Kalkulacija

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Cena poslova varira od posla do posla.Nekada si extra u plusu nekada bez zarade a nekada mada retko cak i u minusu.
Sve se to na kraju iznivelise samo od sebe .
Fiksni troskovi radnici porezi struja kompenzacije i slicne stvari,knjigovodja gorivo i ostalo ti daju izbor da radis sto vise i za manje pare jer sve gore navedeno te ceka svaki mesec ili ti ostaje da pravis matematiku i prihvatas samo dobro i extra dobro pogodjene poslove pa da radis onda.
Izbor je :
1.raditi mnogo i u kontinuitetu i za manje pare ili
2.Cekati dobro pogodjen posao koji ti dodje na svaka 2 ili 3 meseca pa onda raditi

Objasni radnicima i drzavi i ostalima matematiku...
A zamisli da te musterija izdigne za taj dobro pogodjeni posao pa ti plati u 9 rata u roku od 17 meseci ili ti uopste ne plati ili ti uvali krem bananice ili sijalice.Pa gde smo onda.
Mozda sam malo pesimisticki delovao ali ko zivi od ovog posla zna o cemu govorim.
Mbole,slazem se i ja sa tobom ali ne u potpunosti.
Pozdrav za sve narode!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

nexent ja se u potpunosti slazem sa tobom ...
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nexent wrote:Cena poslova varira od posla do posla.Nekada si extra u plusu nekada bez zarade a nekada mada retko cak i u minusu.
Sve se to na kraju iznivelise samo od sebe .
Fiksni troskovi radnici porezi struja kompenzacije i slicne stvari,knjigovodja gorivo i ostalo ti daju izbor da radis sto vise i za manje pare jer sve gore navedeno te ceka svaki mesec ili ti ostaje da pravis matematiku i prihvatas samo dobro i extra dobro pogodjene poslove pa da radis onda.
Izbor je :
1.raditi mnogo i u kontinuitetu i za manje pare ili
2.Cekati dobro pogodjen posao koji ti dodje na svaka 2 ili 3 meseca pa onda raditi

Objasni radnicima i drzavi i ostalima matematiku...
A zamisli da te musterija izdigne za taj dobro pogodjeni posao pa ti plati u 9 rata u roku od 17 meseci ili ti uopste ne plati ili ti uvali krem bananice ili sijalice.Pa gde smo onda.
Mozda sam malo pesimisticki delovao ali ko zivi od ovog posla zna o cemu govorim.
Mbole,slazem se i ja sa tobom ali ne u potpunosti.
Pozdrav za sve narode!
Surova realnost
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Svi smo u toj prici i znamo ko ubija cijene, to su majstori koji samostalno obavljaju posao, obicno su prijavljeni na biro rada kao nezaposlena lica, ne placaju poreze, doprinose, osiguranja vec naprotiv dobijaju 50evra svaki mjesec od drzave, lijece se besplatno i to sve od poreza koji ja placam! Moraju bit jeftiniji kad njihov spisak troskova u kalkulaciji nije ni u pola dugacak u odnosu na moj!Al ne zamjeram im, trudim se da se moj proizvod razlikuje od njihovog i to mi obezbjedjuje posao, bar za sad!
deyan76
Šegrt

Post by deyan76 »

vidite , izgleda da mi sami sebi ubijamo cenu. cena drveta u beogradu je ista kao u novom sadu neverujem da se nesto razlikuje. minimalac je u celoj srbiji isti. struje ista samo se kirija razlikuje. razlika je u ceni koju mi damo klijentu neko se vise ugradjuje neko manje. ja licno mislim da je nas posao mnogo srozan i da je pao na najnize grane. cak su ljudi spremni da rade sa gubitkom sto sam se licno uverio cak i ovde na forumu. ja licno nezelim da radim za male pare jel sebe nezelm da pocenjujem i da vredjam sa nekim ponudama. pre cu da fizikalisem jel tu znam da netrosim struju, masine nemam nikakav trosak pri cemu cu jos i da zaradim 25 evra dnevno pa puta 22 dana 500 evrica i da nemas nikakvu odgovornos milinali doduse tada bole ruke ali... svako ima neku svoju racunicu slazem se , ali ljudi daj te malo razuma u pravljenju cene a ne da jedan drugom ubijamo cenu da postoji balans, ma kolika konkurencija bila ako se drzimo neke realne cene svima ce biti bolje. nesmeta mi da se plati previsoko ali mi smeta da se radi dzaba.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ma svi ste u pravu ali zaboravljate samo jednu stvar. To je Njegovo Velicanstvo - k u p a c.
Novac je kod njega i placa. Medjutim gospodin kupac iz godine u godinu ima sve manje novca. Kriza nije prosla i ko zna kad ce.
Ovde u Makedoniji za mesec dana sve je poskupelo za 10% a bilo i poskuplenja lane. Jedna analiza kaze da 100 eura u Oktombru 2010 godine sada vrede nekih 75 eura.
Ne znam prijatelji moji kako je gore kod Vas (ali mislim da je slicno) mislim da ce ova 2011 biti teza nego lani.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

dikar wrote:Ne znam prijatelji moji kako je gore kod Vas (ali mislim da je slicno) mislim da ce ova 2011 biti teza nego lani.
Za sad jeste gora ali cu ti precizno reci 10.04. tada znam sve kako ce biti jer se tad zavrsava sajam namjestaja ovamo kod nas u Budvi!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

80-tih godina proslog veka dok sam radio taj posao namestaj se menjao takoreci skoro svake
godine, tolika je bila jaka srednja klasa, a individualna gradnja u ekspanziji, plate 2 do 3000
maraka. Danas toga vise nema, nestali su istinski potrosaci. I nesto sto sam primetio.
Pre dve godine sam trebao sebi da odradim plakar, sin spremao zenidbu, desetak dana vremena
da se preselim u nuz-prostorije, odem u Novi Sad da pazarim materijal, par tabli iverice, dvadesetak
rezova (za americki plakar), dam im krojnu listu, ne trba kantovanje, bio cetvrtak ja im rekao da
mi je stvarno hitno, a oni rekose dodji u subotu to je najbrze sto mogu posto je jednostavna krojna lista.
Kad sam dosao u subotu taman je uzeo meni da odradi(trebalo mu je petnaestak minuta).
Znaci velika je navala srafciger majstora, jer je u ponudi secenje, kantovanje, busenje rupa za sarke,
mali ulog, mali rad i solidna zarada.Toga u moje vreme nije bilo, morao si sve sam da odradis.
Bez obzira na sve, postoje malobrojni koji ce platiti za provereni kvalitet izrade.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ljudi ja sam u penziji sticajem okolnosti sam povredio kicmu na radnom mestu i cim je izasao zakon za invalide sutnuli me kao staru kantu. Posle toga imao manji mozdani udar i otpisali me. Sve to sad nije bitno ali hocu jedno da kazem, bio sam prinudjen i tako bolestan da radim da bih preziveo. Ali evo ovih dana dobijem da dam par ponuda za neku plocevinu. Isao sam na skromniju varijantu i dam ponude. Necete verovati nijednan posao nisam pogodio jer sam navodno skup. Jeftinije ponude su dali ljudi koji imaju firme a ja sam isao na dosta skromnu varijantu. Prema tome drzim se rustike jer to ne radi bas svako pa koliko uradim prezivecu ali dzabe ne mogu da radim jer sve to u radionici kosta i treba odrzavati.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
caca
Majstor

Post by caca »

Uvek je bilo, sit gladnom neveruje.Svako od nas ima svoju zivotnu pricu zasto ovako ili onako naplacuje ili radi.Sta znaci to skromna cena,za koga skromna.
Nepostoji "skromna" cena u ekonomiji,nekritikujem ja kolegu runera ali mislim da neki put pogresno razmisljamo.
Kod nas nepostoje pravila igre tako da svako od nas "samara "kako misli da treba.Jednostavno smanjujmo troskove i postujmo struku.
Pozdrav
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

deyan76 wrote:vidite , izgleda da mi sami sebi ubijamo cenu. cena drveta u beogradu je ista kao u novom sadu neverujem da se nesto razlikuje. minimalac je u celoj srbiji isti. struje ista samo se kirija razlikuje. razlika je u ceni koju mi damo klijentu neko se vise ugradjuje neko manje. ja licno mislim da je nas posao mnogo srozan i da je pao na najnize grane. cak su ljudi spremni da rade sa gubitkom sto sam se licno uverio cak i ovde na forumu. ja licno nezelim da radim za male pare jel sebe nezelm da pocenjujem i da vredjam sa nekim ponudama. pre cu da fizikalisem jel tu znam da netrosim struju, masine nemam nikakav trosak pri cemu cu jos i da zaradim 25 evra dnevno pa puta 22 dana 500 evrica i da nemas nikakvu odgovornos milinali doduse tada bole ruke ali... svako ima neku svoju racunicu slazem se , ali ljudi daj te malo razuma u pravljenju cene a ne da jedan drugom ubijamo cenu da postoji balans, ma kolika konkurencija bila ako se drzimo neke realne cene svima ce biti bolje. nesmeta mi da se plati previsoko ali mi smeta da se radi dzaba.
Bolje dzaba sedeti nego dzaba raditi!!!!!:)

Cenu su nam ubili svi oni koji rade u garazicama sa 100e ulozeno u alat, koji su zaposleni u nekoj firmici za 200 ili 300e a imaju malo mozga da izracunaju korpus pa im usputna kuhinjica donese jos 100e i njima super. Pa se onda desava da dodje na montazu i ne moze da nasteluje vrata i onda dodje kod mene ili nekog drugog koleke sa pitanjem: " Nidzo, zasto ne mogu da nastelujem vrata na kuhinji ". Toliko o maestorluku, ali to musterija ne zna pa na kraju imamo gomilu stolara koji isporucuju vece smece nego pojedine lou budget firme.
Da li znate nekoga u inostranstvu ko je jeftino platio namestaj po meri? Nema ga, zato sto se u svetu vise ceni sve sto je HAND MADE, a ovde je deviza: " Ma sta imam ja komsiju ili komsija ima komsiju koji ce to da mi odradi jeftinije ".
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:)
Za sad jeste gora ali cu ti precizno reci 10.04. tada znam sve kako ce biti jer se tad zavrsava sajam namjestaja ovamo kod nas u Budvi!
Saša,kako prođe sajam?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Evo sam se sad ukljucio bas da boh odrzao obecanje, kad pitanje vec postavljeno!!!:tummenupp:

Sajam opravdao ocekivanja, izasli smo sa predpostavkom da se okrenemo bolje plateznoj klijanteli tako da nije bilo prodaje jeftinih turistickih kreveta kao ranijih godina (kao i sto smo predpostavili). Izlozili smo po jednu kuhinju, trpezariju, dnevnu i spavacu sobu i sve je bilo jako zapazeno od strane posjetilaca tako da ima kupaca a i dosta potencijalnih kupaca!

A kao najvece priznanje dosla nam je i specijalna nagrada od strane sajma! :cool:
ikim
Majstor početnik

Post by ikim »

Čestitamo !
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

:hurra::hurra::hurra:
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Post Reply