Aparat za varenje trakastih testera- potrebna pomoć

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
rookie
Dodavač alata

Aparat za varenje trakastih testera- potrebna pomoć

Post by rookie »

Pozdrav majstori

Da izložim svoj slučaj, odlučio sam da se bavim stolarstvom iz hobija, pa sam kupio mali bansek. Pošto u Zrenjaninu nisam nasao nikog ko vari testere, kupio sam aparat za varenje trakastih testera. Pokušavao sam da varim testere, ali nešto ne radim kako treba jer posle varenja var popusti. Za varenje koristim boraks i srebrni lem. Da li neko može da mi objasni kako se koristi? Koliko, kada i gde se stavlja boraks i koliko treba da se usija testera?

Unapred hvala

Image

Image

Image
britva
Šegrt

Post by britva »

I ja imam isti ovakav uredjaj, ne vidim sta pise na plocici, ali po konstrukciji su isti. Mozda bi trebao neko mnogo strucniji da da objasnjenje i pruzi pomoc, ali nisam mogla da odolim i da ne napisem i ja nesto. Verovatno problematika se javlja jer ti na tom malom banseku koristis testere koje su veoma uske, sigurno sirine 4 ili 6mm, takve testere je malo teze zavariti odnosno treba vezbe i malo vise iskustva. Inace vrlo je vazno da prvo pravilno pripremis testeru odnosno spoj, krajeve testera obrisis pod konus, najbolje sto pazljivije da ne upalis krajeve testera da ne poplave, za tako uske testere dovoljno je po pet milimetra brusenja u konus po debljini, testere stegnes tako da jedna drugu preklopi za tih pet milimetra. Ja koristim mesing i boraks, parce listica od mesinga stavis izmedju testera, da poklopi taj spoj, boraks stavis malo odozgore i pritisnes rucicu odnosno dugme za zavarivanje, nekoliko sekundi da dodje do rastapanja mesinga i boraksa. Ne smes da dozvolis da to traje vise nego sto treba inace ce testera da u spoju promeni strukturu pa ce brzo da se iskida. Nakon zavarivanja pazljivo obrusis spoj i nakon brusenja izvrsis otpustanje na tom uredjaju, znaci ili imas rucicu ili dugme za drugi polozaj to ti je za otpustanje testere. Za tako uske testere nemoj da stezes testeru ovim papucicama inace ce var da bude veoma slab i brzo ce da se iskida.
Nadam se da sam bar malo pomogla, ja najvise varim testere od 6mm sirine, a ja ti preporucujem da nadjes parcice od sirih testera pa sa njima da vezbas za pocetak, posmatraj kako dolazi do topljenja i zavarivanja pa ces tako najbolje da shvatis iz svog sopstvenog iskustva. Testera u zoni spoja ne bi trebala da poplavi jer je to znak da nesto nisi dobro odradio...
Pozdrav, ja nisam majstor ali trudim se i ja da ovde sto vise naucim od pravih majstora!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Britva svaka cast :pljesk:
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ovo je jako ljepo objašnjeno svaka čast.:prsgore:

ALI moram priznati da sam malo ostao zatečen i nemogu se oteti dojmu da postoji žena koja je toliko zainteresirana za ovakve stvari a i da toliko zna o ovim stvarim.:buga:

Eh da je barem moja upola ko ti Britva di bi mi bio kraj.:oskyldig:
Čovijek sniva a Bog realizira!
britva
Šegrt

Post by britva »

Hvala na lepim recima, sve sto sam napisala je iz mog iskustva, iskrena da budem moja zivotna zelja je bila da studiram nesto sto je vezano za obradu i proucavanje drveta, kako nisam bila u mogucnosti otisla sam u pravcu masinstva. Ali verujte da dosta slobodnog vremena koristim da sto vise se posvetim proucavanju, tako da mi je ovaj forum veoma drag!
E sad bi ja vas zamolila da mi neko odgovori na moje pitanje koje sam greskom postavila u temi Ger za potrebe uramljivanja, pocetnicka greska...
Å trkiću, mislim da je potrebno da samo stvorite iskru interesovanja, i posle ce vreme da ucini svoje, a posebno je zadovoljstvo imati zajednicko interesovanje.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Eh lipa moja iskrim ja ko kremen na upaljaču ali džaba takvi su ti primorci,::navodnici::čast izuzecima,ali puno pričat a malo ili još bolje niš nedelat već gledat kad će ljeto i kolko će turista uletit u apartman.
Iskreno ja ih nemam a da imam koji još bi više naje**.
Čovijek sniva a Bog realizira!
rookie
Dodavač alata

Post by rookie »

Da i ja sam brusio krajeve u konus, ali izgleda da je problem sto sam predugo zagrevao i predviše stegao, jer se testera deformisala pored vara, pretpostavljam zbog toplotnog širenja, a var je postao krt i pucao na najmanji pritisak. Inače vario sam neku staru testeru širine 10mm, ne bih da vežbam na novim testerama koje sam tek kupio.Njih sam poslao u Čačak u Filos da mi zavare.

Hvala na savetima, sad mi preostaje samo da vežbam. Samo mi ponestaje srebrnog lema, reci mi gde mogu da se kupe ti mesingani listići? Ja sam dobio parče srebrnog lema od ćaleta jednog mog prijatelja koji je nekada bio varioc, a čitao sam da mesingani lem daje jači var.
britva
Šegrt

Post by britva »

Vidis ja sam ti i rekla da sam eksperimentises, ne treba da stezes ovim papucicama, vec da posmatras kako se topitelj boraks i lem ponasaju i za koje vreme dolazi do topljenja i formiranja spoja, to ti je najvaznije, Na taj nacin ces nauciti koliko je dovoljno boraksa, koliko vremena treba da bude aparat ukljucen, sto se tice deformacije smatram da se testera deformisala jer si je predugo otpustao pa je testera promenila strukturu i zato ti je krta na mestu vara. Ne smes da dozvolis da testera poplavi u okolini vara jer je to los znak. A za vezbu nadjes testeru neku staru pa je iseces na komade tako ces da dobijes dosta materijala za vezbu. Mesingane liistice mozes da kupis u bolje opremljenoj gvzdjari, a ako nema kupi jednu zicu od mesinga za autogeno zavarivanje pa od nje napravi listice... Zavarice Filos Cacak testere, ali vrlo je vazno kako ti je podesen i bansek, jer i najbolje zavarene testere se iskidaju ako su lose montirane.
Post Reply