Spoljašnje stepenište

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

Pezzo, konsultacije u vezi statike su u toku i to se ne prepusta slucaju.
Ja sam vise trazio prakticne savete o koriscenju ovakvih stepenica ako ih neko ima sa slicnim dimenzijama, kao i savete po pitanju nosecih greda.

Inace, ovaj zadnji deo kuce je prilicno u zavetrini i kisa i sneg ne nanosi mnogo a cela terase je natkrivena malo vecom strejom krova pa mi nije toliko bitno da li ce biti drvo ili metal vec vise sta ce se bolje uklopiti, mada odgovarajuci metalni profili su manjih dimenzija od drvenih i to prilicno i moguce je da ce oni bolje da se uklope sa postojecim postoljem a i moze varenjem da se napravi bolji spoj u odnosu na drvo srafljenjem.

Ropee, hvala na savetima i predlozima.
Resetkasto gaziste je jedino problematicno sa stiklama, pa nisam siguran da cu takvo.
O onom od rebrastog aluminijuma sam razmisljao, videcu. A da li su gazišta od rebrastog lima koje ste koristili gotova ili ste kupovali pa savijali krajeve? Ona nisu losa ali savijanje je dosta skupo, pa verovatno izadju dosta bil ogotova bilo sa usluznim savijanjem.

Stepenice strmije od ovih na mojoj slici necu stavljati jer imam dovoljno mesta za takve, udobnije su blaze nego strmije, a sem toga stmije ce mi zatvoriti vrata od sobe. Pa ako vec mogu da biram radije bih stavio sa blazim nagibom koji takodje nije bas toliko blag jer je oko 45 stepeni a sve preko 40 se racuna u strmije.

A dimenzijama gornjeg postolja od celika uslovljen sam da nosece grede stepenica idu izpod gazista (a ionako ih moram odbiti od zida zbog roletne i da na drugom kraju ne budu na samoj ivici terase) pa ne mogu da razmatram stepenista kad su nosece grede sa strane i ako su ona jednostavnija za izradu, bilo drvena bilo metalna.
Last edited by igorpet on 29 Dec 2012 13:04, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ma tvoja skica je sasvim ok , ja sam prikazao sliku sa još strmijim nagibom , a kao što sam napisao na onu konstrukciju profili plus L-ovi za šarafiti stepenice , na te možeš staviti što hoćeš . Hrastova gazišta bi mogla izdržati dugo godina, a bože moj ništa ne traje vječno , jednostavno možeš zamijeniti gazišta kada god hoćeš .
Moj stric je imao takva gazišta upravo za penjanje sa kata na tavan , konstrukcija je bila metalna a gazišta drvena . To je jako lijepo izgledalo , doduše on je svake godine dao jednu ruku sandolina na gazišta i to je trajalo ( nažalost kuće više nema , sravnjena je sa zemljom ali i danas bi bila gazišta OK )
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Da me opet krivo ne shvatite... ali u Srbiji, po zakonu, nesme nista da se postavlja da visi na fasadi. Ko mi ne veruje, neka slobodno pita gradjevinsku inspekciju, pa neka me ovde demantuje. Ni klima uredjaj, a ne tolike stepenice. Zatim, ne dao vam Bog da se neko tu oklizne, koju bi vaznost imala neka usteda u materijalu od ne znam koliko evra, nije ni vazno ?
Last edited by Pezzo on 29 Dec 2012 13:03, edited 1 time in total.
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

Pezzo wrote:Da me opet krivo ne shvatite... ali u Srbiji, po zakonu, nesme nista da se postavlja da visi na fasadi. Ko mi ne veruje, neka slobodno pita gradjevinsku inspekciju, pa neka me ovde demantuje. Ni klima uredjaj, a ne tolike stepenice. Zatim, ne dao vam Bog da se neko tu oklizne, koju bi vaznost imala neka usteda u materijalu od ne znam koliko evra, nije ni vazno ?
Pezzo, ovde nece bre nista da visi na fasadi, cak je nece ni dodirivati najverovatnije.
Gazista cu da odbijem od fasade oko 1 cm da mi ne grebu po fasadi jer stepeniste mora da ima vertikalne vibracije.
Dole su oslonjena na betonsku plocu, gore na celicni nosac, a imace i svoju ogradu, naravno, nego nisam je ucrtavao na slici a i sama terasa ima svoju ogradu koju takodje nisam ucrtavao na skici da mi ne zaklanja bitniji deo slike.

Sad ne znam na koji zakon mislis ali za ovo sigurno necu da se vucem od kancelarije do kancelarije za neku dozvolu, a osim toga bice sa zadnje strane kuce pa nikom i ne "bodu oko".
A za padanje sa stepenista ... pa ljudi ginu padajuci sa stepenista to je tacno, pa ni ovo moje nece biti neki posebni izuzetak po tom pitanju.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ovo nije komplicirana gradnja , kod nas u HR spada u montažnu gradnju i ne treba tražiti posebne dozvole .
U svakom slučaju ako se ukaže potrebno , a neće, može se dodati jedan stub koji će biti od vanjskog ruba najgornjeg podesta do balkona prvog kata .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa da, to je tacno, ali te stepenice ce koristiti tvoji najrodjeniji i trebao bi i o tome da razmisljas na vreme. Nije uopste bitno da li ce to nekome da bode oci, bitno je da to bude napravljeno bezbedno i u skladu sa zakonom i gradjevinskim normama. Ti na to gledas sa laicke strane i polazis od pretpostavke "pa valjda nece" i zato sam ti i preporucio da potrazis savet arhitekte, to bi ti bilo najsigurnije i najjeftinije resenje problema, a ne da gradis na osnovu svojih laickih pretpostavki kako bi ti bilo najjeftinije i najlakse, to je jako neozbiljno. Ljudi inace svasta rade zbog nedostatka novca, ali vrlo je diskutabilno koja je to usteda vredna reskiranja ljudskih zivota. Eto o tome ja ovde "tupim". I kad sam napisao da se mozes interesovati kod gradjevinske inspekcije, nisam napisao da trazis dozvolu, mada bi to bio najispravniji nacin. Ja ni u ludilu nebih napravio tako strme stepenice i na takvoj visini, ne samo sebi, vec nikome. Mislim da sam dovoljno objasnio, pa nebih imao sta vise da dodam.

p.s.
mislio sam na ovakve teme da se i ne javljam, jer obicno se uvek nadje neko sa povredjenom sujetom i diskusija ode u krivom pravcu sa mnogo prepucavanja. Uglavnom, siguran sam u jedno, da zakone u vezi sa gradjevinskim normama nisu donosili ljudi koji ne znaju sta rade. Onom Smederevcu prosle godine, u novogodisnjoj noci, dete pade sa stepenista i nastrada. Zasto ? Pa nije o tome mislio na vreme i sada ce do kraja zivota da ga grize savest.
Last edited by Pezzo on 29 Dec 2012 13:57, edited 1 time in total.
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

Pezzo wrote:Pa da, to je tacno, ali te stepenice ce koristiti tvoji najrodjeniji i trebao bi i o tome da razmisljas na vreme. Nije uopste bitno da li ce to nekome da bode oci, bitno je da to bude napravljeno bezbedno i u skladu sa zakonom i gradjevinskim normama. Ti na to gledas sa laicke strane i polazis od pretpostavke "pa valjda nece" i zato sam ti i preporucio da potrazis savet arhitekte, to bi ti bilo najsigurnije i najjeftinije resenje problema, a ne da gradis na osnovu svojih laickih pretpostavki kako bi ti bilo najjeftinije i najlakse, to je jako neozbiljno. Ljudi inace svasta rade zbog nedostatka novca, ali vrlo je diskutabilno koja je to usteda vredna reskiranja ljudskih zivota. Eto o tome ja ovde "tupim". I kad sam napisao da se mozes interesovati kod gradjevinske inspekcije, nisam napisao da trazis dozvolu, mada bi to bio najispravniji nacin. Ja ni u ludilu nebih napravio tako strme stepenice i na takvoj visini, ne samo sebi, vec nikome. Mislim da sam dovoljno objasnio, pa nebih imao sta vise da dodam.

p.s.
mislio sam na ovakve teme da se i ne javljam, jer obicno se uvek nadje neko sa povredjenom sujetom i diskusija ode u krivom pravcu sa mnogo prepucavanja. Uglavnom, siguran sam u jedno, da zakone u vezi sa gradjevinskim normama nisu donosili ljudi koji ne znaju sta rade. Onom Smederevcu prosle godine, u novogodisnjoj noci, dete pade sa stepenista i nastrada. Zasto ? Pa nije o tome mislio na vreme i sada ce do kraja zivota da ga grize savest.
Pezoo, pa u redu bi sad bilo da kazes sta ovde nije po normama?
Naravno da je bezbednost na prvom mestu, i da o tome ja svo vreme diskutujem, i nisam bas toliki laik,a strucne ljude vec kontaktiram.
Za stepenice je normativna visina od 16-18 cm, za stepenice koje se povremeno koriste (podrum, spoljasnje stepeniste i sl) norma je 20-25 cm, to je ono sto ja znam a ti ako znas nesto vise, molim te, navedi mi normativ da procitam, ako se radi samo o visini gazista.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Vec sam ti napisao, najsigurniji i najjeftiniji put dobrog resenja problema je da nadjes nekog arhitektu da to pogleda na licu mesta i on ce ti odmah reci i sta smes i sta ne smes i koje bi ti bilo najbolje resenje s'obzirom na stanje te gradjevine i okolnog prostora. Traziti resenje na forumu na osnovu dva crteza, jednostavno je gubljenje vremena. Ja nisam imao takvih nedoumica jer sam to odmah uradio kada mi je trebalo, a imam arhitekte i prijatelja i rodjaka, mada i da platis nekome da dodje na sat dva, ne moze kostati ko zna koliko. Najbitnije je da problem resis kako valja, jer to nije ni malo naivno ma koliko izgledalo jednostavno. Na forumima svi govore moze moze i ne poznavajuci pravo cinjenicno stanje na terenu, ali sva odgovornost je na tebi a ne na njima, zar ne ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Drugar je prosle pretprosle godine pravio stepenice, otprilike bas kao te koje tebi trebaju.
Radjene su od celicnih profila, gazista su isto celicni profilisani lim.
Nisam siguran da li ih je srafio i za zid, ili su oslonjene samo gore i dole, al sutra cu ici do njega pa cu proveriti, i uslikati.

Ako prisrafis nosac za zid, nemoze biti struganja, posto srafovi nece dati profilu da se mrda. Iskreno, ne vidim neki problem da se to i prisrafi izuzev ako imas demit fasadu pa da je povrsina mekana. Napravis stepeniste ko da nece biti prisrafljeno,to jest da moze samo sebe da nosi, a onda ga jos dodatno prisrafis.
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

Pezzo wrote:Vec sam ti napisao, najsigurniji i najjeftiniji put dobrog resenja problema je da nadjes nekog arhitektu da to pogleda na licu mesta i on ce ti odmah reci i sta smes i sta ne smes i koje bi ti bilo najbolje resenje s'obzirom na stanje te gradjevine i okolnog prostora. Traziti resenje na forumu na osnovu dva crteza, jednostavno je gubljenje vremena. Ja nisam imao takvih nedoumica jer sam to odmah uradio kada mi je trebalo, a imam arhitekte i prijatelja i rodjaka, mada i da platis nekome da dodje na sat dva, ne moze kostati ko zna koliko. Najbitnije je da problem resis kako valja, jer to nije ni malo naivno ma koliko izgledalo jednostavno. Na forumima svi govore moze moze i ne poznavajuci pravo cinjenicno stanje na terenu, ali sva odgovornost je na tebi a ne na njima, zar ne ?
To za arhitekte si greska, i to nemas pojma kolika. Nije da omalovazavam strukuku ali moja iskustva su jako losa.
Jesi ti nekad video neki projekat kuce, koji mora da ima svaka gradjevina pre pocetka gradnje, od nasih strucnjaka?
Ako jesi onda znas da to kosta oko 500-800 evra, a ne sluzi nicemu osim da izvadis dozvolu, takoreci.
Svaki arhitekta ti baci neki njegov katalog, ti biras kucu i on ti posle na osnovu toga kao uradi projekat. Ako sam odradis idejni projekat koga on nema u katalogu zacepicete kao da pravis ne znam sta, jer on kao proracunava sve, sto bi u stvari trebao ali posto to retko ko zna da radi on ti sve predimenzionise za jedno 30-50%, zbog sigurnosti.
Imao sam prilike puno takvih strucnjaka da vidim na delu, i mogu ti reci da je utisak ravan nuli.

Ono sto ti kazes, to je sve u redu. Dodje strucnjak da snimi postojece stanje, zatim odradi staticke proracune, usaglasi sve to sa normativima i onda smo sigurni. Ali, to ce kostati barem kao pola projekta kuce (iz njegovog kataloga) :D

I sta ce on da mi kaze sto ja vec ne znam u vezi konkretno ovog mog projekta? Najverovatnije nista.
Ako nema mesta dovoljno da se odrade stepenice idealno, onda se rade onako kako prostor dozvoljava s tim da se ne predje preko nekih osnovnih normativa i to je to.

Ti prvo spomenes da ovde kod mene nesto nije po normativima, a onda mi kazes da odem do arhitekte da mi on kaze sta to nije po standardu.
Pezoo, ja bih voleo da kazes sta ovde nije po normama, za ovaj tip stepenista, ako to znas a sve ostalo je tvoj subjektivni osecaj.
To da li je nesto strmo ili nije strmo, to je neko drugo pitanje, i kad bi se ja pitao stepenica ne bi ni bilo ali sta cu kad je situacija takva.

Nemoj da se ljutis na ove moje komentare, tvoji odgovori i konstatacije jesu potpuno tacni ali ne pomazu uopste.
Ne uzimas sve u obzir.
Izvini ako sam malo preterao.
Last edited by igorpet on 29 Dec 2012 15:44, edited 1 time in total.
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

mbole wrote:Drugar je prosle pretprosle godine pravio stepenice, otprilike bas kao te koje tebi trebaju.
Radjene su od celicnih profila, gazista su isto celicni profilisani lim.
Nisam siguran da li ih je srafio i za zid, ili su oslonjene samo gore i dole, al sutra cu ici do njega pa cu proveriti, i uslikati.

Ako prisrafis nosac za zid, nemoze biti struganja, posto srafovi nece dati profilu da se mrda. Iskreno, ne vidim neki problem da se to i prisrafi izuzev ako imas demit fasadu pa da je povrsina mekana. Napravis stepeniste ko da nece biti prisrafljeno,to jest da moze samo sebe da nosi, a onda ga jos dodatno prisrafis.
Pa vec imam demit fasadu a i roletne sa prozora ne dozvoljavaju da pridjem potpuno zidu.
Prema proracunu uradjenom nema potrebe za dodatnim ojacanjima.
Ove stepenice bi trebalo, prema standardu, bez problema da nose ~250kg/m2.
To podrazumeva nosece grede - 80x60x3 pravougaoni metalni profil ili drvene grede 60x160 ili 2x50x 150.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Tebi treba pomoci da razumes od koje je pomoci arhitekta i u cemu ti sve on moze pomoci. To je strucno lice koje najbolje poznaje tu problematiku i tacno zna prema postojecem stanju objekta sta tu moze da se uradi i na koji nacin. Ne pricamo o projektima za celu kucu, niti o projektima uopste (to nisam rekao !), nego o nacinu izvedbe, vrsti materijala, dimenzijama profila, nacinu i nadzoru izvodjenja radova, koji je takodje njegov deo posla, a to su samo manji delovi projekta. Tu se radi i o nosivosti te ploce terase, o vezivanju i za gornju i za donju plocu, o vec ugradjenim materijalima i sl. Svaki arhitekta zna tacno sta moze a sta ne moze, sta se sme a sta ne sme, sta je dozvoljeno a sta zabranjeno raditi i to mi kao laici ne mozemo potcenjivati. Nije sve jedno ni kakav je beton tu ugradjen u postojecem objektu, ni kakva i kolika armatura je u njemu i kako je vezana, ni od kojeg su materijala i kakvi zidovi. A da mozes sve to da ignorises, mozes i niko ti to ne moze zabraniti. Ja ovde nikome necu dati pogresan savet, radije cu se suzdrzati od javljanja i to bi mi bilo i najpametnije. Zasto bih se ja sa tobom ubedjivao. Koliko mislis da bi ti trazio neko da proseta do tvoje kuce i da ti kaze sta da radis ? Da li je to veci trosak nego da napravis belaj iz neznanja ?
lutak
Šegrt

Post by lutak »

ja sam i dalje za unutrašnje drvene stepenice
jeftine su
ne zauzimaju mnogo mesta
super izgledaju kada su od drveta
možeš da smestiš svašta ispod njih
dole imaš 38m2 u potkrovlju 38m2 šta znači 1m2 za stepenice
moram da idem žurim , žena zove u šoping
sloboda je najveća tekovina civilizacije
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ja mislim da pezzo ima neki lift na prodaju :smejanje:

Jesi li razmisljao o varijanti da za nosecu konstrukciju koristis samo jedan jaci stub!?
Image
igorpet
Zarezivač olovaka

Post by igorpet »

lutak wrote:ja sam i dalje za unutrašnje drvene stepenice
jeftine su
ne zauzimaju mnogo mesta
super izgledaju kada su od drveta
možeš da smestiš svašta ispod njih
dole imaš 38m2 u potkrovlju 38m2 šta znači 1m2 za stepenice
moram da idem žurim , žena zove u šoping
Ma i ja ali nemam otvor za potkrovlje, a ne moze se ploca od ferta tek tako iseci i otvoriti barem 2m2, a i nemam gde da i postavim.
Kad sam radio kucu bilo je ili kuhinja (1,7m x 1,8 m) ili stepenice za potkrovlje. Opredelili smo se za kuhinju, i mislim da nismo pogresili jer za stepenice imam alternativu za kunjinju nisam imao.
Post Reply