Čvor u dasci

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
mirkem
Šegrt

Čvor u dasci

Post by mirkem »

Hteo bih da pitam iskusne stolare na koji način izvaditi čvor iz daske a zatim to zatvoriti zdravim parčetom drveta...
Hvala
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Koliki cvor? Postoje setovi alata za to, a ako se radi o cvoru ili dva, iskoristi ili veliki forstener da ga izvadis, ili kruna burgiju za vece otore, a cep ili napravis na strugu, ili rukom. Za malu kolicinu takav cep se napravi rendetm i raspom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Postoje garniture burgija upravo za tu namenu.
Dolaze u paru.
Jednom izbusis sam cvor, a druga je vise glodalo nego burgija, i napravi cep tacno dimenzija kolika je rupa.

Ne mogu sad da pronadjem, secam se da je neko prodavao garnituru na forumu.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ima ih po radnjama, a izledaju ovako
http://www.rutlands.co.uk/pp+woodworkin ... ers+c01112
mirkem
Šegrt

Post by mirkem »

Hvala puno svima. Å to se tiće dimenzije, biće tu raznih prečnika u to sam siguran. Pa dok ne nađem gde ima da se kupi radiće strug i kruna burgija.
Ako neko zna ili čuje gde ima da se kupi neka javi.
Hvala puno još jednom. Sve najbolje i srećni praznici.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Metro, Gama Valjevo (izraelski alat), Filos, CMT (italijanski), Hapro - Backa Topola... ali ima ih u vise dimenzija a cene po komadu nisu bas male. Mozda su najnize u Metrou jer su kineske proizvodnje (imali su ih u 8 dimenzija, ima na netu pdf). Imas na Filosovom sajtu cenovnik i pdf za cmt, pa pogledaj, a ja mislim da je Hapro najumereniji po pitanju cena/kvalitet. Komplet cmt za 4 dimenzije je oko 150 eura... tako da je pitanje sta se od toga isplati jer se to retko koristi. Izbegavaj daske sa sumnjivim cvorovima, to ti je najbolje resenje, a kako god da nesto zakrpis, opet ce se videti. Guglaj malo ako te interesuje, ima jos prodavaca sa tom robom.
mirkem
Šegrt

Post by mirkem »

Pezzo wrote:Metro, Gama Valjevo (izraelski alat), Filos, CMT (italijanski), Hapro - Backa Topola... ali ima ih u vise dimenzija a cene po komadu nisu bas male. Mozda su najnize u Metrou jer su kineske proizvodnje (imali su ih u 8 dimenzija, ima na netu pdf). Imas na Filosovom sajtu cenovnik i pdf za cmt, pa pogledaj, a ja mislim da je Hapro najumereniji po pitanju cena/kvalitet. Komplet cmt za 4 dimenzije je oko 150 eura... tako da je pitanje sta se od toga isplati jer se to retko koristi. Izbegavaj daske sa sumnjivim cvorovima, to ti je najbolje resenje, a kako god da nesto zakrpis, opet ce se videti. Guglaj malo ako te interesuje, ima jos prodavaca sa tom robom.
Kako se tačno naziva taj alat da bi mogao da guglam?!
Hvala. Srećno Badnje Veče svima. Veliki pozdrav
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Trazi "plug cutter set"
mirkem
Šegrt

Post by mirkem »

Da iskoristim ovu temu i postavim još jedno pitanje za stolare: da li koristite one blok alate za guranje dasaka prilikom obrade istih? I gde se to može nabaviti?
Hvala
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Od toga sve mozes da napravis sam.
mirkem
Šegrt

Post by mirkem »

Na koji način se ostvaruje trenje ili veza između alata i daske? Veliko hvala, pozdrav.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Imaš jako puno toga na internetu i yotube-tu, možeš da kreneš od ovog videa:
http://www.youtube.com/watch?v=2OHk9EMDbe4

Uglavnom ti ne treba posebno gruba površina jer najčešće na kraju te daske ili bloka za guranje postoji ispust kojim se gura radni komad, mada ima i varijanti sa ravnom površinom koje se najčešće koriste za obradu na abrihteru, a u tom slučaju može da se zalepi šmirgl papir.

Pozdrav.
Sinisha
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

a bre ljudi, citajte forum !!!
mirkem
Šegrt

Post by mirkem »

Hvala najlepse! Iako sam se prijavio pre vise od godinu dana, nisam bio u situaciji da redovno pratim. Pa ne znam gde da nadjem neke stvari. A pri tom, mnoge alate ne znam kako se zovu i onda ne znam sta ds ukucam u pretrazi... Sta cu kad ne znam, nije sramota. Zato pitam. Hvala svima. Pozdrav
Post Reply