više ladica u redu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
simke
Šegrt

više ladica u redu

Post by simke »

pozdrav!
imam jedno pitanje, kada imate više ladicu u jednom redu, da li onda srednju plohu radite od dvije ploče ili jedne? Nešto kao na slici

Image

Ako radite od jedne, da li onda vodilice stavljate na različite visine? Razmišljam kako da šarafi ne smetaju jedan drugome?

hvala
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kada nisu neke kuhinjske, duboke, koje ce da nose hrpu tanjira, ja stavim dve slajfne univera vertikalno, jednu napred a drugu pozadi.
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Same vodjice u najvecem broju slucajeva imaju vise rupa nego sto je neophodno. Pri tom su rupe koje se nalaze blizu krajeva dosta blizu jedna drugoj.
Pa recimo sa jedne strane srafis u 1, 3, 5... a sa druge u 2, 4, 6 rupu, ili jednostavno izbusis jos jednu rupu na vodilici, par mm daleko od postojece.

Postoji jos jedno resenje ali se retko primenjuje, posto je malo komplikovano. Caura fi 6mm, duzine 16mm, sa unutrasnjim masinskim navojem M4. Sa obe strane masinski sraf sa konusnom glavom, M4X8.
simke
Šegrt

Post by simke »

hvala na odgovorima!

@mbole: razmišljao sam o tvome načinu da se koriste različite rupe i to mi zvuči OK. Kako planiram koristiti standard vodilice onda me jedino muči da li će dva šarafa na početku vodilice biti dovoljno (mada ne radi se o kuhinjskim ladicima)

@maricaiivica: ako te dobro razumijem, tvoje prijedlog je kao da koristim dvije ploče (dupla debljina iverice) samo korištenjem slajfni uštediš na materijalu?

Ima li kakvih problema ako vodilice postavim tako da su jedna u odnosu na drugu malo pomaknute, npr. da za lijevu ladicu prva vodilica bude na 2 cm od dna a za desnu 3 cm?

Jest da ovakva pitanja zvuče jednostavno ali odgovori na njih zapravo dolaze iz iskustva a to je ono što mi početnici nemamo :P
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Vodilice imaju vise rupa pa iskoristi te rupe. Radis li kuhinjske elemnte ili nesto drugo? Ako su kuhinjski elementi mislim da jedna ili dvije ploce viska ne mogu previse smanjiti cijenu samog projekta i zapravo ispadne samo gnjavaza. Ako pak radis neki regal ili tome slicno onda imas razlicit raspored rupica na vodilicama i na jednu plocu stavis vodilice sa obje strane koristeci razlicite rupice. Meni bi to bilo najjednostavnije rijesenje, ne znaci da sto je za mene najjednosvanije i dugima mora biti isto...:)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

simke, dobro si razumeo...stedis na materijalu (slajfne uvek imas za baciti) ali i na tezini samog namestaja koji ce neko da nosi na ko zna koji sprat. Te slajfne se mogu postavljati i u obliku slova E za 3 fioke.
Inace, nisam bas od onih koji stede na materijalu ali sam par puta tako nesto radio jer sam zaboravio da u materijal uracunam duplu pregradnu.
Mozes i da stavljas jedan klizac vislje a drugu nize ali kada otvoris obe fioke, to ce se videti (razlika u visini korpusa fioke). To ces videti ti, kupac retko :)
Ovo vazi za klasicne klizace tipa FGV http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1024
odnosno one koji se montiraju na dno fioke
Dovoljno su dva srafa napred, jedan po sredini i jedan pozadi na svaki klizac pa je ovo o cemu ti djuro2 i mbole pricaju verovatno najjednostavnije resenje. Srafi u razlicite rupe...
simke
Šegrt

Post by simke »

Bušim onda kroz različite rupe i ne kompliciram! Inače radim za sebe pa mi ušteda materijala ili to da li će koja ladica biti više ili niže i nije najbitnije ali kako učim bitno mi je da vidim kako to rade iskusniji :)

@maricaiivica: živim na 4 katu bez lifta, razumijem ovo oko težine :skratta:

hvala svima na odgovorima
Post Reply