krzanje drveta

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
GOR4N
Zarezivač olovaka

krzanje drveta

Post by GOR4N »

kako smanjiti krzanje drveta prilikom rezanja?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nacina ima gomila, a prvo pitanje je cime rezes, posto od toga zavisi i resenje?
GOR4N
Zarezivač olovaka

Post by GOR4N »

mali cirkular ... 0,4kW trofazni motor i vrti se na 2800 obrtaja
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Krzanje se smanjuje pravilnim odabirom odgovarajuceg lista testere prema materijalu. Oblik, broj zuba i njihova naostrenost, brzina, snaga. 0.4kw moze da posluzi za neke sitnice i tanje materijale. Mozes da pogledas u katalogu cmt kakvi se listovi za koje materijale i kakve rezove koriste: http://www.totalgroup.rs/srp/proizvodi-alati.html
GOR4N
Zarezivač olovaka

Post by GOR4N »

Pezzo wrote:0.4kw moze da posluzi za neke sitnice i tanje materijale
do koje debljine drveta je ocekivano da ce raditi bez problema? i koju vrstu drveta? ili koju da ne pokusavam da presecem :) ?

ja sam uglavnom seckao nekakve letve i letvice za svakakve ramove ... 2 - 3cm debljine ... nije bilo nikakvih problema ... jedino sto se mnogo krzaju pa to nervira

... pored lista testere ima li jos nesto sto bi moglo da pomogne?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

лист тестере - за крзање
бенседин - за нервирање
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ramovi za slike se prave od mekog i lakog drveta, najcesce od lipovog. Ranije smo imali Iskrine klip-klap dodatke za busilicu od 360w ili malo jace, pa je i to rezalo.
Ne znam kakav ti je cirkularcic, mozda bi mogao i brzinu da mu povecas ako postoji mogucnost da mu se zameni remenica. Sta mozes da rezes i do koje debljine je relativno, ali kad imas ostar list, ne treba ga unistavati na suvise tvrdim materijalima za koje nema dovoljno snage. Znaci, list za fine rezove treba da cuvas da bude ostar i da ga koristis samo za fine rezove, a za sve i svasta koristis neki drugi.
GOR4N
Zarezivač olovaka

Post by GOR4N »

list je neki matori nista se od oznaka na njemu ne vidi i montiran je direktno na osovinu elektromotora
precnik je 150mm mada moze da stane i veci bez problema
Pezzo wrote:Mozes da pogledas u katalogu cmt kakvi se listovi za koje materijale i kakve rezove koriste: http://www.totalgroup.rs/srp/proizvodi-alati.html
Moze misljenje o listu iz navedenog kataloga

Image
Last edited by GOR4N on 25 Aug 2013 15:51, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nisi napisao precnik rupe, tj. osovine. Inace za ramove je list pod brojem 285.5 (narandzast6i broj u katalogu). Tih nemaju od 150mm, ali imaju sa slicnim zupcima pod brojevima 272 od 165mm i 32 zuba, sa rupom od 16 i 20mm. Pretpostavljam da je kod tebe osovina 16mm.
Taj list koji si slikao je kombinovani, i za uzduzna i za poprecna rezanja, ali 18 zuba nije bas za fin poprecni rez.
Ja sam kod njih kupovao vece listove, tj. precnika 250mm i kostali su oko 2800-3000 din, a ovi bi trebali da budu dosta jeftiniji jer su i manji i tanji.
GOR4N
Zarezivač olovaka

Post by GOR4N »

Pezzo wrote:Nisi napisao precnik rupe, tj. osovine.
osovina je 30mm

e sad ...

od modela 271 verovatno bih se opredelio za list precnika 200mm ... ove druge dve bi bile 250mm

tako da bih verovatno uzeo kombinaciju jedne "univerzalne" 271 i jedne od ove dve fine ... ako ne izadje nesto previse skupo

i jos jedno pitanje ... list koji trenutno imam ima "ravne zube" (kao zub 3 kod modela 271) nema ovako zasecene vrhove pod uglom kao sto imaju ove tri ... da li to pomaze, odmaze tj kako funkcionise?

Image
Image
Image
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

za osovinu 30mm imas pod brojem 285 od 150mm u precniku, 48 zuba, kataloski broj je 285.048.06M. Odlican list, zupci 3.2mm i to je ljudski napravljeno. Cena je oko 3500 din ali je dobar kvalitet.
Na male rucne cirkulare obicno stavljaju neke univerzalne listove sa kojima moze da se reze sve i svasta, za amaterske potrebe, pa je verovatno tako nesto i kod tebe.
Ako stavis list precnika 250mm, nece da valja sa tako slabim motorom jer nece imati snage i pri rezanju ce brzina mnogo opadati.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Ако ћеш само да радиш са летвицама за рамове одеш лепо у суботу у Бубањ поток и купиш тестерасто глодало за метал дебљине 1 мм пречника као и садашњи лист који користиш.
платићеш га 300-500 дин.
Добићеш полиран пресек без крзања. Никад неће требати да га оштриш јер га не можеш иступити дрветом које ћеш користити за рамове.
Једино што са њим нећеш моћи да сечеш дугачке резове - а за то имаш садашњи лист.
Ово је из искуства јер сам пре много година - кад су календари рађени са дрвеним лајснама исекао преко 100 000 комада од липе и уздуж и попреко - дужине 230 мм
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pored drugog lista, ako je to moguce mozes da napravis i "zero clearance insert" za svoj cirkular.
Naravno od toga kako je sama ploca cirkulara napravljena zavisi i da li ce to biti jednostavno, komplikovano ili nemoguce.
Recimo, ovo je prvi link na youtubeu na koji sam natrcao: http://www.youtube.com/watch?v=lQiiU5W2vHk

Drugi nacin, koji ti nikako ne preporucujem ako nisi apsolutno siguran sta i kako se radi, i koji SAMO AKO GA IZVODIS IAPRAVNO NIJE OPASAN, je da prvo napravis ekstra plitak rez, reda 1mm dubine, gurajuci dasku naopako. Daklem guras je u smeru u kom se okrece cirkular. Kao kad bi rucnim cirkularom isao u nazad.
PONAVLJAM, OVAKO SMES DA NAPRAVIS SAMO IZUZETNO PLITAK REZ, NIKAKO NI POD KOJIM USLOVIMA DUBLJI OD MILIMETAR. U suprotnom imas sve sanse da se jako ozbiljno povredis.
Ruke drzi sto je moguce dalje od lista. najbolje koristi paknice sa gumom ili smirglom kao za pridrzavanje obratka na stonoj glodalici.

Nakon sto si napraivo taj rez, podignes list na normalnu visinu i ne pomerajuci firung, izvedes normalan rez u normalnom smeru.
GOR4N
Zarezivač olovaka

Post by GOR4N »

феникс wrote:... и купиш тестерасто глодало за метал дебљине 1 мм пречника као и садашњи лист који користиш ...
moj trenutni list lici bas na to sto mi predlazes ... izgleda ovako ... jel to to? kako da znam razliku?
Image
mbole wrote:mozes da napravis i "zero clearance insert"
hteo sam i to da napravim ali moram da smislim nacin posto nemam mogucnost korigovanja dubine reza
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Ово на слици - која ја мала па не могу да видим детаљније а по мојојпроцени је пречника око 200 мм има доста крупне зубе за тајпосао.
Да би рез био иоле добар морају намање три зуба бити стално у дрвету.
Ако сам у праву за пречник онда је овде од врха до врха суседних зуба 13 мм а то би, да би испунио да три зуба буду у дрвету , било за сечење фосни. Верујем да рамове не правиш од тако дебелог дрвета.
Купиш толико тестерасто глодало али са око 200 зуба (од зуба до зуба 3 до 4 мм) иако верујем да би ти и лист мањег пречника одговарао за летвице за рамове.
Мањи пречник = мања цена.
Post Reply