Već mi se dugo vrti po glavi jedna stvar, otvaranje vlastite firme tj. stolarske radionice.
S obzirom da mi se zatvorila firma gdje sam radio dugi niz godina odlučio sam pokrenuti
posao koji najbolje znam a to je stolarija. Za prvu ruku registrirao bi popravak namještaja
i stolarije, postavljanje stolarije i podni , stropni obloga. Uglavnom kao stolarski Hausmajstor.
Iz iskustva znam da se to trenutno traži kod nas, a uz te sitne poslove se uvijek se nađe pokoji
pravi posao. No najbitnija stvar mi je da se mogu nekako registrirati.
Uglavnom sam se informirao kako šta, al za jednu stvar nisam siguran pa sam mislio potražiti savjet
od vas. Kako radiona mora biti uređena da prođe inspekciju. Mislim na sve od struje, zaštite na radu,
visine stropa sanitarnog čvora i sl. U biti ja sam to mislio staviti samo u okvir rada na terenu al to neće proći,
Jer kako kažu mora biti neka radiona. A ja imam prostor u kojem već radim al to je dosta sve improvizirano pa
bi morao poraditi na tim standardima.
Pa vas molim za savijete kako to da uredim. Lijep pozdrav.
otvaranje obrta
Za registraciju obrta za montažu namještaja i stolarije ti ne treba radionica, u hrvatskoj "gdje to kod nas" Za izradu i popravak treba. I to moraš zadovoljiti more propisa i imati majstorski ispit ili zaposliti nekoga tko to ima ako se radi o obrtu. Pripremi živce i kreni po informacije u obrtničku i gospodarsku komoru za početak... Ako si iz hr.
Last edited by ST STOLAR on 20 Mar 2011 12:56, edited 1 time in total.
Da radi se u Hrvatskoj. Vjerovatno se neradi o velikim razlikama u standardima jer imamo sličan način poslovanja na području bivše Yuge. Tako da je svaki savjet dobro došao. Samo montaža namještaja i stolarije mi je malo. Ovako sa popravcima bi imao puno veći spektar poslova. U gospodarskoj komori su mi rekli da mora biti neka "priručna radionica " što za taj pojam niko nije čuo. Al sigurno se traži i u toj priručnoj da bude sve po ps-u kao i u svim radionicama. Majstorski ispit mi nije potreban to su mi isto rekli. Naravno moram sve dobro ispitati da nebude iznenađenja, bacit računicu, sagledati sa svih strana pa onda odlučiti. Al jedno je sigurno da neću do vijeka moći stolariti na crno jer ide postroženi zakon rada na crno. Novac od otpremnine od bivše firme planiram uložiti u svoju radionicu počevši od objekta a kad to već radim hoću da to bude po svim pravilima. Strojeve i alat uglanom imam sve jer to skupljam godinama , a i znanje i volja mi ne nedostaje. Sad ce mo vidjeti koliko će to zakoni i porezi zakomplicirati.
Mislim da je Hrvatska po zakonodavstvu otisla dosta napred u odnosu na Srbiju. Ovde se to sve jos uvek "krcka". Pocevsi recimo od obrtnicke (zanatske) komore, koja ovde jos uvek ne postoji koliko znam (barem ne u zvanicnom smislu, vidim da postoje inicijative). Privredna komora se slabo bavi zanatlijama.
Ovde su recimo tek od sredine prosle godine poceli da inteznzivno primenjuju novi zakon o zastiti na radu (i naravno, zakomplikovali su ga do bola, i koriste ga prvenstveno za punjenje budzeta izricanjem kazni).
Majstorki ispit, koliko mi je poznato, ovde jos ne postoji pa samim tim nije ni obavezan.
Koliko znam slicno je i u Crnoj Gori.
Na tvom mestu najpre bih se raspitao kod ovih: http://www.hok.hr/, posto su oni esnafsko udruzenje, verovatno imaju informacije u "sazvakanom" obliku.
Ovde su recimo tek od sredine prosle godine poceli da inteznzivno primenjuju novi zakon o zastiti na radu (i naravno, zakomplikovali su ga do bola, i koriste ga prvenstveno za punjenje budzeta izricanjem kazni).
Majstorki ispit, koliko mi je poznato, ovde jos ne postoji pa samim tim nije ni obavezan.
Koliko znam slicno je i u Crnoj Gori.
Na tvom mestu najpre bih se raspitao kod ovih: http://www.hok.hr/, posto su oni esnafsko udruzenje, verovatno imaju informacije u "sazvakanom" obliku.