spajanje iveral ploce?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ljudi moji, imam osjećaj da su ovdje pomiješane kruške i jabuke.
Nije uopće problem napraviti klizna vrata koja su bilo koje veličine, težine i da kližu ili gore ili dole.
Pitanje je samo novaca, koje netko želi uložiti, i može da plati.

Prije kojih godinu dana sam vidio u jednom dućanu jedan alu sistem s okvirima za klizna vrata. Izloženi primjerak je bio preko 3 m visine, svako krilo preko metra širine. Pomićeš malim prstom. Svi se vjese na njih i još su uvijek tamo i rade besprijekorno. Kad sam pitao za cijenu za 3 krila, na tri metra, došli su do 1000 eura, bez da su tu uključene udlage-ispune, i gornje i donje šine.
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

zoranp wrote:Ljudi moji, imam osjećaj da su ovdje pomiješane kruške i jabuke.
Nije uopće problem napraviti klizna vrata koja su bilo koje veličine, težine i da kližu ili gore ili dole.
Pitanje je samo novaca, koje netko želi uložiti, i može da plati.

Prije kojih godinu dana sam vidio u jednom dućanu jedan alu sistem s okvirima za klizna vrata. Izloženi primjerak je bio preko 3 m visine, svako krilo preko metra širine. Pomićeš malim prstom. Svi se vjese na njih i još su uvijek tamo i rade besprijekorno. Kad sam pitao za cijenu za 3 krila, na tri metra, došli su do 1000 eura, bez da su tu uključene udlage-ispune, i gornje i donje šine.
Jasno je za aluminijum ali chovek hoce tako neshto da radi od univera.
VELIKE tajne MALIH majstora
hare
Dodavač alata

Post by hare »

sada sam bas zbunjen????????
znaci sto se tice sirine moze se ici na dva para vrata znaci uzmem dva klizna mehanizma po 150 cm i taj problem je rijesen.

sada me interesuje ova visina.
vidim da je to po nekima problematicno.postoji mogucnost da se vrata uvijaju.
e sad,gledao sam neke al "U" profile koji se stave po rubu vrata tj. iverice,koliko bi to ustabililo vrata i moze li se u tom slucaju ici na visinu vrata od nekih 240?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

hare wrote:sada sam bas zbunjen????????
znaci sto se tice sirine moze se ici na dva para vrata znaci uzmem dva klizna mehanizma po 150 cm i taj problem je rijesen.
Lose si shvatio, uzimas jedan klizni meganizam za celu duzinu. Ali sam plakar pravis iz vise delova (3, 4.. koliko vec hoces). Te delove prvo namontiras i spojis medjusobno, onda ih lepo iznivelises, pa onda na njih tako sklopljene u celinu kacis mehanizam za klizna vrata.
Sirine vrata pravis prema sirinama delova.
hare wrote:sada me interesuje ova visina.
vidim da je to po nekima problematicno.postoji mogucnost da se vrata uvijaju.
e sad,gledao sam neke al "U" profile koji se stave po rubu vrata tj. iverice,koliko bi to ustabililo vrata i moze li se u tom slucaju ici na visinu vrata od nekih 240?
Al profil ne moze da spreci uvijanje. On je ili dekorativni detalj ili sluzi da bi se u njega ubacila neka laksa ispuna.
Uvijanja i nema ako je upotrebljen pristojan mehanizam odgovarajuce nosivosti (nije jeftin), jer se vrata ne oslanjaju na donju sinu, vec vise okacena o gornju. Donja sina sluzi samo da ih vodi u horizontalnoj ravni, to jest da ne da donjem delu da se pomera od ormana.
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Upravo tako mbole,moze se ubaciti eventualno univer od 10mm cena je ista ali je normalno dosta lakshi.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Sistema ima stotine, i obično se o situaciji na terenu koristi onaj koji će najbolje raditi. Ako imamo slučaj gdje je plafon, spušteni strop od knaufa, na što ćemo objesiti vrata? Dakle tu moramo ići na sistem gdje se vrata oslanjaju na donju vodilicu. ALu šine ili okviri se neće uvijati zbog toga jer u njih umetnemo dva ili tri komada iverala ili neke druge ispune ta tako spriječimo uvijenje. Takvi aluminijski okviri obično klize po donjij šini.

Dvoja vrata od 150 je ipak malo previše, ja bih radio tri.

Druga stvar, raspitaj se malo i potraži tehničke specifikacije za više vrsta okova, jer imaju različitu nosivost, nisu svi okovi isti.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cekaj malo.
Mali perica (to jest ja :) ) je ukapirao da se klzini okov montira na korpus to jest telo ormana.
Sasvim druga varijanta je ako korpusa uopste nema, al onda mu ne bi trebala ni horizontalna ploca, od koje je cela ova prica krenula.
Indoor
Šegrt

Post by Indoor »

Ovakve teme uvek izbegavam ALI nisam mogao da odolim.
Za tako veliki plakar NE TREBA TI KORPUS. Å ine kod uvoznika su dužine 6 m tako da sigurno možeš da nađeš 3,2m.
Prouči nešto od ovog http://www.dizajnenterijera.com/americkiplak.html
Ni jedan plakar na slikama NEMA KORPUS.

Obavezno i slovima obavezno kupi točkiće koji se ugrađuju dole. Taj U profil od aluminijuma se zove ukrutna lajsna ( debljina zida lajsne je od 2 do 3 mm) i služi da
UKRUTI vrata od univera jer je univer na toj dužini OBAVEZNO KRIV. Sa druge strane ide rukohvat koji takođe ukruti univer a služi i za otvaranje.

Image
Last edited by Indoor on 19 Mar 2008 23:17, edited 1 time in total.
ODJAVLJEN
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Indoor je moj OBRENOVCHANIN.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Indoor, kako se vezuju vertikale za zid? Nikada to nisam uspeo da ukapiram.
Ja sam nazalost podstanar, pa zbog stalnog seljakanja ne mogu da pravim konstrukciju koja je ovog tipa (osim ako ne zelim da svakom stanodavcu ostavim po jedan plakar, a nesto nisam bas toliko darezljiv), sto ce reci moram da se drzim kompletnog korpusa.
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Mbole,iznivelishesh utiplujesh a rupe koje zjape sakrijesh lajsnama.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Neka posebna sorta tipla, ili obicni L profilčići srafljeni za vertikalu i utiplovani u zid?
hare
Dodavač alata

Post by hare »

ovaj "U" profil je upravo ovakav kako ga je opisao Indoor ima i ovaj dio koji sluzi kao rucka za otvaranje.
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Kako god samo da je chvrsto.
Indoor
Šegrt

Post by Indoor »

Kao što reče moj OBRENOVČANIN "iznivelishesh utiplujesh a rupe koje zjape sakrijesh lajsnama". Nekoliko puta, kod ekstemno krivih zidova, sam lepio knauf ploče širine 10 cm na zid i tako iznivelisao. A i sama vrata možeš da nivelišeš pomoću točkića.
ODJAVLJEN
Post Reply