POMOC

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
entuzijasta
Dodavač alata

POMOC

Post by entuzijasta »

Dobar dan svima.

Na pocetku moram da napomenem da sam neiskusan - ovo mi je prvi projekat i resio sam da napravim police za knjige sa "nevidljivim" nosacima.
Treba mi savet kako da bez stalka za busilicu izbusim ravne rupe u dasci?
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Treba ti ovo: http://www.bosch-do-it.rs/bosch-do-it.r ... ?view=list (Pogledaj pod brojem 4 -Bušenje rupa za tiple)

i upiši odakle se javljaš...
Last edited by BILJEŽNIK on 08 Apr 2013 16:50, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Biljeznik vec pomenuo, ali ajmo i "zvanicno": upisi u profilu mesto odakle si (pravila foruma, a i pise lepo na vrhu ove stranice).

Ima dosta trikova kako izbusiti rupu tacno pod 90, ali mislim da ti je ovo sto biljeznik predlaze daleko jednostavnije resenje, koje ce ti gotovo sigurno ispasti bolje nego ako busis dugacke rupe za nevidljive nosace.

No, posto pitas...

Naravno, prvo ti treba duuuuugaaaaacka burgija, i to burgija za drvo, a ne burgija za metal. Daklem ne burgija sa "obicnim" konusnim vrhom, vec burgija koja na vrhu ima "siljak". Obicna spiralna burgija u drvetu "vrluda" pogotovu na dubljim rupama.

Jedan od nacina je da pored busilice stavis na ivicu daske vinklu, i jednostano "odokativno" pratis da ti je burgija u liniji sa njom.

Drugi je modifikacija na istu temu. Posto je burgija dugacka, odseces parce daske da bude pod 90, i prislonis burgiju uz nju. Ako je burgija dugacka recimo 15cm, dascica neka bude 10. Kad jednom zabusis tih 5cm, maknes dascicu, a rupa nadalje sama vodi.

Treci je da dasku postavis tako da rupu busis horizontalno. Na ravan gladak deo burgije koji je blizu glave busilice stavis metalni prsten (onaj od priveska za kljuceve, ili burma, ili nesto slicno, da bude bar dva puta veceg precnika od burgije i relativno lagan).
Levo-desno je dosta lako proceniti odoka da ne promasis (povuces liniju na povrsini daske i "nisanis" je). Gore-dole ce ti pokazati prsten. Ako miruje kada se burgija okrece, burgija stoji horizontalno, ako ide ka tebi busis "uzbrdo", a ako ide ka dasci busis "nizbrdo".

Eh da... ne zaboravi da svakih par cm, izvuces burgiju napolje kako bi izbacio piljevinu (pri kraju rupe i cesce), inace ces spaliti burgiju cas posla.
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

Ja ti ne bih savetovao da policu za knjige postavljaš na skrivene nosače. Iz razloga što oni zahtevaju precizno bušenje rupe i u dasci i u zidu, a pri tom i ne mogu da trpe neko veće opterećenje. Kada se opterete savijaju se na dole. Više su za neke dekorativne police.
Image
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Ja sam stavio dasku izmedju stopala i polako izbusio....i ispalo je extra........moras samo polako,sto se tice busenja u zidu izbusis prvo dasku zatim stavis kirnere u rupu pomocu njih obelezis gde da busis u zidu i gotovo za 10 minuta.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nevolja sa zidom je sto on cesto bas i nece da se busi tamo gde ti hoces, vec vuce burgiju tamo gde on hoce.
U sustini stvar srece, koliko si blizu/daleko od sastava dva bloka ili dve cigle potrefio, dal si potrefio izmedju rebara u bloku, ili po ivici rebra, da li je malter debeo i koliko je jak...
entuzijasta
Dodavač alata

Post by entuzijasta »

Hvala puno. Sve napisano cu uzeti u obzir.
Mada mbole je pomenuo duugacku burgiju, jel to ona sa da kazem sirom izduzenom spiralom? Imam stolara u ulici koji nema masinu da mi izbusi dasku (mada je star i mozda ga mrzi) koji mi je rekao da uzmem standardnu burgiju za drvo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Standardnu po obliku, ali koliko znam ti tiplovi za nevidljivo kacenje ulaze u dasku reda 10-15cm za precnik burgije 8-10mm.
"Standardna" (ili bolje da kazem uobicajena) burgija za drvo tog precnika je jednostavno kratka.
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Ima 8-ica burgija od 25-30 cm ja sam je nasao na pijaci,ali sigurno ima i po prodavnicama,samo ne bi bilo lose na nju staviti granicnik kako ne bi celu policu probusio. :D
Post Reply