pomozite mi oko gradnje cirkulara

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Samo pri konstrukciji povedi racuna da ostavis mesta za buduci veci motor, pa teraj sa tim sto imas.
Radice sigurno bolje nego nista :)
A kad se pokaze sta mu fali i novcanik dozvoli, promenis motor i teraj dalje.
strajo
Zarezivač olovaka

Post by strajo »

Ma normalno, tako sam i mislio...ako je suditi po velicini, koja je ipak bitna :), bes ga gledam sad ovaj motor i zamisljam normalnu testeru, ispade da bi djerdap trebao biti ko ova soba :)

nego znas sta je meni... imao sam neko jasenje kod staraca u potoku, poveliko...e pa sam ja to isekao sve i kod komsije na bansek (i neke tresnje divlje, kruske...neku topolu ogromnu, malo oraha..tako). Susilo se sve to prirodno evo 10g, laganice pokriveno lepo, slozeno. Za to vreme sam radio sebi po kuci u glavnom od univera. Prosle godine nabavim malo alata, a sakat u ruke nikad nisam ni bio, i napravim krevete klincima...pa radne stolove, sad mislim plakare.. i fioke za one stolove...primim se na to posto mi je fino ispalo.
Normalno, morao sam nositi materijal kod stolara da mi izvuce daske, a znas kakvi su ljudi...ipak nezgodno je svatas, svak vidi, nije corav, da ti hoces dalje da radis s tim daskama i svakom je mrsko jer, jebes ga, sto nisi njemu donio da sve uradi, jer svak normalno hoce da zaradi...a kad kazes da ti zapravo volis to da radis, slabo ko ti veruje...e zato sam resio da malo po malo sebi pravim masine, jer volim. Jedan dan ce klinac svom klincu dati dedin krevet, a taj sigurno nece biti od univera.
caca
Majstor

Post by caca »

Sracno ti bilo.
lotesla
Dodavač alata

Post by lotesla »

Ima li veze da li je motor na cirkularu sa prednje ili zadnje strane u odnosu na testeru gledano od strane onog koji gura drvo? Ovde ne mislim na to da li će upadati piljevina u motor i slično već sa stanovišta fizike vezano za silu koja napada drvo. Hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto su obe remenice krug, nema veze (krug je isti sa koje god strane da ga gledas).
sasa1210
Brzi dodavač alata

Post by sasa1210 »

Momci vidim pricate o cikularu ja imam kombinirku rucni rad motor 1.5 kw, broj obrtaja u minuti 2820 ,remenica na motoru 90mm, remenica na osovini je 60mm odlicno reze jasen 7cmx7cm nisam imao nista deblje da probam ali sam stavio zagu sitnih zuba ,dosta razmetnuta Mislim da je 4kw za to odlicna opcija ako se moze doci do tog motora .
pericateslic
Brzi dodavač alata

Post by pericateslic »

ljudi planiram praviti cirkular za krajčenje dasaka pa me zanima koji bi mi bilo najbolje motor da stavima mislim koje snage i obrtaja?
pozdrav za sve i hvala svima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I jedno i drugo zavisi od planirane dubine reza, to jest koliko debele daske hoces da seces.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

zaobrtaje preko 4000 o/min pripazi na osovinu mora biti kaljena kvalitetni lezaji i ne premalih dimenzija (6206 recimo) inace pojesceje brzina i opterecenje .ja dosta radim jasen i tvrda drva .kad uradis osovinu i kucista po njoj struzes remenicu (premala remenica lako proklize ).potapanje testere nije neki trosak i moze lako da se uradi ,pomaze sto rekose kolege , seci drvo u jednom hodu 10 cm nije malo opterecenje za masinu lakse je iz dav puta po 5cm .(neces ucek imati ostru freudovu testeru :smejanje:) a otprilike samo ekstra ostra i dobra testera u jednom hodu to radi .
pericateslic
Brzi dodavač alata

Post by pericateslic »

ja sam planiro krajčiti daske posle brente debljine od 2 do 8 cm, i zna te li da li ima igde kupiti novu osovinu za cirkular mislim da li neko to pravi ili ću morati u malim oglasima tražiti?
Pozdrav
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

pave i kosta oko 100 evra pa navise zglavna .
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

sa kucistima lezajima i remenicama
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ako neces imati velike brzine na cirkularu (ispod 4000) imas coveka u Padeju meni je komletnu radio z 8800din i to docta masivnu sa cevastim kucistem i 4 fagova lezaja .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A da si procitao pravila, i ovo sto VELIKIM SLOVIMA pise na vrhu stranice, mozda bi i mogli da te posaljemo negde gde ima nova. Ovako, pretpostavljam da si dobio tacan odgovor s kojim ne mozes nista da uradis, posto je u drugoj drzavi :)

Ajd sad lepo popuni u profilu mesto odakle si (polje lokacija), pa da nastavimo sa temom.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mislim da je pericateslic iz Teslica, ili da ima bas cudan izbor imena. Znaci ako ima kakav majstor u blizini...
Post Reply