stavljanje blende

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
simke
Šegrt

stavljanje blende

Post by simke »

Pozdrav!
Htio bih zatvoriti prostor između ormara i plafona u hodniku (15 cm visina). Iz opisa i slika ovdje vidio sam da uglavnom to radite tako što stavljate blendu od iverala i tako zatvorite taj prostor. Kako mi ormari idu od zida do zida nije mi zapravo jasno kako staviti blendu i pričvrstiti je za ormar? Kako to vi radite?
hvala
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

simke,
izrezes komad univera i kroz plafon ormara ga usrafis u kant sa 2-3 iver srafa. Na 15cm visine, nece on nikuda :)
Ako zelis da poravnas blendu sa vratima, improvizuj sa nekim otpadnim komadima, napravi nesto popud L profila sa zadnje strane.
U koliko je veca visina, moras i u plafon da zatiplujes neku lajsnu, profil ili... da se i o njega osloni.
simke
Šegrt

Post by simke »

Hvala na odgovoru. Tako sam nekako i mislio ali mi se činilo da je zbog malog prostora nespretno to slagati. Jel ima neki trik kako je moguće osigurati da blenda bude točno poravnata sa rubom ormara ili vratima? (ja sam razmišljao da blenda bude u obliku L profila a da na vrh ormara zašarafim neki graničnik koji će mi omogućiti da blendu poravnam sa rubom ormara)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja bi spustio slajfnu univera (npr 40mm x sirina plakara) da lezi na plakaru uvucena za 20mm u odnosu na vrata i nju zasrafio sa dva srafa kroz plafon. Ona bi bila dobar granicnik za dubinu. Iz njenih kantova moze da vire dva-tri tipla ili keksa i blendu samo nabacis.
Sve su to improvizacije, snalazi se :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Prvo se izreze parce po dimenzijama otvora. Treba obratiti paznju da li lepo lezi uz plafon (i da nije iskrzana vidljiva ivica), ako ima lufta, to treba ukrojiti. Zatim uz donju ivicu, sa zadnje strane maske usrafis letvu ili par parcica letve od 4x4cm i tako sve ubacis u otvor iznad ormara i usrafis odozdo kroz plafon ormara za tu letvu sa 2-3 srafa. 15 cm ce stajati i bez oslonca na plafonu. Znaci, srafi se uvek sa zadnje strane ili iz unutrasnje strane ormara, da se srafovi ne vide spolja.

Ukrajanje prema mogucim neravninama zidova i plafona je nekima problem, a ne znam da li je o tome vec pisano na forumu.
Post Reply