pitanje kako se radi ram ili okvir za slike

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
dejan
Dodavač alata

pitanje kako se radi ram ili okvir za slike

Post by dejan »

malo me sram zbog ovog pitanja ali bih bio zahvalan da mi tko odgovori i čak poneku sliku dade da vidim kako se radi okvir za slike . malo su mi nejasne mjere rezanja recimo letvica koje bi bile kao za okvir ,primjer da mi je slika 60 cm x 40 cm - debljina letvice recimo 3 cm e sad me zanima na koju duljinu se režu letvice za ovakav okvir(ram)za slike . i naravno kako da se spoje i pod kojim kutevima, malo mi je to nejasno. puno unapred hvala svim ljudima dobre volje da mi dadu odgovor na ovo pitanje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Letvice uvek seces pod tacno 45 stepeni. Najbitnije je da dve i dve (dve horizontalne i dve vertikalne) budu apsolutno iste duzine.
Sto se tice toga kolike treba da budu letvice, to zavisi i od samih letvica, posto naravno nisu sve iste. Ono sto tebe zanima je koliko dugacka treba da bude na onom delu gde naleze staklo. Ta mera mora da ti se poklapa sa dimenzijom stakla plus dva milimetra (da bi staklo i drvo mogli da "rade" a da staklo ne pukne).
E sad koliko je staklo u odnosu na samu sliku?
Izmeris koliko je sirok "falc" na letvici u koji upada staklo. Znaci meris od unutrasnje ivice rama do "zuba" u koji ce da upadne staklo. To se naravno razlikuje za svaki konkretan tip letvice. Sirina cele letvice ti uopste nije interesantna. Recimo da je to 2cm. Verovatno ne zelis da pokrijes po 2cm slike sa svake strane, ali nesto ipak mora da bude pokriveno. Recimo da pokrivas 5mm. Recimo da ti je slika siroka 40cm. 40-1=39 (po 5mm sa obe strane). Sad dodas jos ona 2cm (koiko je sirok zljeb) i dobijes 41cm. Znaci letvicu treba da odseces tako da joj duzina na mestu gde je zleb za staklo bude 41cm. Samo staklo ces iseci za 2mm krace znaci 40.8cm.
Ako stavljas paspartu (onaj obojeni karton koji ide izmedju rama i slike), tada je racunica malkice drugacija. Recimo da ce paspartu da pokriva sliku po 5mm sa svake strane, i da zelis da sam paspartu bude sirok 10cm sa svake strane. Znaci "rupu" na paspartuu kroz koju ce se videti slika pravis 39cm (40-2X0.5). 39+2X10=59 je sirina paspartua do unutrasnje ivice rama. Na to dodas jos ona 2cm koliko je sirok zleb za staklo, znaci to je 61cm.

PS
Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati kad ne znas
Post Reply