merač broja obrtaja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
lutak
Šegrt

merač broja obrtaja

Post by lutak »

kolege
kupio sam stolarsku kombinirku koja je ručno pravljena i na glavi abrihtera sa jedne strane ima ženski navoj za futer a sa druge strane se nalazi cirkular ili frezer
moje problem je sledeći :
listovi testere su prečnika 190, 200, 210,250,300,305 mm međutim kako se prečnik lista povećava tako se smanjuje maximalni broj obrtaja kojim smije da se vrti list
pošto je mašina homemade potrebno mi je da izmerim broj obrtaja a samim tim i da izaberem list testere većeg prečnika od sadašnjeg 210 mm koji smije da se vrti na 7000 obrtaja

inače motor na mašini je 4Kw sever i vrti na 2800 o/min ( tako mi je rekao prodavac ), prenos do glave abrihtera je pomoću dve remenice prečnika cca 60cm

našao sam na netu par firmi koje prodaju ove uređaje ali najeftiniji je 30-ak evra

da li neko članova u blizini ima ovaj merač/tahometar?

treba mi samo jedno merenje kako bi video šta mi je raditi

unapred hvala
sloboda je najveća tekovina civilizacije
jomiwork
Precizni šegrt

Post by jomiwork »

u zavisnosti od odnosa veličina remenica menja se broj obrtaja na osovini ,ako ti je remenica i na motoru i na osovini ista onda je prenos 1:1,znači na osovini ti je 2800o/min
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Rekao bih da ti je precnik tih remenica 60mm, a ne 60cm, posto bi to bile malo poooovelike remenice :)

Asinhroni motori kao taj Severov se vrte ili na 2800-3000 ili na 1400-1500 obrtaja (postoje i izuzetci, al su jako retki u "normalnoj" upotrebi), tako da je to najverovatnije zaista 2800.

Pored toga, tih 7000 je maksimalno dozvoljeni broj obrtaja, a ne broj obrtaja s kojim bi taj list trebalo da radi.
Neka preporucena brzina rezanja za drvo je izmedju 66.5 i 76 m/s.
To je naravno linearna brzina oboda cirkulara, to jest vrha zuba testere.

Koliko je to u obrtajima u minuti:
RPM=(66.5*60)/(Precnik testere*3.14/1000) pa do (76*60)/(Precnik testere*3.14/1000)
odnosno
RPM=3990/(precnik testere * 0.0314) do 4560/(precnik testere * 0.0314)
odnosno
RPM=1270701/precnik testere pa do 1452229/precnik testere
gde je precnik testere u milimetrima

To otprilike dodje da je za testeru od 10" (254mm) optimalan broj obrtaja izmedju 5000 i 5700.
naravno, bez obzira na ovaj proracun, nikako ne smes da prekoracis maksimalno dozvoljenu.

Shodno ovome treba napraviti i remenice, samo ne smes da zaboravis na glavu abrihtera, posto i ona ima svoju maksimalno dozvoljenu brzinu, koju ne smes da prekoracis.

Elem za prethodni primer, ako ti je broj obrtaja motora 2800, i remenica na njemu 60mm, da bi dobio 5000 obrtaja na osovini , na nju treba da montiras remenicu od 33.6mm (broj obrtaja motora*precnik remenice motora/zeljeni broj obrtaja osovine).
lutak
Šegrt

Post by lutak »

sinoć sam pročitao odgovor od jomiworka i jutros sam izmerio remenice na mašini
remenica na motoru je cca 21 cm a na glavi abrihtera nekih cca 7 cm ( nisam tačno izmerio jer postoji metalna zaštita koju drži 6 šrafova )što bi trebalo da znači da se osovina cirkulara vrti na oko 8400 obrtaja (21/7*2800 0/min)
to mi je i otprilike rekao i prodavac (oko 8000 o/min jer je to računao neki profesor koji je pomagao pri izradi mašine)

znači ja na mašini imam list koji se vrti 1400 obrtaja više nego što je dozvoljeno

zato mi i treba merač obrtaja da vidim da li je to stvarno tako

ako jeste moram da kupim list koji ima maximalan dozvoljen broj obrtaja kao i osovina mašine ili da pravim ili kupim novi stoni cirkular koji će imati broj obrtaja kao što je preporučio kolega mbole

P.S.
kad sam napisao remenica mislio sam na prečnik kaiša pošto ne baratam najbolje tim pojmovima . sad vidim da je remenica ustvari metalni krug po kojem prolazi kaiš
caca
Majstor

Post by caca »

Uzmi manju testeru.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

lutak, nema tu šta da se meri. Tu se računa i to upravo onako kako ti je objašnjeno od strane mbole. Prilikom ovog proračuna trebaš samo da tako sračunato brzinu umanjiš za 2-6% odnosno najčešće za 4 % jer se toliko gubi zbog opterećenja, trenja, prklizavanja i sl.
Pri tome moraš da vodiš računa i na brzinu abrihtera i ona se podešava u zavisnosti od toga koliko noževa nosi, koliki joj je prečnik i sl. MOžda je rešenje dvostepena ili višestepena remenica kojom bi prebacivao brzinu u zavosnosti od toga da li radiš sa testerom ili abrihterom.
Ne treba zaboraviti da se kod ovakvih mašina često na osovinu testere stavlja i glava frezera pa obaveza pravilnog izbora obodne brzine dolazi do još većeg značaja.
Dodatna poteškoća je i fuiter na istoj osovini pa i na to treba da obratiš pažnju.
Ah da...Na nekim mestima sam pročitao da se testera ne sme vrteti brzinom izmedju 56-58 m/s ali da može ispod te brzine ili iznad do maksimalne dozovljene.
Ovo su sve mane kombinovanih mašina...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moraces lepo da izmeris remenice. Ne znam da li su pravljene ili kupovne. U principu trebalo bi da spoljasnja ivica kaisa bude na obodu remenice, ali kod pravljenih to nije uvek slucaj.
"Pravi" precnik je ustvari spoljasnji obod kaisa, posto je to deo koji "nosi".
Znaci zategnes kais preko remenice tako da je obuhvati vise od pola kruga, pa onda meris spoljasnji precnik kaisa.

8000 je malo mnogo (malo vise mnogo) za sve to sto je nakaceno.
jomiwork
Precizni šegrt

Post by jomiwork »

drug nađi strugara da ti skine remenicu sa motora i prestruže tako da imaš broj obrtaja na osovini koji tebi odgovara ,a on će to znatida izračuna za 5 do 10e si rešio problem.:pljesk:
era
Majstor početnik

Post by era »

http://www.blocklayer.com/Pulley-Belt.aspx
Evo linka koji može pomoći, sve parametre potrebne za odgovor imaš samo ih unesi u tabele i to je to
Srdačan pozdrav
čvorislav
Precizni šegrt

Post by čvorislav »

era wrote:http://www.blocklayer.com/Pulley-Belt.aspx
Evo linka koji može pomoći, sve parametre potrebne za odgovor imaš samo ih unesi u tabele i to je to
Srdačan pozdrav
odličan sajt, mislim da bi svakom ko uzima još nešto osim olovke u ruke mogao biti više nego koristan :)

svaka čast :buga: :prs:
lutak
Šegrt

Post by lutak »

svaka čast kolege, pravi ste
forum je prava mesto za naučiti mnogo stvari
ovaj poslednji link je super kao i svi saveti
jomiwork
Precizni šegrt

Post by jomiwork »

odličan sajt :hurra:
lutak
Šegrt

Post by lutak »

nisam imao mira dok nisam rešio problem
danas kad sam krenuo na fudbal odem do yu biznis centra , kupim lijepo merač broja obrtaja za cca 30 evrića i sad kad sam stigao upalim mašinu , probudim sve komšije , stavim točkić na osovinu i izmjerim tačno 4300 o/min
znači , mašina je dobro projektovana i izrađena
profesor mbole je dao opseg kojim brojem obrtaja treba da se okreće list testere da bi imao idealnu brzinu rezanja drveta ( vjerovatno to zavisi i od vrsta drveta ili pločastog materijala) tako da moj problem rešavam tako što ću da ubacim list testere koji ima veći prečnik

mora da motor vrti na 1400 o/min pa se remenicama postigne 4300 o/min , meni je bitnije da je je mašina sigurna i da se list testere neće raspasti zbog brzine

sutra mjerim sav alat da vidim da li je to kako piše na alatu a i da proverim tačnost merača obrtaja
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Znači ti lutak, ispljunu 30 evrića za "uređaj" koji ti meri nešto o čemu ti je mbole odgovorio kako da izmeriš i izračunaš nešto bez dinara. Å to bi neko rekao"...badava ste krečili.." ili ti "Ja sam naumio da ispljunem 30 evra i niko me neće i toj nameri sprečiti".
Å ta reći osim BRAVO. Sad bar znaš brzinu obrtaja ako ništa drugo što te košta 30 evrića, a lepo si mogao da poslušaš mboleta i to njegovo saznanje ili te "spoznaja" bi ti izašlo za džabe. Å ta reći osim..BRAVO
Pozz
Last edited by saša on 28 Apr 2012 21:26, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
lutak
Šegrt

Post by lutak »

istina da sam puko 30 evra za jedno merenje ali izračunati broj obrtaja bez znanja koliko obrtaja ima motor je nemoguće
sad sam bar miran a i ostaje mi alat za merenje
možda će nekom zatrebati ako bude imao sličan problem
Post Reply