Aluminijumske lajsne za prelaz plocice-parket
- stolar-to-be
- Šegrt
Aluminijumske lajsne za prelaz plocice-parket
Ave. I nije bas tema za stolare ali znam da se svi srecemo sa slicnim (glupim) situacijama. Resih da pomognem drugaru da sredi stan i problem je sledeci: keramicar i parketar kao da su bili u zavadi pa su prelazi izmedju kuhinje (plocice) i presoblja (prelakirani jasenov parket) krajnje ne-nivelisani i to da je sa jedne strane prolaza visi parket za milimetar-dva a sa druge plocice (opsti haos). On hoce da stavi prelazne aluminujmske lajsne. Cim se polozi lajsna jasno je da "klacka" i to prilicno. Koji bi materijal bio najbolji kao ispuna i vezivo ispod lajsni u ovakvim slucajevima. Meni je pao napamet samo onaj najgrublji "plasticni" git za reparaciju automobilskih karoserija...
Kad smo već kod tih lajsni. Koliko ja pamtim, a nisam opet toliko star, nekada tih lajsni nije bilo, već su se postavljali pragovi ispod vrata ili su keramičar i parketar odradili posao bez nje tako da su na prijelezu lijepo iskrojili svoj materijal i stepenice ili zuba nije bilo. Istina je da laminat i današnji gotovi parketi moraju biti postavljeni sa dilitacijskim razmakom, pa je lajsna neizbježna, ali podstoje i lajsne koje se ugradjuju prije postavljanja pločica pa se laminat podvuče ispod njih. Ali to obično malo tko radi, jer po običaju investitor kupi laminat nakon što su pločice gotove, a on je obično sa spužvicom nešto deblji od pločica.
- stolar-to-be
- Šegrt
Hvala svima na savetima. Izgleda da ce silikon ici kao prvo resenje, pa ako ne zadovolji, madjijacemo sa necim drugim. Ova prica sa motkom je sasvim ok, ali glavni je problem sto ce 99% ljudi reci, kada im majstori udju u kucu, : ma, nije vazno kako je, samo da im vidim ledja...(a to upravo i "majstorima" najvise odgovara). Tako i dolazi do ovakvih situacija. Najgora varijanta je kad domacin skrene paznju na nepravilnost prilikom "majstorisanja" "majstora". Ja sam svojevremeno nabedjenom parketaru, prilikom postavljanja parketa bitumenom (koji sam mu ja topio), skrenuo paznju da parket "radi" a on na to, mrtav ladan: prestace cim se bitumen stegne. Evo, steze se desetu godinu...