Ograda terase u dvoristu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Ovo pod 2 niam bas ukapirao do kraja. Ne shvatam kako ces masku od BP da napravis sa pocket hole?
Debljina daske je 2cm. Pocket hole lepo vezuje na toj debljini. BP ima nut i utor, ali da bi veza bila jos bolja i da se vremenom ne rasiri, stegao bih daske jos i bocno jednu uz drugu. Tako i najduze vertikale, i to i bio zaseban ram. Onda bih njega stavio preko okvira od 5x5 i kroz pilot rupe uhvatio.

Image
mbole wrote:5. (gde nestade 4), na sredinu letve.
Da te ne zamaram, cim vidim da je pitabnje suvisno - dobije gumicu :/
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da nepotrebno komplikujes sa PH. Jedna letvica gore, jedna dole, i prisrafi sa zadnje strane. Dobijes "tablu", koju prikacis za ram vrata. Ko sto napisah svojevremeno, kad te daske pocnu da "rade" nece biti dobro ako su "tvrdo" spojene jedna sa drugom.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profo, padoh na popravni -:( Krivo mi sto sam sve radio rucnom testerom da bude sto preciznije, a ono ispade kako ne treba. Na horizontalama je sve odlicno i letve se lepo uklapaju, pratio sam tvoje uputstvo. Ali sam omanuo pri secenju po debljini. Izmerio lepo, koristio skalpel, i izgleda da sam isao po samoj liniji - i otuda dve debljine testere napravise zazor... A nisam proveravao dok sve nisam isekao...

Image

Image

Image

Pricrvstio sam ih samo privremeno, da mogu da ocrtam mere za kosnike..
Image

Ima li leka?
Last edited by vectrabg on 29 Dec 2012 22:51, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Mislim da nepotrebno komplikujes sa PH. Jedna letvica gore, jedna dole, i prisrafi sa zadnje strane. Dobijes "tablu", koju prikacis za ram vrata. Ko sto napisah svojevremeno, kad te daske pocnu da "rade" nece biti dobro ako su "tvrdo" spojene jedna sa drugom.
Ja i hocu da dobijem tablu koju samo prikacim za ram vrata, ali ne razumem kako mislis jedna letvica gore, jedna dole i prisrafi sa zadnje strane? Dobro, u pravu si da ne preteram pa ne moram da letve sastavljam bo boku.

Ovako sam mislio sa PH, a onda tablu stavim na ram vrata i sa zadnje strane vrata ga stegnem:
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepo ja napisah da prvo treniras na otpadnim komadima.
Huh, ne pada mi napamet kako ovo da sredis. Razmislicu.

Ah, ti mislis celu tablu da sastavis, komplet sa dugackim vertikalama. Samo se bojim da ne bude problema sa preciznoscu.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Lepo ja napisah da prvo treniras na otpadnim komadima.
Ah, ti mislis celu tablu da sastavis, komplet sa dugackim vertikalama. Samo se bojim da ne bude problema sa preciznoscu.
Ma sve sam ocrtavao precizno i to skalpelom - ali pri secenju omanuh :rodna: Nisam razmisljao o debljini testere :pucko: A bio nestrpljiv da vidim kako ce sve to da ispadne kada slozim... E, sto mi krivo! :forbannad:
Ubuduce, bez crvenog flomastera ne radim nista!
mbole wrote:Ah, ti mislis celu tablu da sastavis, komplet sa dugackim vertikalama. Samo se bojim da ne bude problema sa preciznoscu.
Pa ako omanem i drugi put, bolje da se manem ovog posla ;) Je li u redu raspored PH na crtezu? Kako najcistije da odstranim kljun sa jedne vertikale. Slagacu ih od leva na desno, pa sa te prve vertikale moram skinuti kljun. A sirinu cu podesiti secenjem poslednje daske po duzini unutar panela od 6 manjih dasaka.

Lesonit tablu lepim ili kucam sitnim eksercicima?
Last edited by vectrabg on 30 Dec 2012 22:15, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno, nemam resenje za lose odsecene letve, koje bih mogao da ti predlozim a da moze da se odradi sa ono alata sto ga ti imas.

Posto se na neki nacin osecam "saucesnikom" u ovom tvom poslu, jedino sto mogu je da nekog od ovih dana pokupim alat, naidjem do tebe i da to odradimo.

Sto se tice lesonita, kucanje eksercicima bi bilo ruzno (ipak je to povrsina vrata i treba da lici na nesto). Daklem ili lepljenje, ili nekakve tanke lajsnice koje bi se kucale eksercicima bez glave.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Hvala ti na ponudi, ali ne bih da te cimam za glupost koju sam ja napravio.
Mogu li da isecem uze kvadrate i da njima popunim prostor? Ili das zamesam piljevinu i lepak? Ili da stavim vinkle koje su mi preostale 50x50 u uglove cime ce ojacati taj deo?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stvar je u tome da te povrsine moraju perfektno, ali zaista perfektno da nalezu.

Dzaba piljevina. Nije stvar u estetici, stvar je u tome da jedino ako povrsine nalezu kako treba, dobijas dobar spoj.

Jedino resenje koje mi pada na pamet je upravo da se izmedju ubaci relativno tanko parce koje se dobro ulepi na obe strane. Ali to tanko parce je gotovo nemoguce izvesti alatom koji ti imas. Sada imas cetiti povrsine koje treba perfektno da se sloze, a video si koliko problema imas i sa dve.

Taj spoj je tu stavljen upravo zato sto je mnogo jaci od vinkli. Ali jak je samo ako je uradjen kako treba.

Kako god. Moja ponuda i dalje stoji, a ti se sam odluci.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

i sta rece Vectra, bolje mu je da pojede sladoled nego da baca pare na alat ? :)
U principu sve moze da se napravi i sa cekicem i dletom, ali brate, nisu ni tolike mase ljudi bas bez mozga sto kupuju skupe alate. Mnoge stvari je jeftinije kupiti gotove.
BETA
Zarezivač olovaka

Post by BETA »

ne znam da li si uzeo čamovinu, ali me zanima da li koristis ČPČ ili I.III ? Mislim na kvalitet, da budem jasniji
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Bez alata nema zanata... ali i zanata bez dobrog majstora! Posle glavobolje oko neprecizno odsecenih delova - u pomoc stize profina teska artiljerija!

Pa da podelim i sa drugima umesnost i preciznost majstora na delu! (sto bi rekli male tajne velikih majstora) Snabdeven poslednjom reci tehnologije i sa zeljom da pomogne - profa je krenuo u rad! Pod njegovom dirigentskom palicom - orkestar je svirao!!!

Kola su legla pod teretom alata!
Image

Malo zagrevanje!
Image

Nista bez japanca!
Image

Zastita i cistoca na radu - na prvom mestu!
Image

Mala pauza za cesko pivo!
Image

Umece na delu!
Image

Dosao red i na otvor brave!
Image

Woby prodavnice zatvorene subotom, pa osta da se otvori probuse do kraja sa fi14mm
Image

Sve u svemu, uzivanje u profinim majstorijama, prilika za stolarskom edukacijom, fino druzenje ... i na kraju i obavljen posao!

HVALA PROFO!!!
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Nema slika gotovog proizvoda???
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije jos gotov :)
Dosta je potrajalo dok smo sve ove zareze na letvama doveli na mere, tako da je lepljenje ostalo da se uradi neki drugi dan.

Prostor je dosta tesan, letve su prilicno neujednacene debljine, pa je maltene za svaku trebalo posebno podesavati dubinu...
A i nismo bas poranili (mnovo volem da spavam subotom :))

Pored toga, znas i sam da je mnogo lakse praviti nego popravljati.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Svaka cast profesore upravu si mnogo teze popravljati! :prsgore:
smirglaj nikad dosta
Post Reply