lepak

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
djagi
Majstor

lepak

Post by djagi »

da li postoji neki lepak koji sluzi za lepljenje parketa i ujedno kao zvucna izolacija izmedju spratova?
Ili da li postoji nesto kao folija a da se preko toga dalje lepi parket.potrebno je da bude tanko ne vise od 2 cm da nebi uticalo na visinu jer je uradjen ravnajuci sloj a nije postavljena izolacija.Ako ima neko neku ideju kako to da se izvede bio bih zahvalan :stolt:
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

Za laminat se koristi folija i stiropor od 1cm. Ne znam kako bi to išlo kod parketa.
djagi
Majstor

Post by djagi »

spok,
parket je vec kupljen tako da ta varijanta mora da ide,u svakom slucaju hvala
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Mozda probati sa OSB plocama i ispod njih folija za laminat, meksa je struktura pa mozda upije zvuk.
Uraditi kao plivajuci pod bez dodirnih tacaka sa zidovima.
Nije provereno u praksi ali je neko razmisljanje, jer me u buducnosti tako nesto ceka. samo sto
cu ja umesto parketa raditi laminat.
Postoje i materijali(ima ih i kod nas u farbarama) za izlivanje plivajucih podova a stvaraju sloj kao
kosuljica.Tako sam bar dobio podatak kada sam uzimao materijal za izolaciju kuce.
djagi
Majstor

Post by djagi »

da li mislis da na OSB lepim parket??
Last edited by djagi on 13 Feb 2011 17:51, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Nemam nekog iskustva sa parketom ali mi se čini ovo sa OSB pločama jako dobro ali bih ja ispod njih stavio stirodur od 1 cm jer je tvrđi i trajniji ali to je na tebi jer je to sve skupa dosta skuplje.
Čovijek sniva a Bog realizira!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Mislim da se parket ne mora lepiti.Kod mene u firmi je pre 50 godina na betonsku medjuspratnu
konstrukciju postavljana daska i na nju parket. Mislim da na forumu ima parketara pa
neka se jave.Ja bi, po meni, samo krajnje lepio da ne dozvoljava razmicanje a ostalo ce
samo sebe da drzi.
kemmon
Šegrt

Post by kemmon »

Uz svo dužno poštovanje ali svojstva stirodura kao zvućnog izolatora su neznatna. Inače što je stiropor tvrđi manja je zvućna i toplinska izolacija (stirodur 35 - 40 kg/m3). Za fasade se koristi stiropor 15 kg/m2 i on je odlićan toplinski i zvućni izolator. Kada se radi o podlogama, eh sad tu imamo i opterećenje betonske košuljice, keram. ploćica, parketa itd i onda se iznalazi nekakvo međurješenje i njega ono zovemo polutvrdi stiropor a opet zavisno od potreba, opterećenja i sl. koristimo 20-25 kg/m3. Problem je što betonska košuljica ne bi smjela uz propisno armiranje mikrovlaknima biti ispod 4 cm a samorazlijevajuće mase ni u kom slućaju preko stiropora.
jovovicpetko
Šegrt

Post by jovovicpetko »

Postoje podloge.Poseti www.izoterm-plama.rs pa ces videti sam ili ih nazovi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

kemmon wrote:Uz svo dužno poštovanje ali svojstva stirodura kao zvućnog izolatora su neznatna. Inače što je stiropor tvrđi manja je zvućna i toplinska izolacija (stirodur 35 - 40 kg/m3). Za fasade se koristi stiropor 15 kg/m2 i on je odlićan toplinski i zvućni izolator.
Hmm, BASF i Austroterm kazu malo drugacije (barem sto se tice toplotne izolacije, za zvucnu nisam istrazivao):
Tolotna provodljvost stiropora se krece od 31-38 mW/mK (i to sto je stiropor gusci to mu je manja toplotna provodnost)
15Kg/m3 - 36-38 mW/mK
20Kg/m3 - 33-36 mW/mK
30Kg/m3 - 31-35 mW/mK

Toplotna provodnost stirodura se krece od 30-38 mW/mK (ima ih mnogo sorti)

Sto je toplotna provodnost veca to je neki materijal slabiji izolator.

Slicno je i kod Austroterma
Stiropor
EPS W15 - 41mW/mK
EPS W20 - 38mW/mK
EPS W26 - 36mW/mK
EPS W30 - 31mW/mK

Stirodur
XPS30, XPS50, XPS70 svi imaju 35mW/mK

Drugim recima kako raste gustina stiropora tako mu opada toplotna provodljivost, odnosno bolji je toplotni izolator.
Stirodur se krece u rangu guscih stiropora, odnosno bolji je izolator od laksih stiropora, ali malo losiji od onih najguscih.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ja znam da se za zvucnu izolaciju zidova od rigipsa koristi pluta, stavlja se tabla gipsa pa pluta pa opet tabla gipsa! Potrazi po netu karakteristike plute imas je kupiti u tablama raznih debljina!

Uglavnom ako je odradjen ravnajuci sloj preko njega stavi nailon pa izolator za koji se odlucis (ja predlazem plutu), onda OSB plocu i na nju naslozis parket zakivanjem a ne lijepljenjem! Za postupak zakivanja imas specijalan pistolj koji zakiva iglice u falcu pa se nista ne vidi i ide jako brzo, trebalo bi da to imaju "bolji parketari"!
Post Reply