pitanje za vrhunske majstore
- svetislavzivanovic
- Brzi dodavač alata
pitanje za vrhunske majstore
Molim za savet. Treba da klasiram orahove daske pa me interesuje kako se klasira. Da li po duzini, debljini ili sirini sta spada u prvu,drugu i trecu klasu?
kvalitet gradje odredjuje lokacija gde je stablo raslo,nacin na koje je seceno,raspored godova,sarenilo(uniformisanost),prilikom prodaje uzeti u obzir i bonifikaciju.
dimenzija je nebitna u smislu duzine i sirine,naravno da igra ulogu da je sto duze i sto sire ali manje bitno kao debljina koja bi trbala biti u trgovackim okvirima osim ako nije namenski seceno po porudbini.
trgovacke mere u colovima ili mm kao 24,48,76....
cene progresivno u procentima rastu na duzinu(kratice-do 1m i duge-od 1m-2,2m pa navise.):)
dimenzija je nebitna u smislu duzine i sirine,naravno da igra ulogu da je sto duze i sto sire ali manje bitno kao debljina koja bi trbala biti u trgovackim okvirima osim ako nije namenski seceno po porudbini.
trgovacke mere u colovima ili mm kao 24,48,76....
cene progresivno u procentima rastu na duzinu(kratice-do 1m i duge-od 1m-2,2m pa navise.):)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
- svetislavzivanovic
- Brzi dodavač alata
mislis bonifikacija?svetislavzivanovic wrote:Da li mozes Singeru da mi pojasnis sta je to modifikacija?
naknada, povlastica, odšteta, popust, premija prilikom kubiciranja gradje.
primer:
fosna od 3 metra,u dnu sirina 42 u vrhu 12- koja je racunica kubikaze?
primer:
fosna neokrajcena sirine 30cm,naravno da racunamo uzu stranu jer imamo 2 kosine na krajevima,sa druge strane (donje)je 39 i prodavac gradje kaze "jedan kraj meni a drugi tebi"???
sta kazes na ovu racunicu?
tu nastupa bonifikacija.

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
o tome i pricam,tu nastupa bonifikacija(stvar dogovora prodavca i kupca);)mbole wrote:Pa za neokrajcenu dasku mi bas ta njegova racunica i ne pije vodu. Ta kosina ne moze da posluzi bas nicemu, odnosno to je cist otpad, sta god da radis sa tom daskom.
Za krace elemente se povecava iskoristenost. Najvise sam radio sa takvim materijalom.mbole wrote:Pa za neokrajcenu dasku mi bas ta njegova racunica i ne pije vodu. Ta kosina ne moze da posluzi bas nicemu, odnosno to je cist otpad, sta god da radis sa tom daskom.
Kada vise kupujes (par kubika) onda si i te kako na dobitku, jer diktiras uslove.
E tu je ona prica o krajcenju materijala.
Last edited by branimir on 27 Nov 2011 10:29, edited 1 time in total.