Ja vise neznam sta da radim

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Ja vise neznam sta da radim

Post by Urzikic »

Kako sam u naslovu napisao Ja neznam vise sta da radim sa Bansekom,kako god probam nece da isece dasku pravo i to ti je,stalno vuce u levo da izadje iz reza i kra,mislio sam da je do toga sto nije razmetnuta testera dobro,kupio klesta i razmetnuo sve na istu meru i nista opet ista prica,pa sam tabli nivelisao na vinklu sa testerom i ni to nije,stvarno nisam vise pametan sta da mu radim neznam i gotovo,ja imam testere od 20mm sirine neznam koliko odprilike takva testera moze debelo da presece kolia je njena moc sto bi rekli.:buga::(::neznam::
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nisu ti tockovi stavljeni kako treba!

Tocak gornji (predpostavljam), gledano sa boka, ti pada naprijed tako da kad zatezes testeru on zateze zadnji kraj testere dok prednja strana koja reze ostaje nezategnuta i onda prilikom rezanja lako bjezi od pravca! Moras na banseku imati nacina za stelovanje paralelnosti tockova, uglavnom se steluje gornji (gonjeni) tocak!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Josjedna napomena, razmece se za polovinu debljine lista testere.Ni previse ni nikako nije dobro.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A jeli to ona testera koju si sam vario!?

Jesi li siguran da je spojena na 90 stepeni!?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Mislim da je stvar paraliteta točkova.
Čovijek sniva a Bog realizira!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ako je losije telo banseka moze doci do uvrtanja gornjeg dela tela u odnosu na donji pa dolazi do smicanja jednog tocka u odnosu na drugi. Za to postoji jedna caka, pored firunga guras dasku i pustis da vidis koliko ce pobeci rez. za toliko zakrenes firung koliko bezi rez i ponovo guras. Trebalo bi da prati pravac pored firunga bez problema.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
nivanko
Brzi dodavač alata

Post by nivanko »

A mozda su i paklice previse otvorene.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

nivanko wrote:A mozda su i paklice previse otvorene.
to je u pitanju - vodjice, tockovi nisu sigurno jer bi u tom slucaju testera stalno spadala
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

јли тестера треба да се отпусти .
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Pa Bansek je rucni rad i sta znam dosta je masivno uradjen,napravljen od cevastih profila 15 x 15 cm i debljina zida tih profila je 12mm,na gornjem tocku postoji onaj sraf ili ti kako vi to zovete Otklon,ja sam na njemu stelovao da testera viri sa tocka samo da se zubi malo vide.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

a testeru nisam ja vario nego sam je odneo kod coveka koji ima Brentu veliku i jos gomilu nekih masinerija koje ja neznam ni sam cemu sluze,i on ima neki aparat za grejanje sa nekim pahnama steze tasteru i greje je i posle je vari CO2 aparatom,sad nisam bio pored njega da vidim kako radi ali nadam se da je kako treba racunam da zna taj posao
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

A one pahnice ili vodjice testere su od drveta napravljene,pa nemogu previse da ih stegnem jer skripe odmah i brzo se trose pojede ih testera,ali stego sam ih samo da klize pored testere,mozda ima po mm lufta izmedju njih i testere
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

neznam da lio postoji nekakav nacin da se paralitet tockova izmeri nekako?
atila53
Dodavač alata

Post by atila53 »

treba da nastelujes testeru tako da zubi idu van tocka jer ako idu na tocku ta strana sto je razmetnuta se vraca i onda dolazi do toga da testera sece ukrivo
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Nadji nekoga da ti to pogleda i da vidi u cemu je problem, neko ko ima bansek.To ti je jedino resenje.
Post Reply