finger pull bit

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Burgija
Šegrt

finger pull bit

Post by Burgija »

Pozdrav!

Nisam siguran u izbor odgovarajućeg bit-a za ivedbu sljedećeg na mdf fronti 18mm
Image

Pokušao bi to napraviti CMT bitom 955.103

Image

Ovaj bit bi mi odgovarao što "zadnju" stranu fronte ostavlja dovoljno visoku 38,1mm (poželjno da je to i više) a dubina utora za prste je cca 10mm što mi se čini dovoljno za povlačenje fronte.
Ono što me muči je kotiranih 18mm kao radna dubina bit-a pa u kombinaciji sa materijalom od 18mm bit sve "skine".

Je li izvedivo da se bit spusti "malo niže" pa bi se time početak rukohvata fronte pomaknuo više prema licu fronte i tome bi dobio dovoljno materijala da ostane na zadnjoj strani fronte?
Kotirao sam 18mm sa pomakom(crveno).

Image

Možda neki drugi prijedlog za odabir bit-a ili same izvedbe?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Trebala bi deblja letvica od 18 mm, ali ona i ne mora da bude 18 mm, moze i deblja pa da malo viri iznad povrsine frontala. A moze se napraviti i umetak i ubaciti u izrezanu rupu na frontalu ili pak da se namesti kontra, tako da se hvata odozdo i da strci iz gornje ivice, znaci ne mora ni biti kao na slici. Sve zavisi kako ti se svidja, ali na letvici debljine od 18 mm je tesko da ce to biti lepo.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ima tih glodala i za 14 mm dubine zahvata, verovatno ih nisi zapazio: http://www.paginutensili.com/content/frese-maniglie
Burgija
Šegrt

Post by Burgija »

Trebalo bi biti sve iz jednog komada MDF-a budući da ide na lakiranje.
Slika koju sam prethodno stavio nije najprikladnija, uglavnom ovo bi trebao biti končan rezultat

Image

Å to se tiče bit-a dubine zahvata 14mm i o njemu sam razmišljao ali kod njega je problem što ostavlja dubinu rukohvata od svega 5mm što je premalo za zahvat i otvaranje fronte.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne postoji "malecki japanski kanister od 50 litara" :)

Ako malo bolje pogledas sliku profila, videces da je debljina zaobljenog dela za koji kacis prstom oko 4mm. To ce reci da kod bita od 14mm dubine je samo udubljenje sirine oko 10mm. Ako bi bilo isto toliko i duboko, to nebi bas imalo svrhe, posto u zleb 10X10mm tesko da mozes da zavuces prste. (malo je tesko za objasniti, al mislim da cemo se razumeti na koje sam mere mislio).

Kod sireg profila ta dubina ima smisla, posto je on otprilike sirok jedno 14mm, pa sada vec mozes da zavuces prste do dubine od 10. Ali za to ti treba deblji materijal.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nalepi pri vrhu frontala jednu slajfnu mdf od 5mm debljine i 4-5 cm sirine, da dobijes u debljini i posle isfrezuj, ovako:

Image
Burgija
Šegrt

Post by Burgija »

Mislim da mi je jasno o kojim mjerama pričamo :)

Image

Prema slici sa linka koji je Pezzo postavio kod malog bita dubine zahvata 14mm(955.102) mjere su R=4,76mm i R1=2,4mm, zbroj promjera(D) tih mjera daje 14,32mm što čini radnu dubinu(R1 daje debljinu rukohvata 4,8mm)

Kod bita dubine zahvata 18mm(955.103) R=6mm i R1=1,8mm, zbroj promjera(D) tih mjera daje 15,6mm ali očito između tih promjera postoji pomak pa je iz tog razloga dubina zahvata 18mm, s tim da ako R1 čini debljinu rukohvata onda je nešto tanji kod ovog bita i ideja da se bit spusti malo niže i time osigura koji mm će ga dodatno stanjiti

Prva sljedeća debljina koju mogu koristiti je 25mm što mi komplicira stvar po pitanju okova...

btw japanski kanister :tummenupp:

Prijedlog stoji, al mislim da neće proći
Vrijedi pokušati, javim...
Post Reply