednoj stolarskoj firmi i odusevio se.
http://www.redhouseuk.com/Portals/0/Ima ... -width.jpg
Brzina skidanja materijala je izvanredna. Za ozbilljnije poslove je odlicna, ali ko zna ko je dovoljno uporan moze i da je napravi.
http://www.redhouseuk.com/Portals/0/Ima ... -width.jpg
Brzina skidanja materijala je izvanredna. Za ozbilljnije poslove je odlicna, ali ko zna ko je dovoljno uporan moze i da je napravi.
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
... nisam profesionalac ... kupih bosch GBS75AE 2002. ... za te pare, obzirom na renome proizvodjaca i nemacko privredno cudo mogla bi biti i bolja - menjan kais oko 1000 din, biksna - ne secam se tacno oko 2000 din ... prekidac 3000-4000 hiljade .... cetkice ... cene govorim po secanju pa mozda i nisu tacne ... poslednje - ode lezaj i istopi kuciste (4000-5000 din) ... sad eno je u kanti u delovima ... pre pola godine kupim neku Villager koja koristi iste trake kao bosch i radim s njom ...
Last edited by mrdjenovac on 31 Jan 2014 08:05, edited 1 time in total.