Glodala M12x1

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
DataS
Majstor

Glodala M12x1

Post by DataS »

U kompletu sa glodalicom Festo OF 2000 sam dobio adapter 12 mm na M12x1, nisam znao za šta služi dok nisam dobio i nekoliko glodala (Guhdo) koja imaju prihvat M12x1, odnosno sa ovim adapterom mogu da ih koristim na mojoj glodalici.
Imam nekoliko dilema pa ako neko ima iskustva sa tim da ih iznese.
- Guhdo i CMT imaju ova glodala u ponudi, ali nema nigde informacije o brzinama na kojim mogu da se koriste. Kod CMT-a, na kraju kataloga postoji samo opšta napomena o brzini u zavisnosti od radnog dela glodala. Da li ova glodala (r.br. 2) mogu da koristim na običnoj glodalici.
- U ovoj izvedbi CMT ima glodala za spojeve, prikazani su na slici, a informacija o brzini opet nema. Da li se i ova glodala mogu koristiti sa normalnom glodalicom. Našao sam podatke za specijalizirane mašine koje koriste ovakva glodala, brzina im je u rasponu 1500-3500 o/min. Kod nekih drugih proizvođača npr. za glodalo sa slike r.br. 3 piše da pored specijalnih mašina mogu da se koriste i u glodalicama.
Image
Last edited by DataS on 21 Jan 2012 21:53, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Za brzinu kojom neko glodalo reže gledaj STVARNU brzinu (pređeni put u jedinici vremena). Kod glodala je pređeni put obom (koji zavisi od prečnika), a jedinica vremena je minuta. Kako se uvek za brzinu glodala daje broj obrtaja u minuti (ugaona brzina), to onda znači da se ta brzina treba da preračuna na STVARNU. Povećanjem/smanjenjem prečnika glodala se ne menja ugaona brzina ali se menja STVARNA.

Ako je prečnik glodala 8mm i preporučena brzina za njega 20000 obrtaja (obično piše 20000 omin-1) a mi hoćemo da preračunamo preporučenu brzinu za glodalo od 35mm, matematika je ovakva:

Obim glodala: 8 mm*3.14 = 25.12mm (3.14 je približno pi)
Put: 20000 * 25.12mm = 502.4m
STVARNA brzina je 502m u minuti.

Ako je prečnik glodala 35 mm obim je 35mm*3.14 = 109.9mm
Da bi imao ISTU STVARNU brzinu kao kod glodala od 8mm, broj obrtaja za glodalo od 35mm se računa:

502400/109.9= 4571 obrtaja u minuti

To znači da je 4571 obima velikog glodala jednak 20000 obima malog glodala (približno, jer je i pi približno).

Naravno, ovo je samo gruba (orijentaciona) računica. Svi ozbiljni proizvođaći glodala (CMT i slično društvo) daju preporučene brzine na pakovanju za svako glodalo posebno. Na njih utiče mnogo dodatnih faktora (vrsta materijala koji sečeš, broj noževa, oblik noževa, ugao rezanja...), a ne samo prosta matematika brzine okretanja. Pored toga, za ta velika glodala je potrebna i odgovarajuća snaga (koju ti imaš u Festu sasvim dovoljno :) ).

Na ovom linku imaš CMT PDF katalog za 2012. godinu, a u njemu i podatke o brzinama u okviru preporuka o bezbednosti.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Uvek se krece oid najmanje brzine.Obrada ce ti pokazati koja je optimalna brzina.
Svako novo glodalo tako testiram.
DataS
Majstor

Post by DataS »

Hvala na odgovorima.:D
Last edited by DataS on 22 Jan 2012 12:24, edited 1 time in total.
Post Reply