Pomoć oko Hobi 89

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
A64
Brzi dodavač alata

Pomoć oko Hobi 89

Post by A64 »

Potrebna pomoć oko popravke pogona dihta na Hobi 89 kombinirci.
Može li neko da mi pošalje šemu spajanja pogona dihta ili sliku kako je to
uradjeno.Reduktor sam podmazao i on je u redu, osim malo povećeg
zazora u biksnama, a i to će se srediti.Lanac, lančanici , zatezač su u redu kao i valjci.
Problem je samo taj što se vučni valjak okreće u suprotnom smeru od potrebnog.
Pošto sam ja kupio mašinu u stanju poluraspada i nisam imao kaiš sa motora na reduktor, mora da
tu negde "leži zec". Postoji tu i onaj španer sa oprugom koji (mislim) uključuje i isključuje vuču.
Po mojem mišljenju u delu El. Motor reduktor treba da dodje do promene smera vrtnje reduktora na kaišu
ili ....?!
Ako neko zna i hoće da pomogne bio bih mu zahvalan.

antonije64@hotmail.com
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pomalo sam zaboravio,ali skini poklopac stitnik za lanac i uslikaj pa okaci.
u reduktoru imas 2 zupcanika i 2 planetarca(jedan zupcanik ima zub manje)u tome je caka jer kad se remenica okrece pomocu kaisa zupcanik reduktora ide u suprotnom pravcu.
kad vidim sliku odmah cu ti reci sta i kako ide.;)
podrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
A64
Brzi dodavač alata

Post by A64 »

Ako je caka u tome da jedan zupčanik ima zub manje,
može biti da su zupčanicima promenjena mesta,
Sutra razmatram tu mogućnost, slikam ako bude potrebno
i kačim pa da vidimo šta se tu radi...
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Sto posto su zamenjena mesta zubcanicima obrni ih pa ce fercerati ko ludo! ja sam te reduktore preradjivao nekad tj ubacivao sam lagere na njih a na planetarce stavljao iglicaste lezaje.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
A64
Brzi dodavač alata

Post by A64 »

Zamanjena mesta velikim zupčanicima u reduktoru
i dobijen pravi smer obrtanja :tummenupp:.
Još da se srede biksne, pa da makina bude u fulll verziji.
Hvala kolegama sa foruma.......
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

:)
biksne pravi iskljucivo od grafitne bronze(nakrkaj u reduktor tovotne masti fest neka izbija iz biksni )kais od motora do reduktora neka bude malo labaviji i cepaj.;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ljudi, ja imam tu MIO kombinirku 4-5 godina... Mozda manje.. U sustini od kada se bavim ovim hobijem. Na mojoj strani https://picasaweb.google.com/Velja.Cvetkovic/Stolarija# mozete videti sta sam sa njom sve napravio. Nije savrsena ali za 500-600 evra, kolika joj je trzisna cena je super za nas sirotinju. Uz male dorade odlicno zavrsava posao. Kolega, samo napred i puno lepih radova! Pozeljno je da se ima stitnik oko tester (u originalnoj varijanti je od lima i prisrafljen na sto cirkulara). Ja ga nemam a vrlo je potreban i bitan. Takodje nema RIVING KNIFE ili kako se kod nas zove i tesko ga je postaviti pa ako smislis neko resenje _ javi!
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Riving knife=razdvojni klin, odnosno ono "glupavo" parce lima iza lista testere.
Sluzi da daska ne bi mogla da "stisne" list testere nakon sto je on razreze, i da na taj nacin onemoguci "kick back" odnosno da list cirkulara zavrljaci komad koji obradjujes veoooooma ozbiljnom brzinom direkt u tvoju glavu!
heavy11
Samostalni majstor

Post by heavy11 »

mbole wrote:i da na taj nacin onemoguci "kick back" odnosno da list cirkulara zavrljaci komad koji obradjujes veoooooma ozbiljnom brzinom direkt u tvoju glavu!
odlicno objasnjeno :tummenupp:
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

На овом мом кршу који сам пролетос купио постоји раздвојни клин а што рече Веља штитник је врло глупо постављен.
Скинем штитник и вози Мишко ал' докле - чуће се
Дођох, видех, побледех
A64
Brzi dodavač alata

Post by A64 »

Ja sam te dragulije (štitnik cikulara , RIVING KNIFE i još štošta) pronašao sasvim slučajno na
naj donjoj polici nekog starog ormara kod predhodnog vlasnika. Vidi se da nikada nije
upotrebljavano. Da pripada mašini zaključio sam po crvenoj boji. Uzimao sam i kupio sam sve što je
crvene boje :), tako da imam taj zaštitnik . On se šrafi na radni sto cirkulara i napravljen je od Al-liva..

Inače reduktor pogona dihta kod majstora na biksnovanju,
noževi abrihtera takodje kod majstora oštrača, pa za dan dva da vidimo
kako makina fercera..... Valjda ću uspeti da podesim ploče?:(
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ma oces,moj ti je savet da one excentre za stelovanje ploca sto su u kontaktu sa plocama namazes tovotnom masti radi lakseg stelovanja.
Post Reply