Amaterski odvijac/zavijac srafova

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
acke
Šegrt

Amaterski odvijac/zavijac srafova

Post by acke »

Bavim se stolarijom amaterski, samo za svoje potrebe. U proseku napravim jedan veci komad namestaja godisnje. Pre par godina sam kupio Bosch akumulatorsku busilicu (zeleni Bosch) sa dve baterije. Baterije su izgubile snagu, one siline sa pocetka nema ni u najavi, a max radni period se sveo na svega par minuta - alat je prakticno neupotrebljiv. Pretpostavljam da se to desilo zbog "silnog" koriscenja. Interesuje me koji je pravi izbor ovog alata za moje potrebe. Gledao sam neke alate sa kablom npr. http://www.alatiimasine.com/proizvod/el ... 22aa-skil/. Ova opcija mi se dopada. Alat je uvek spreman za rad, a ne moram da brinem o baterijama. I, ako alat sa kablom jeste dobar izbor za jednu amatersku radionicu, da li je konkretan model pravi izbor, ili neko mozda zna za neku bolju ponudu/opciju?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

ova srafilica je nesto skromnije snage ali za amaterski i povremeni rad je sasvim zadovoljavajuce resenje. Generalno 99,9% posla ce ti zavrsiti. E sad, ako imas potrebu da sa krunastom izbusis rupu za kabl u radnoj ploci, mozda ces je silno namuciti.
Ako si vest sa majstorijama, imas raznog krsa po garazi a voleo bi da sacuvas tvog Bosch-a koji se nije otplatio, pogledaj ovu temu
viewtopic.php?id=3156&p=1
Ako se ipak odlucis za masinu na baterije, pogledaj prethodno ovo
viewtopic.php?id=4403
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

ja sam kupio Makitu pre 12 godina i tek sam joj pre par meseci menjao baterije !
Znaci, kvalitet baterija je u pitanju. Ali, za nju sama baterija kosta od 70 do 120 eura.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Acke upisi u profil odakle si.

Pretpostavljam da su u pitanju Ni-Cd baterijie, i posto su od zelenog Boscha, takodje pretpostavljam da su dosta ceste.
Pogledaj koliko bi te kostalo da ti zamene celije u njima. Mozda se isplati.
Recimo kod ovih: http://www.sijalice.com/kontakt/ (e sad ako si 300Km daleko od Bg, shvatices zasto insisitiramo na upisivanju lokacije u profilu).

Ako si ih relativno malo koristio kao sto kazes, najverovatnije si ustvari pogresno punio baterije, i uleteo u "efekat pamcenja", koji se javlja kod Ni-Cd baterija. U sustini njih uvek treba isprazniti do kraja, a ne puniti ih kad su poluprazne.
Ako ih punis kad su poluprazne, one "zapamte" koliko su dopunjene, i umisle da im je to maksimalni kapacitet.
acke
Šegrt

Post by acke »

maricaiivica wrote:ova srafilica je nesto skromnije snage ali za amaterski i povremeni rad je sasvim zadovoljavajuce resenje. Generalno 99,9% posla ce ti zavrsiti. E sad, ako imas potrebu da sa krunastom izbusis rupu za kabl u radnoj ploci...
Treba mi za odvrtanje/zavrtanje i samoubusiavanje iver vijaka u ivericu. Nadam se da je za ovo dovoljno mocna.

Bio sam u Woby Haus-u i imaju neku Womax opciju za 3.400 RSD ::neznam::

maricaiivica wrote:Ako si vest sa majstorijama, imas raznog krsa po garazi a voleo bi da sacuvas tvog Bosch-a koji se nije otplatio, pogledaj ovu temu
viewtopic.php?id=3156&p=1
Ako se ipak odlucis za masinu na baterije, pogledaj prethodno ovo
viewtopic.php?id=4403
Puno hvala za ceo odgovor, a narocito za link ka objasnjenju kako funkcionisu koji tipovi baterija. Sad konacno razumem zasto se akumulatori ponasaju razlicito. :hurra:
Last edited by acke on 20 Oct 2012 15:19, edited 1 time in total.
acke
Šegrt

Post by acke »

mbole wrote:Acke upisi u profil odakle si.

Pretpostavljam da su u pitanju Ni-Cd baterijie, i posto su od zelenog Boscha, takodje pretpostavljam da su dosta ceste.
Pogledaj koliko bi te kostalo da ti zamene celije u njima. Mozda se isplati.
Recimo kod ovih: http://www.sijalice.com/kontakt/ (e sad ako si 300Km daleko od Bg, shvatices zasto insisitiramo na upisivanju lokacije u profilu).

Ako si ih relativno malo koristio kao sto kazes, najverovatnije si ustvari pogresno punio baterije, i uleteo u "efekat pamcenja", koji se javlja kod Ni-Cd baterija. U sustini njih uvek treba isprazniti do kraja, a ne puniti ih kad su poluprazne.
Ako ih punis kad su poluprazne, one "zapamte" koliko su dopunjene, i umisle da im je to maksimalni kapacitet.
Sve je tacno sto kazes. Hvala za link :prsgore:!!! Kontaktirao sam ih...

Cak i ako uspem da popravim baterije, mislim da cu svakako kupiti i neki kablirani odvijac. Jako mi se dopada to sto je odmah spreman za rad :prs:.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

U tom slucaju ce potpuno ispuniti tvoja ocekivanja :prsgore:
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ja imam Skil 6222 i mogu ti reci da nikad nisam zazalio sto sam ga kupio.
Za rad sa univerom njegov obrtni momenat od 27Nm je vise nego dovoljan. Ako steznu glavu namestis na jace srafljenje nece zasrafiti nego ce probusiti univer. Ima motor od 100w i trosi veoma malo struje, ali veruj ima dovoljno snage i za zahtevnije radove.
Ne znam za ostale korisnike, ali ova moja ima manu sa steznom glavom. Ako je rukom dobro ne zategnes nakon 2-3 levo/desno srafljenja stezna glava popusti i moram opet da je zatezem.

btw ovo vec drugi put da pisem za 15 dana o istoj srafilici, bice da neko ne prati forum. Takodje sam pre 2 godine otvrio temu sa naslovom "skil 6222"
mislim da je pre otvaranja nove teme najbolje da malo "guglate" i nastavite u adekvatnoj temi, Ovako se ovaj Skill 6222 provlaci u 5-6 tema
Last edited by dikar on 20 Oct 2012 21:33, edited 1 time in total.
acke
Šegrt

Post by acke »

maricaiivica wrote:U tom slucaju ce potpuno ispuniti tvoja ocekivanja :prsgore:
Hvala!!! A Womax (post#5)? Da li se isplati dati 60% vise para za Skill?
acke
Šegrt

Post by acke »

dikar wrote:Ja imam Skil 6222 i mogu ti reci da nikad nisam zazalio sto sam ga kupio.
Za rad sa univerom njegov obrtni momenat od 27Nm je vise nego dovoljan. Ako steznu glavu namestis na jace srafljenje nece zasrafiti nego ce probusiti univer. Ima motor od 100w i trosi veoma malo struje, ali veruj ima dovoljno snage i za zahtevnije radove.
Ne znam za ostale korisnike, ali ova moja ima manu sa steznom glavom. Ako je rukom dobro ne zategnes nakon 2-3 levo/desno srafljenja stezna glava popusti i moram opet da je zatezem.
Korisne informacije - tks. Imam neku busilicu sa kojom se desava isto. Malo gnjavi to samoodvrtanje, ali u sustini nije neki ozbiljan problem.
dikar wrote:btw ovo vec drugi put da pisem za 15 dana o istoj srafilici, bice da neko ne prati forum. Takodje sam pre 2 godine otvrio temu sa naslovom "skil 6222"
mislim da je pre otvaranja nove teme najbolje da malo "guglate" i nastavite u adekvatnoj temi, Ovako se ovaj Skill 6222 provlaci u 5-6 tema
Od kako je foruma, ovo se desava. Potpuno te razumem jer sam u tvojoj ulozi savetodavca na jednom drugom forumu. Kad naidjem na ovakav slucaj (tamo gde sam savetodavac), samo ubacim link ka odgovarajucoj, postojecoj temi. Meni je potrebno par desetina sekundi za nesto na cega bi neko mogao da potrosi mnogo vise vremena. Nalazim da je forum na ovaj nacin efikasniji za korisnike. No - ne bi bilo prvi put da nisam u pravu :)

Izvinjavam se za skretanje sa teme!!! :rodna:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja sam misljenja da je to vrlo slican kvalitet, ne isti ali slican.
Pretpostavljam na koji model mislis a razlike u ergonomiji, balansu, dizajnu,... po meni vrede neki novac
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

acke wrote:[
Od kako je foruma, ovo se desava. Potpuno te razumem jer sam u tvojoj ulozi savetodavca na jednom drugom forumu. Kad naidjem na ovakav slucaj (tamo gde sam savetodavac), samo ubacim link ka odgovarajucoj, postojecoj temi. Meni je potrebno par desetina sekundi za nesto na cega bi neko mogao da potrosi mnogo vise vremena. Nalazim da je forum na ovaj nacin efikasniji za korisnike. No - ne bi bilo prvi put da nisam u pravu :)

Izvinjavam se za skretanje sa teme!!! :rodna:
tacno acke, ali treba se setiti teme pa postaviti link. Sta ces pocela je skleroza da radi polako :)
acke
Šegrt

Post by acke »

Puno hvala svima. Kupio sam Skil 6222 i zadovoljan sam (uvrnuo do sad jedno 10 srafova :D).

Sto se tice firme iz Beograda koja popravlja baterije, nisu se bas proslavili. Poslao sam mejl i dobio generalni odgovor u danu - :prsgore:. Potom sam poslao konkretno pitanje i do danas nisam dobio odgovor. Bezuspesno sam zvao i na sve telefone sa sajta :(.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

dikar wrote:Ja imam Skil 6222 i mogu ti reci da nikad nisam zazalio sto sam ga kupio.

btw ovo vec drugi put da pisem za 15 dana o istoj srafilici, bice da neko ne prati forum. Takodje sam pre 2 godine otvrio temu sa naslovom "skil 6222"
HAHAHAHA :smejanje:, niko te ne sluša druže, ali ja sam te poslušao :prs:, SKIL 6222AA, PRAVA STVAR!!!!!!
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

acke wrote:Puno hvala svima. Kupio sam Skil 6222 i zadovoljan sam (uvrnuo do sad jedno 10 srafova :D).

Sto se tice firme iz Beograda koja popravlja baterije, nisu se bas proslavili. Poslao sam mejl i dobio generalni odgovor u danu - :prsgore:. Potom sam poslao konkretno pitanje i do danas nisam dobio odgovor. Bezuspesno sam zvao i na sve telefone sa sajta :(.
Nisi pogrešio ni malo :prs:
Post Reply