okretaji debljače
okretaji debljače
Koji broj okretaja je potreban za debljaču? Promjer glave je 100mm.
u glavi su tri noža 3x30x300mm.Radi se o "kombinirki" koju je stari pravio prije 20-tak godina al mi debljača nikako ne radi dobro.Nema valjke koji vuku dasku nego se gura po ploči.Dasku tiskaju dva "flaha" sa oprugama na šarkama. Noževi su neki dan naoštreni.Površina koju je radila debljača ostane valovita (neznam zbog čega).Stari je napravio prijenos 1:2.Motor ima 2870 okretaja.Mislim da je to previše pa sam probao 1:1 malo je bolje.
ako ima 3 noza i fi glave oko 100mm,idealno je 5000 obrtaja +- 50(to je neki inzenjer izracunao):) --pokazalo se dobro 
"valovito"je zato sto ti ploca dihta nije ravna ili ti ""tiskaju dva "flaha" sa oprugama na šarkama."""--ne tiskaju dobro--trece nema :stolt:

"valovito"je zato sto ti ploca dihta nije ravna ili ti ""tiskaju dva "flaha" sa oprugama na šarkama."""--ne tiskaju dobro--trece nema :stolt:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Sredio sam debljaču,sad radi odlično.Postavio sam novu ploču (ravnu) jer je stara bila grbava,pojačao opruge na onim "flahovima što tiskaju dasku" (neznam kako se to zove).Stavio nove remenice na motor i sad imam oko 4000 o/min za debljaču i 2700 o/min za cirkular.Na stol montiram i glodalicu (isto home made) ima 13000 o/min i radi solidno za moje potrebe.Sad se konačno mogu "igrat".Juče sam izrdio okvir za sliku 1300x1000 i ispalo mi je bolje nego da sam ga kupio. Hvala na savjetima!