element za ugradnu rernu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Mare Nish
Šegrt

element za ugradnu rernu

Post by Mare Nish »

iako radim kuhinje vec duze vreme nikad nisam radio element za ugradnu rernu,a posto nebih da se igram sa vrucim stvarima interesuje me dali ima neko iskusniji po tom pitanju neku skicu , nadam se da su te rerne standardnih dimenzija i da imaju toplotnu izolaciju tako da se iverica ne greje.pozdrav svima.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Rernu možeš ugurati u svaku rupu dimenzija (v) 600 x (š) 562 x (d) 550. Preporuka je da se ugradi onaj uredjaj koji ima tangencijalni ventilator, jer takav tip uredjaja sam prozrčuije kučište, pa ti ne trebaju nikakvi dodatni ventilacijski otvori na elementu.
Na internetu imaš kataloge i uputstva raznih proizvodjača bijele tehnike, pa možeš skinuti ugradbene nacrte za sve uredjaje. Kad znaš kolika ti rupa treba, ostalo je sve jednostavno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Obicno uz samu rernu stize neka skica.
Sve ugradne koje sam video su zahtevale da element sa donje strane ima otvor (rupu) kroz koji rerna uvlaci vazduh za hladjenje.
Inace sve rerne imaju toplotnu izolaciju (i one koje su sastavni deo sporeta). Ove za ugradnju obicno imaju i dodatni ventilator (jos nisam video primerak ugradne koji ga nema, mada to ne naci da ne postoji). Kad covek malo bolje razmisli nema velike razlike izmedju ugradne rerne i rerne koja je sastavni deo sporeta. I sporet stoji tik do susednog elementa to jest table iverice, od koje ga deli samo limena ploca.
Mare Nish
Šegrt

Post by Mare Nish »

bitno mi je zato sto musterije obicno nemaju rernu dok im radim ponudu za kuhinju,pa da ne pogresim prilikom racunanja. hvala za iformacije, ako imate jos nesto sto je bitno javite
vladahoby
Šegrt

Post by vladahoby »

IZRADA ELEMENTA ZAVISI DA LI JE RERNA GORE (U NIVOU OČIJU) ILI JE DOLE ISPOD RADNE PLOČE. NEKOLIKO UGRADNIH RERNI KOJE SAM UGRADIO IMALE SU U UPUTSTVU I SPECIFIKACIJU ZA IZRADU ELEMENTA SA MERAMA. AKO JE U NIVOU OČIJU, NA SAJTU GORENJA http://www.gorenje.rs/ugradne_rerne?aid=15054 (DOKUMENTI) IMAÅ  OPIS IZRADE VISOKOG ELEMENTA. AKO RERNA IDE ISPOD RADNE PLOČE, RADIM ELEMENT širine 60, visine 82 (sa nogama) I dubine 56. POD ELEMENTA IMA USEČEN OTVOR 46x10 cm SA ZADNJE STRANE. POD ELEMENTA NIJE UJEDNO I POD RERNE, VEĆ SE POSEBNO RADI POD RERNE, KOJI SA ZADNJE STRANE IMA USEČEN OTVOR ISTIH DIMENZIJA 46x10 cm ZA CIRKULACIJU VAZDUHA, A PRIČVRÅ ČUJEM GA ZA BOČNE STRANICE SA PO TRI METALNE VINKLE SA SVAKE STRANE. Å EMA U PRILOGU.
Image
vladahoby
Šegrt

Post by vladahoby »

P.S.
U OTVORU ISPOD RERNE DOMAĆICA MOŽE DA DRŽI PLEHOVE, A OTVOR PREKRIJEÅ  UNIVEROM KAO ČELO FIOKE SA RUČICOM I PRIČVRSTIÅ  GA ZA KORPUS SA 4 MAGNETA !!!
ado
Samostalni majstor

Post by ado »

Dobra ideja Vladahoby, interesantno a lakse je nego ubacivati ladicu. Sto se tice ucvrscivanja poda rerne, mozda je lakse staviti uz bocne stranice jos po jedan elemenat 560x105, da na njemu stoji pod rerne.

Image
sa zenom i cikularom nije se saliti!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ado wrote:Dobra ideja Vladahoby, interesantno a lakse je nego ubacivati ladicu. Sto se tice ucvrscivanja poda rerne, mozda je lakse staviti uz bocne stranice jos po jedan elemenat 560x105, da na njemu stoji pod rerne.

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/116_471_element_za_rernu-2.jpg[/url]
... a između njih klizači ne kojima su plehove, a sve to zatvoriti maskom, kao fijoke.
vladahoby
Šegrt

Post by vladahoby »

Dobra je ideja sa 560x105, ali ja nebi ubacivao klasične klizače, jer se gubi na širini, a i zna se da fioka mora biti minimum 2cm plića zbog točkića klizača. Mogli bi da dodju u obzir teleskopski klizači !!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne zaboravite da fioka mora da bude bar 10cm plica zbog otvora za hladjenje. A i u slucaju da nema fioke morao bi da se stavi neki granicnik pre otvora, jer ce domacica naravno da gurne pleh do kraja i njime prekrije otvor :)
vladahoby
Šegrt

Post by vladahoby »

Ja sam taj donji otvor radio sa zatvorenim zadnjim delom. Pre otvora za vazduh, poprečno se stavi soklica 564 X 105, koja sprečava da "upadne pleh",a i učvrščije konstrukciju koja nosi rernu. Po ovom principu se rade i elementi za frižider, samo što nemaju taj donji otvor za fioku.
Post Reply