kaljenje čelika

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
singer
Glavni moler
Glavni moler

kaljenje čelika

Post by singer »

pitanje glasi(posto ima dosta mašinaca na forumu):

koja vrsta čelika je najpogodnija za kaljenje da bi se dobila sto veća tvrdoća?

koja je oznaka istog i gde ga naći ?

hvala!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
novara
Zarezivač olovaka

Post by novara »

Meni je jedan majstor radio profilni nož za frezu i rekao mi je da je radio od OCR - alatnog čelika i da je to jako tvrdo, radio sam s time i još se nije stupio, on to kupuje u strojopromet, zagreb http://www.strojopromet.com
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

da ne pravis briketirku :D:P
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

evo sta kazu metalci iz Zenice :)
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tishler wrote:da ne pravis briketirku :D:P
jok :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Puno toga zavisi sta tacno treba da postignes. Ako ti treba samo povrsinska tvrdoca, onda mozes da ides na cementiranje ili nitriranje povrsine.
Ima firma u Pazovi koja to radi. http://www.poslovnivodic.com/firma.asp?sifra=39724
Rade i ostale termicke i termohemijske obrade, pa mozes njima da se obratis i za izbor materijala.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Vecina celika koja na kraju nosi broj 30 je za kaljenje, e sad zavisi od primesa koje se stavljaju u celik tako idu i po broju legiranih elemenata. Mi smo u firmi najvise radili sa ocr-om, koji se fantsaticno kalio isao je i preko 60 rokvela pa smo morali cak i vracati da bude izmdju 55 i 60 rokvela. I mislim da smo radili sa 5430 koji je bio odlican. Mislim da "Sim" ima te celike raspitaj se i oni ce ti sve reci.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Netreba ti niko da bih ti reko kakav je čelik !! Ima jedan dobar film o prirodom dobijanju čelika ,kaljenja i fragmentaciji na youtubu ! Razbijanje strukture recimo 5-ta fragmentacija! Japanci su čelik vadili iz peska, crnog peska !! Topili su taj pesak i iz njega vadili spojene klikere od čistog čelika ( okapine ) , pa su ga 3-4 puta ponovo topili i čistili od kvarca !! To je naj čisti čelik ! I on je mekan ! Lava koja ga je bila izbacila sa Fudži planine. Onda dolazi do kaljenja ! Razbija se struktura dok nepostane čista kao staklo (pod mikroskopom nesme da ima ni jedne linije prave ) Tako reći japanci su testirali na prirodan način sablje i mačeve tako što sablju ili ti mač postave na dve grede i onda stane najdeblji kovač na nju ,svaije se i vrati se !!! Moraću da nađem taj film !! Inače bio je jedan starac na najlon pijaci prodavao je noževe ! Starac je bio bravar u penziji !! Video sam na betonu među noževima jedan tanto nož bio je blistavo plav ,perfektno obrađen ! Upitao sam ga dali je ovo švedski čelik. I on mi je odgovori jeste !! Bravo momak !! Ja ga pitam dali mogu da pogodim od čega je napravio taj nož ! Staraci ispriča ko je i šta je i kaže aj !! Ja mu oma kažem od lista gibnja sa kamiona !! On se oduševi kako sam pogodio i ispriča da je skinuo sa gibnjeva od starog kamiona Volvo koji je bio u rashodu i veoma star ! I da je to parče čelika imalo najmanje 3 fragmentacije a on ga je još dva puta prekalio i dodao mu finiš i oblik ! Prodavo mi ga je za 2 ipo hiljade dinara i ja uzmem adresu od čoveka i fon jer nisam imo love i posle nedelju dana ga nazovem javi se žena stara i kaže da je umro !! Nikad više u životu nisam video nešto tako ili slično parče metala od plavog čelika i te boje !! Predivan video !! Prirodno dobijanje čelika i izrada !! http://youtu.be/tlSKEHwmNeE I drugi http://www.youtube.com/watch?v=-mmPMSK- ... re=related
Last edited by MapleMan on 28 Mar 2012 08:40, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

mbole wrote:Puno toga zavisi sta tacno treba da postignes. Ako ti treba samo povrsinska tvrdoca, onda mozes da ides na cementiranje ili nitriranje povrsine.
Ima firma u Pazovi koja to radi. http://www.poslovnivodic.com/firma.asp?sifra=39724
Rade i ostale termicke i termohemijske obrade, pa mozes njima da se obratis i za izbor materijala.
Avast izčitao malver ovde je neki virus izgleda na ovom linku ?!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni nista ne prijavljuje.
Firma se zove Nitro-Jon, pa googlaj.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jooooj Javorko, ti kad ga zapetljas...
Molim te nemoj pisati o necemu sto ne poznajes. Celik je "malkice" slozenija stvar od toga sto prikazuju popularne emisije.
Ako je nesto "prirodno" dobijanje celika, sta je onda "neprirodno"? Princip je potpuno isti u svim slucajevima, to jest treba odstraniti primese iz gvozdja i dobiti odgovarajuci procenat ugljenika (jako uprosceno). U zavisnosti koliko ima ugljenika i koje legirajuce elemente dodajes dobijas razlicite celike.
Dal ces rudu i kasnije gvozdje grejati na struju ili na cumur potpuno je sve jedno.

Nakon toga u zavisnosti od grejanja i rezima hladjenja dobijas neku od struktura u zadatom celiku. Koju zelis da dobijes naravno zavisi od toga sta hoces da postignes.
Pogledaj malo kako izgleda Fe-C diagram, pa ce ti postati malo jasnije da to uopste nije tako prosto kako se prikazuje. Na primer: http://www.sv.vt.edu/classes/MSE2094_No ... imcon.html Pri tom je ovo dijagram koji opisuje samo ugljenicne celike (znaci bez dodatnih legirajucih elemenata kao sto su hrom, mangan, vanadijum...)
Ili uzmi knjigu iz masinskih materijala, od koje se obicno polovina odnosi samo na celik i procitaj.

Povrsinski izgled obradjenog celika, ukljucujuci i boju, bas nista ne govori o njegovom tipu, osobinama i kvalitetu.
srbijaghost
Šegrt

Post by srbijaghost »

To su radili "strucni" web dizajneri pa se zbuni antivirus. Idi slobodno na sajt...
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Ma plašim se virusa od kada sam ga nabo prošle godine !! Bole upravi si ja sam najivan što se tiče čelika ali ? I mene interesuje nešto jasnije oko toga recimo , kad rade ? Recimo BMW ,Ford ... itd Za Rally trke pa isti taj blok motora bude čak i pola milje ( čitao sam nešto ) jer je odrađen od plavog švedskog čelika neznam koji deo kvaliteta recimo 885 !! Neke čistoće ,verovatno i najkvalitetnijeg !! To i mene interesuje kako se određuje taj procenat čvrstoće ili već ??
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cistoca nema nikakve veze sa onim sto se zove "celik u kvalitetu". Kvalitet ovde nije u smislu "kvalitetan-nekvalitetan", vec predstavlja celik kome je garantovan sastav (sa nekim tolerancijama naravno).
Ne postoji nesto sto bi se zvalo "cist celik", jednostavno zato sto je cak i "obican" celik sam po sebi legura (gvozdja i ugljenika).

885 nemam pojma sta je.
Najpre imas gomilu standarda za celike, tako da boga pitaj po kom je ovo standardu. Od JUS i DIN, preko SAE, ASTM, EN, AISI, BS, JIS, ISO...
Kod nas je trenutno kompletna papazjanija, posto se JUS prevodi u SRPS, a istovremno se SRPS prilagodjava ISO (ili bese EN), pa vaze oba, a ustvari ne vazi ni jedan :)

Svedski celik je malo bajkovita kategorija. Cinjenica je da su svedske celicane decenijama imale neke od najkvalitetnijih celika (jednostavno zato sto imaju rudu koju je bilo lakse preraditi). Opet "najkvalitetniji" ne treba shvatiti u doslovnom smislu, svaki celik ima svoju namenu, i zato i postoji takva paleta razlicitih. Ono sto je odlicno za strugarski noz, nije dobro za alat za presu, ili karike motora, ili francuski kljuc, ili ... No tehnologija "malkice" napreduje, tako da je to danas prilicno "demokratizovano". Recimo neke od celika koji su najbolji za izradu nozeva rade Japanci i Rusi.
Pored toga naziv "svedski celik" samo govori da je on napravljen u Svedskoj, a bas nista o tome koji je celik u pitanju. Dal je najobicniji konstruktivni, ili neki od alatnih ili neki od specijalnih, legirani, nelegirani...
Kao kad ti na pijaci prodaju "Solingen" nozeve. Firma "Solingen" jednostavno ne postoji. To je ime grada u Nemackoj gde se zaista nalaze neke od najpoznatijih fabrika nozarske industrije, ali kad vidis na nozu da pise "Solingen" a ne ime firme to znaci da je najjeftinije djubre proizvedeno u nekom zaseoku u Kini, posto izmedju ostalog niko ne moze da zastiti ime Solingen jer je to ime grada (kao sto ne mozes da zastitis ime Beograd, mozes "Obuca Beograd" ali ne samo "Beograd").

Sta je "plavi svedski celik" takodje ne znam, nikad cuo.

Inace blokovi motora se rade od livenog gvozdja ili aluminijuma a ne od celika.
Celik je gotovo nemoguce (a svakako neisplativo) odliti u tim dimenzijama i sa tako slozenom strukturom kakav je blok motora, a i nema neke potrebe za tim.
Postoji prica da je recimo BMW svojevremeno ('70-tih) za neke od svojih motora F1, koristio jako stare blokove, cak one koji su vec radili, to jest bili pre toga ugradjeni u neko vozilo. Odlivcima treba vreme da se unutrasnji naponi u njima smire. Takodje livenje nije bas najpreciznija tehnologija (mada ima i takvih, ali ne za ovako velike komade), pa cesto ima skrivenih mana (unutrasnjih supljina, naprslina...), koje se pokazu tek tokom eksploatacije. Ako imas stari blok, koji radio, i koji je izdrzao 500.000Km, znas da je velika verovatnoca da on nema takvih gresaka. Obradis ga na neku nadmeru, smao ako ima "mesa" (a doticni BMW blokovi su bili bas takvi), i eto savrsenog bloka. No i tu je danas tehnologija napredovala, tako da za tim vise nema potrebe.
shm
Dodavač alata

Post by shm »

Vidim da se mucite.
Svi alatni celici mogu kaljenjem postici visoku tvrdocu ( preko 60 Rokvela) ali tu je pitanje postojanosti tvrdoce na visokim temperaturam kaoji nastaju pri radu sa alatom. Ugljenični celici postojani su do cca 150 stepeni celzijusa dok legirani mogu održati tvrdocu i do 500 stepeni (visokolegirani i brzorezni celici). Kod ovih celika vazna je takodje i cistoca tako da sadrzaj fosfora i sumpora bude sto manji jer oni uticu na zilavost materijala. OCR12 je visokolegirani celik sa 12% Hroma i nije lose rjesenje mada se vise koristi za alate za hladnu deformaciju.
pozzz metalurg
Post Reply