postavljanje gazista

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
cucin bogoljub
Brzi dodavač alata

Post by cucin bogoljub »

ljudi ja kad postavljam gazista,prvo utiplujem 4 srafa u beton i iznivelisem svako gaziste,pa na srafove redjam gazista,naravno pre toga pur penu jedan prema jedan i redjaj gaziste,celo,gaziste itd...celo ufalcovano u gaziste sa donje i gornje strane i stepeniste uradjeno bez ijednog srafa i jos nikad ni najmanji problem sa stepenistem i vrlo lako
mladen012
Precizni šegrt

Post by mladen012 »

Ja sam kopletna stepenista od hrasta,finalno obradjena naplacivo 60-70 eur
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Код мене 60 евра комплет по газишту , са стубићима , гелендером ... Али буква , јасен , трешња ; храст би био мало скупљи јер ја даска скупља(знатно)
vlado
Dodavač alata

Post by vlado »

Procitah sve ali imam jedno pitanje. Koja je maksimalna i minimalna debljina pur pene?
Imam betonske stepenice na kojima je planirano da se postave 4cm gazista. Tako je planiran prvi i poslednji stepenik.
Medjutim predomislio sam se i u radnji "uradi sam" sam nasao bukove ploce od 2cm. Pravicu laznu debljinu pa ce izgledati kao da su 4cm ali ce biti od 2cm.
Problem je sto ce prvi stepenik biti nizi za 2cm a poslednji visi za 2cm, Imam ukupno 17 stepenika pa sam mislio da prvi podignem za 1.5cm, drugi za 1cm a treci za 0.5cm.
Takodje 14-ti za 0.5, 15-ti za 1 i 16-ti za 1.5.
Tako bi maksimalno odstupanje bilo po 0.5cm. (mozda ne bude korak po 0.5cm vec 0.3, 0.8, 1.5)
Koliko je maksimalno podizanje nivoa sa pur penom?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nije problem pur pena, postavi nekoliko kajlica na koje ce se stepenik osloniti a penom samo popuni. To radi posao.
Problem je u tim visinama. Probaj na bilo koje stepeniste da dodas plocu od cm na jedan stepenik i da se popenjes bez da gledas pod noge. Spoticanje je sigurno, koliko god blesavo delovalo.
Probaj to da smanjis (razlike) koliko god je moguce, da ujednacis
niko
Majstor početnik

Post by niko »

Pozdrav. dali bi ta pur pjena mogla da ustabili drveni pod koji skripi. odnosno da izbusim rupe i kroz njih stavim pur pjenu jer pod dise.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ljudi to rade sa pur lepkovima.
Ja nisam ljubitelj takvih krpacina.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

LJUDI pur pena je nuzno zlo za stepenice :prsdole: nije ona trajno resenje za to, za to su konstruktivna lepila za to namenjena !!!
smirglaj nikad dosta
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ta lepila su obicno na istoj bazi kao i pur pena. Dosta manje expandiraju i potrebna je veca sila da razdvojis slepljene povrsine.
Ako preracunas tu silu na dodirnu povrsinu sa lepkom ili pur penom, dobijes jako slicne rezultate. Pena ce imati vecu dodirnu povrsinu i bice je vise...i da, trosna je i porozna :)
Ostaje komocija u radu i eventualno cena kod donosenja odluke.
Tako ja vidim stvari...
vlado
Dodavač alata

Post by vlado »

@Maricaivica Da. Znam da 1cm moze biti problem ali ne znam da li je problem 0.5cm. Mozda 3 milimetra?
Ne znam da li je problem ako je samo poslednji stepenik visi za 1cm.
Mozda ovako da uradim:
Prvi stepenik podignem lepkom za plocice za 2cm i dodajem po 1,1mm vise od prethodnog na svaki stepenik.
Sesnaesti stepenik ce imati 2cm vise pur lepka nego prvi. To znaci ako prvi ima 3mm pur lepka onda ce sesnaesti imati 23 mm lepka. Zar to nije previse?
Da stavljam kajle od 2cm? Kolike maksimalne visine da budu kajlice?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Vlado,
Popuni u svom profilu lokaciju stanovanja, obavezno je na ovom forumi i cesto korisno.

Ako je samo poslednji visi za 1cm, spoticaces se. Ja sam probao sa 12mm mdf-om i potpuno je blesavo i tacno. Da mi je neko rekao da mi je noga toliko precizna...
Ti stepenike mozes podici koliko god zelis. Ako obezbedis dobar oslonac, npr 4 letve 160x40 i debljine 20mm i na njih lepo legne stepenik, bez klackanja, u vinkli, ostaje da to samo polepis, lepkom ili penom, nije ni vazno.
Lepak za plocice bi mozda radio posao ali nemam nikakva iskustva sa time. Keramika mi je strana
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

I nesto nisi razumeo, gde je stepenik legao na beton, pena ce biti debela deo milimetra, gde nije, ona ce expandirati i popuniti vise. Kada je razmak 2cm, moras je i strcnuti malcice vise.
Kajlu takodje lepis i tu ces imati barem 2 linije pur pene po deo mm debljine, jednu do betona i jednu do stepenika :)
Pogledaj neki snimak na youtube pa pitaj za detalje
vlado
Dodavač alata

Post by vlado »

Aha, ti pod kajle podrazumevas letve 160x40?
Last edited by vlado on 17 Oct 2017 22:17, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sta god a da daje stabilan oslonac i bez lepljenja.
Verovatno ce morati i klinovi da bi se sve doteralo u finu vinklu
Post Reply