Broj obrtaja struga za drvoi metal kao i snaga motora?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Korenjak
Šegrt

Broj obrtaja struga za drvoi metal kao i snaga motora?

Post by Korenjak »

Pozdrav

Nabavio sam jedan lep strugic ali mu fali motor....

Predvidjen je za metal...ali ja bi da na njemu radim i drvo .... ima superte klizace suplju osovinu, konusne lezajeve .... amerikaner.... kao svaki strug za metal....

Mene zanima koliko jak motor mi treba i koje su mi brzine potrebne da bi mogao da radim drvo i manje komade metala....?

Radio bi drvo precnika najvise do 7 cm ...ali najcesce precnika od 2 do 3,5 cm..... i radio bi metal uglavnom do 3cm ....mozda ponekad nesto kratko a sire npr. do 10 cm...

Radna duzina 60 cm

Radije bi uzeo monofazni motor da bi mogao da ga koristim i na mestima gde nemam trofaznu... da li je to ok ideja?

pozdrav i hvala za savete
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Velika je rezlika izmedju 3 i 10cm (metal).
Sto se tice metala, za 3cm je dosta i motorce od 350W, ali za 10cm vec treba bar jedno 750W. Naravno uz odgovarajuci prenos.
Sve u svemu monofazni motor od oko 1KW ce ti raditi posao i za metal i za drvo.

Sto se tice prenosa, to jest broja obrtaja, za metal u zavisnosti od precnika komada koji obradjujes, i od toga koji je metal u pitanju (nije ista brzina za celik i za recimo mesing) trebaju ti brzine od oko 100 do oko 1000 rpm.
Za drvo ti trebaju vece brzine, recimo 500, 1000, 2000, 3000 opet u zavisnosti od precnika.
Korenjak
Šegrt

Post by Korenjak »

Hvala puno na detaljnom odgovoru...

Probacu da nadjem monofazni motor od 1,5 kw .... na 1400 obrtaja pa da uradim trostepenu remenicu.... da mogu da dobijem jos 700 i 2800 obrtaja.....

Cuo sam da postoje i neki motori sa dve brzine.... ako bi imao takav onda bi sa trostepenom remenicom imao 6 brzina ukoliko mu se te dve njegove brzine ne razlikuju za duplo....

Videcu hvala!!!!!!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To ce raditi posao za drvo.
Za metal ti treba mnogo veci raspon broja obrtaja, pogotovu u delu malog broja obrtaja 100-500 (naravno ako zelis da obradjujes vece precnike).

Naravno uvek mozes da stavis frekventni regulator, i da njime kontinualno menjas broj obrtaja motora, ali nazalost nisu nimalo jeftini.

Mozda da razmislis o nekom trostrukom prenosu? Recimo dve remenice na osovini motora, medjuosovina sa tri remenice (ili cak sa promenjljivim remenicama) i osovina vratila sa 3 remenice.
Korenjak
Šegrt

Post by Korenjak »

Motor mi je 1,1 kw na 2800 rpm.

Frekventni regulator za njega je ojo 150e. Tako da ce verovatno to da se ugradi Boze zdravlja.
Post Reply