STO ZA STONI TENIS!?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
sredoje
Dodavač alata

STO ZA STONI TENIS!?

Post by sredoje »

Zelim da napravim sto za stoni tenis, koji materijal je najpogodniji za igrajucu povrsinu, Iverica, medijapan ili kultraplast? I koja masa je najbolja za premaz podloge.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

Gle ja sam u prvom redu praktičan tip (ako ti treba stol da bi na njemu igrao stolni tenis a ne se zabavljao sa izradom) pa moj savjet uzmi sa rezervom ali dva komada najjeftinijeg materijala na kojem nacrtaš polja i dva kavaleta- možda je kavalet malo lokalni izraz ali stvarno neznam književno ni srpski ni hrvatski :( i pići :))
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Sta ti je kultraplast ??????????

Medijapan ti je najednostavniji dovoljno ravan mozes samo da ga omlatis sadolinom ili kako dolikuje poliuretanom.

kavalet - nogare?? sarg?? mrezica?? kinez??
aj objasni
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svojevremeno je u radnjama mogao da se nadje lak za skolske table. Bilo ga je u crnoj i zelenoj boji. Idealan za ovakav sto (onim crnim sam pre nekih 20-tak godina farbao kutije za zvucnike, posto je to bio jedini mat lak koji je mogao da se nadje u maloprodaji).

PS
Sredoje, nemoj postavljati ista pitanja u vise konferencija. Odluci se za jednu i postavi ga tu (ona duplirana u "rad sa ivericom i ..." je obrisana).
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mislim da ima neka firma u BG-u koja prodaje ivericu za skolske table. Samo da iscackam adresu.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

kavalet = nogare :)) nisam se mogao sjetiti sinoć
kaste
Šegrt

Post by kaste »

jedini plocasti materijal koji moze samostalno stajati na tom rasponu bez uvijanja od tezine samog sebe je Blazujka od koje je sto za stoni tenis ranije i pravljen. 18mm - 2100din/m2 , 21mm - 2600din/m2
caos
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

kaste wrote:jedini plocasti materijal koji moze samostalno stajati na tom rasponu bez uvijanja od tezine samog sebe je Blazujka od koje je sto za stoni tenis ranije i pravljen. 18mm - 2100din/m2 , 21mm - 2600din/m2
caos
Da li mozda znas gde se dotican materijal moze nabaviti, a da pri tom NEMA unutrasnje supljine (prekidi u slojevima furnira) i nehomogenost (sloj preko sloja na spojevima furnira)... pogotovo odstupanje u debljini (talasanje)... koje se vidi golim okom (ako se pazljivo gleda)... bez shublera... desavalo mi se da komadi iz iste ploce, odstupaju u debljini +/- 1mm.

pozdrav

bogi
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

E tu si u pravu bogi od sto tabli blazujeke mozes da proberes jednu koja nema preterano gresaka a i ta je izvincena............

Ima spera od neke egzote u Sipadu koji nije los,takodje se vinci ima manje gresaka ali je mnogo jeftiniji.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

kaste wrote:jedini plocasti materijal koji moze samostalno stajati na tom rasponu bez uvijanja od tezine samog sebe je Blazujka od koje je sto za stoni tenis ranije i pravljen. 18mm - 2100din/m2 , 21mm - 2600din/m2
caos
Sa jedne strane si u pravu (zista su stvarno kvalitetni stolovi za tenis pravljeni svojevremeno od blazujke), ali sa druge ne bih bas mogao da se slozim. Naime sto za tenis je retko pravljen tako da je postoji samo ploca i cetri noge (ustvari 8 posto nisam video ni jedan da nije iz dva dela). Obicno su sa strana i po sredini raspona isla ukrucenja visine 10-tak cm. Cak i oni koji su na izgled imali samo plocu su ustvari bili oslonjeni na metalni ram, kako duz bokova tako i po sredini.
Bas cu da pogledam kod drugara od cega je uradjen jedan sto iz "dobrih starih vremena" cini mi se da je Elanov, al po svemu sto se secam cini mi se da je u pitanju kvalitetnija iverica.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Nedavno sam šarafio po jednom stolu za ping-pong, i on je načinjen od dvije iverice 18 mm zeleno ofarbane s ucrtanim poljima, s donje strane su 4 drvene štafle 3x5 cm kao ukrute, postavljene na kant dve po dužini i dve po širini na svaku polovicu stola. Postolje je metalno i rasklopivo.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

pa da pomognem koliko je to u mojoj moći sa per sličica
Image

Image

po onoj čuvenoj slika vredi hiljadu reči.
luka78
Dodavač alata

Post by luka78 »

Ok drugari, imam jedno pitanje za vas...

Nabavio sam polovan sto, tacnije dobio sam ga besplatno. Radi se o ovakvom stolu:
http://www.hmi-basen.dk/en/blobs/orig/12731.jpg Trebao bi ga malo reparirati. Nekoliko stvari planiram uraditi pa cu poci redom.

1. Planirao sam da mu ivice dotjeram, iskrzane su od koristenja oko svih strana po duzinama. To sam planirao tako da okolo zalijepim ljepljivu traku (da mi ljepilo ne curi sa strana kada ga nanesem), te pomijesam piljevinu i ljepilo za drvo (drvofix) i tu masu nanesem okolo. Kada se osusi i skinem traku, to bi onda obrusio da dobijem ostre ivice od 90''. Sta mislite da li ce tako drzati, da nece popucati ljepilo? Nema tu puno nanosenja, vec po mozda 5-6 mm okolo, samo da izvucem ivice.
2. U cosku kod mrezice pukao je komad stola u duzini od nekih 20 x 10 cm (sto je na rasklapanje iz dva dijela). I to planiram zalijepiti tom smjesom (kombinacija piljevine i ljepila za drvo), te nakon toga izbrusiti da dobijem ravnu povrsinu bez rupica, kanala i izbocina. Sa donje strane bi to jos pojacao sa dvije plocice zasarafljene ili sl. Mislite li da ce to izdrzati i da se moze sa ljepilom izvesti da bude postojano?
3. Kupio sam boju za skolske table kojim cu prefarbati cijeli sto kada zavrsim popravke. Mene sada zanima, kada prefarbam sto, kojom bojom mogu izvuci bijele dijelove, linije, da mi ne budu "starije" pod prstom kada predjem preko njih? Zelim da se ne osjeti taj sloj bijele boje?

Za sada toliko, ako ima neko da mi odgovori, bi bi zahvalan.
Last edited by luka78 on 15 Sep 2012 10:46, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pod tackom 2.
Zasto bi lepio smesom lepka i piljevine? Razumem da zapunis povrsinsku pukotinu time, ali da bi zalepio dva dela koristi samo lepak.
luka78
Dodavač alata

Post by luka78 »

mbole wrote:Pod tackom 2.
Zasto bi lepio smesom lepka i piljevine? Razumem da zapunis povrsinsku pukotinu time, ali da bi zalepio dva dela koristi samo lepak.
Pa i kada zalijepim ostace mi pukotina, vidiljivo ce biti jer se ne mogu 100% uklopiti ta dva komada. Sta mislis da zalijepim taj komad standardno ljepilom, a onda popunim sa tom smjesom ljepila i piljevine kanal gdje se spaja?
Post Reply