lepak
lepak
da li postoji neki lepak koji sluzi za lepljenje parketa i ujedno kao zvucna izolacija izmedju spratova?
Ili da li postoji nesto kao folija a da se preko toga dalje lepi parket.potrebno je da bude tanko ne vise od 2 cm da nebi uticalo na visinu jer je uradjen ravnajuci sloj a nije postavljena izolacija.Ako ima neko neku ideju kako to da se izvede bio bih zahvalan :stolt:
Ili da li postoji nesto kao folija a da se preko toga dalje lepi parket.potrebno je da bude tanko ne vise od 2 cm da nebi uticalo na visinu jer je uradjen ravnajuci sloj a nije postavljena izolacija.Ako ima neko neku ideju kako to da se izvede bio bih zahvalan :stolt:
Mozda probati sa OSB plocama i ispod njih folija za laminat, meksa je struktura pa mozda upije zvuk.
Uraditi kao plivajuci pod bez dodirnih tacaka sa zidovima.
Nije provereno u praksi ali je neko razmisljanje, jer me u buducnosti tako nesto ceka. samo sto
cu ja umesto parketa raditi laminat.
Postoje i materijali(ima ih i kod nas u farbarama) za izlivanje plivajucih podova a stvaraju sloj kao
kosuljica.Tako sam bar dobio podatak kada sam uzimao materijal za izolaciju kuce.
Uraditi kao plivajuci pod bez dodirnih tacaka sa zidovima.
Nije provereno u praksi ali je neko razmisljanje, jer me u buducnosti tako nesto ceka. samo sto
cu ja umesto parketa raditi laminat.
Postoje i materijali(ima ih i kod nas u farbarama) za izlivanje plivajucih podova a stvaraju sloj kao
kosuljica.Tako sam bar dobio podatak kada sam uzimao materijal za izolaciju kuce.
Uz svo dužno poštovanje ali svojstva stirodura kao zvućnog izolatora su neznatna. Inače što je stiropor tvrđi manja je zvućna i toplinska izolacija (stirodur 35 - 40 kg/m3). Za fasade se koristi stiropor 15 kg/m2 i on je odlićan toplinski i zvućni izolator. Kada se radi o podlogama, eh sad tu imamo i opterećenje betonske košuljice, keram. ploćica, parketa itd i onda se iznalazi nekakvo međurješenje i njega ono zovemo polutvrdi stiropor a opet zavisno od potreba, opterećenja i sl. koristimo 20-25 kg/m3. Problem je što betonska košuljica ne bi smjela uz propisno armiranje mikrovlaknima biti ispod 4 cm a samorazlijevajuće mase ni u kom slućaju preko stiropora.
- jovovicpetko
- Šegrt
Postoje podloge.Poseti www.izoterm-plama.rs pa ces videti sam ili ih nazovi.
Hmm, BASF i Austroterm kazu malo drugacije (barem sto se tice toplotne izolacije, za zvucnu nisam istrazivao):kemmon wrote:Uz svo dužno poštovanje ali svojstva stirodura kao zvućnog izolatora su neznatna. Inače što je stiropor tvrđi manja je zvućna i toplinska izolacija (stirodur 35 - 40 kg/m3). Za fasade se koristi stiropor 15 kg/m2 i on je odlićan toplinski i zvućni izolator.
Tolotna provodljvost stiropora se krece od 31-38 mW/mK (i to sto je stiropor gusci to mu je manja toplotna provodnost)
15Kg/m3 - 36-38 mW/mK
20Kg/m3 - 33-36 mW/mK
30Kg/m3 - 31-35 mW/mK
Toplotna provodnost stirodura se krece od 30-38 mW/mK (ima ih mnogo sorti)
Sto je toplotna provodnost veca to je neki materijal slabiji izolator.
Slicno je i kod Austroterma
Stiropor
EPS W15 - 41mW/mK
EPS W20 - 38mW/mK
EPS W26 - 36mW/mK
EPS W30 - 31mW/mK
Stirodur
XPS30, XPS50, XPS70 svi imaju 35mW/mK
Drugim recima kako raste gustina stiropora tako mu opada toplotna provodljivost, odnosno bolji je toplotni izolator.
Stirodur se krece u rangu guscih stiropora, odnosno bolji je izolator od laksih stiropora, ali malo losiji od onih najguscih.
Ja znam da se za zvucnu izolaciju zidova od rigipsa koristi pluta, stavlja se tabla gipsa pa pluta pa opet tabla gipsa! Potrazi po netu karakteristike plute imas je kupiti u tablama raznih debljina!
Uglavnom ako je odradjen ravnajuci sloj preko njega stavi nailon pa izolator za koji se odlucis (ja predlazem plutu), onda OSB plocu i na nju naslozis parket zakivanjem a ne lijepljenjem! Za postupak zakivanja imas specijalan pistolj koji zakiva iglice u falcu pa se nista ne vidi i ide jako brzo, trebalo bi da to imaju "bolji parketari"!
Uglavnom ako je odradjen ravnajuci sloj preko njega stavi nailon pa izolator za koji se odlucis (ja predlazem plutu), onda OSB plocu i na nju naslozis parket zakivanjem a ne lijepljenjem! Za postupak zakivanja imas specijalan pistolj koji zakiva iglice u falcu pa se nista ne vidi i ide jako brzo, trebalo bi da to imaju "bolji parketari"!