razmišljanja o radnom stolu...

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi sta uradis sa povrsinom nakon sto epoksi veze.
Povrsina je prilicno hrapava nakon sto je samo namazes. Cak i nakon smirglanja je nekako "neklizava" iako je glatka. Tek kada je predjem celicnom vunom natopljenom lanenim uljem postane klizava.

Camovina mi dodje previse mekana. Iskreno nisam vidjao stolarske tezge od camovine. Uvek je bio u pitanju neki liscar. Kvalitetne od javora, jeftinije od bukve.

Neki moj izbor materijala, ako zanemarimo ekonomiju bi bio sledecim redosledom: javor, parena bukva, sper, MDF.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ja sam imao stol sa radnom površinom od jelovine (čamovina) i meni se pokazala izvrsno , pogotovo prilikom rada sa iveralom . zbog svoje mekanoće , iveral sam mogao vući po stolu, okretati, bez opasnosti od struganja .

Ploča radnog stola nije bila ofarbana , samo jednom natopljena drvocidom i lanenim uljem
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Znaci taj mdf popije i epoksi i ne ostavjla klizavi sloj. Meni su savetovali da mdf prefarbam izolantom, ali dok sam nasao izolant mdf je "popio" malo vode i jedan kraj je od 25mm nabubreo na 28mm.

Sto stola tice u vezi camovine, jedan od razloga je to sto se u stolariji (ovde u Makedoniji) najvise koriste camovina i beli bor, buka i jako malo hrast.
Tako da gornja ploca ovde moze da bude camovina.
Inace moj radni stol je stari kancelarski biro ( model 1950ineke, cena 10 eura) sa gornjom panel plocom koja je oblozena zelenim ultraplastom.
Istina za stolarske poslove sam ga jako malo koristio, mada bi uz neki skripac posluzio za neke stvari, a za srafljenje iverice je ok,
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Upravo tako. Kad MDF popije epoksi povrsina ostane prilicno gruba, ali gruba u granicama 0.2mm ili manje otprilike.
Ajde slikacu sutra (upravo sam stigao od kuma sa slave, pa nisam bas za takve operacije :))

Da se razumemo, radni sto moze da bude bilo kakva povrsina. Samo uvek ima bolji, malo bolji, jos bolji, losiji, kilav...
Kad ga pravis, i ako imas mogucnosti, napravi ga najbolje sto moze.

Zato sve vreme i pisem: ako finansije nisu problem... onda ovo, ako ekonomisemo... onda nesto drugo

@Rope
Retko koje drvo moze da se meri sa melaminom (povrsina iverala) po tvrdoci. Neke ozbiljno egzoticne vrste mogu da pridju blizu. Znaci hrastovina je i dalje meksa od bilo kog univera (cvrstoca je nesto sasim drugo, i nema nikakve veze sa tvrdocom).
Jedan od razloga zasto se recimo hrastovina ne koristi za stolarske tezge je to sto ima krupne i otvorene pore, u koje se zavlaci djubre, koje ume da bude jako abrazivno. Bas zbog toga se koriste javor ili bukva koji su drvo sa zatvorenim porama, to jest nema gde da se ugura stroka koja ce kasnije grebati tvoj rad.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dzaba, pokusao sam da slikam, al to na slici jednostavno ne moze da se vidi (morao bi neki mnogo bolji fotograf od mene, a verovatno i mnogo bolja oprema).

Eh da, da ne bude zabune, ne koristim epoxi lepak koji moze da se nadje po radnjama u onim duplim spricevima. On je previse gust za ovo (barem meni tako deluje mada iskreno nisam ni probao s njim). Koristim epoksi koji je za laminiranje staklenog ili slicnog platna i prilicno je redak. Kilogram je oko 25 Eur, ako je lepo zatvoren moze da traje neograniceno.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

uf, sad mi glava puna, baš vam hvala :)
vidim da ću napraviti površinu od nečega čega ću imati pri ruci, pa ako neće biti dobro ću dalje eksperimentirati :)
možda za početak zbog financija i probam sa smrekovinom, pa ćemo vidjeti dalje.
prvi sloj će svakako biti nekakva šperploča da imam ravnu plohu pa ćemo dalje kemijati :)
naravno, slikam sve kad napravim pa ćemo usavršavati :)
Post Reply