Trostepena burgija - pomoc
Trostepena burgija - pomoc
Pozdrav svima! Zahvaljujuci ovom forumu i ljudima sa njega odlucio sam se za pravljenje kuhinje od univera u ssm varijanti. Materijal je stigao jos pre Nove godine, kupio sam i konfirmate sa inbus glavom mada jos uvek ne mogu da pocnem sa sklapanjem jer je u Nisu nemoguce naci trostepenu burgija fi5. U Wobiju je nema kao ni u Wurth-u, a ni u drugim radnjama koje prodaju okove i vijcanu robu. Rekli su mi da ih ima na niskom buvljaku subotom kod nekog lika ali ja nisam uspeo da je pronadjem.
Molim za pomoc ako neko iz Nisa zna gde se mogu kupiti ove burgije ili ako bi neko hteo da mi je proda.
Molim za pomoc ako neko iz Nisa zna gde se mogu kupiti ove burgije ili ako bi neko hteo da mi je proda.
Dragi kolega, pa kuhinje su se pravile od univera i konfirmata i bez trostepenih burgija. Ako si već kupio šrafove njih lako možeš iskoristiti i upotrebom tri burgije različitih prečnika. Ide sporije, ali koliko vidim tebi nije problem vreme
Na ovom linku možeš pronaći tekst o vijcima za drvo i dimenzijama burgija za konfirmat vijke.

Na ovom linku možeš pronaći tekst o vijcima za drvo i dimenzijama burgija za konfirmat vijke.
Hvala puno Metabo na brzom odgovoru, takoreci sve teme na ovom forumu sam procitao pa tako i ove sa tvog linka, i mislio sam da radim sa tri burgije u slucaju da ne nadjem trostepenu, samo mi je bila potrebna podrska profesionalaca da bih se uverio da to moze i na taj nacin da se izvede.
Busicu rupe sa 3-om i 5-om a glavu cu upustati 7-om.
Vremena imam na pretek iako je ispitni rok u toku, hvala i za ovo "kolega" vec sam pun samopouzdanja jedva cekam da se bacim na posao. Pozdrav:)
Busicu rupe sa 3-om i 5-om a glavu cu upustati 7-om.
Vremena imam na pretek iako je ispitni rok u toku, hvala i za ovo "kolega" vec sam pun samopouzdanja jedva cekam da se bacim na posao. Pozdrav:)
Moj ti je savet da prvo koristiš peticu, ali onu za drvo, sa špicem na sredini. Zatim trojkom probušiš do potrebne dubine, kroz oba komada koja spajaš. Na kraju samo ovlaš obaraš ivice, a za to ti može poslužiti i ručni upuštač.Busicu rupe sa 3-om i 5-om a glavu cu upustati 7-om.
Prvo bušiš većom burgijom da ne bi posle "vijao" centar rupe.
P.S.
Ti manji konfirmati nisu baš srećno rešenje za veće konstrukcije kakva je kuhinja. Oni se koriste za ivericu debljine 10-12mm. Za veće konstrukcije koristi klasične vijke za drvo 4x50 (i za njih postoje dvostepene burgije koje lako možeš pronaći) ili deblje konfirmate.
Koliko majstora toliko i misljenjametabo wrote:P.S.Busicu rupe sa 3-om i 5-om a glavu cu upustati 7-om.
Ti manji konfirmati nisu baš srećno rešenje za veće konstrukcije kakva je kuhinja. Oni se koriste za ivericu debljine 10-12mm. Za veće konstrukcije koristi klasične vijke za drvo 4x50 (i za njih postoje dvostepene burgije koje lako možeš pronaći) ili deblje konfirmate.

Mbole rece: "Ja sam na pocetku koristio velike misleci da mali nisu dovoljno jaki. Medjutim vec dosta dugo koristim iskljucivo male, i "nemam primjedbi"."
Upravo sastavio kuhinju i regal sa manjim konfirmatima 5 x 50 a za ormar i most izmedju ormara koristio 7 x 50.
Dva iskusna majstora i dva suprotna misljenja. Vidjet cu, valjda se nece kuhinja raspasti i pasti sa zida :forvonad:
Vidim da je ova tema dovela do razmene misljenja medju vama ekspertima, hvala svima na odgovorima ali i ja da iznesem svoje utiske jer sam jutros poceo da sklapam kuhinju.
Prvo sam krenuo 5-om da busim rupe kao sto je Metabo rekao pa onda 3-om nesto malo dublje od konfirmata i na kraju samo ovlas urezivao 7-om za glavu istog. Imam 2 el. busilice (jednu cornuo buducem tastu) pa i nije toliko zamorno menjati burgije, a i onako imam vremena jer radim za svoju dusu, nemam neki rok do koga treba da zavrsim.
Spojevi su cvrsti verovatno kao kod obicnih vijaka za drvo ako ne i cvrsci, po meni prednost konfirmata je veci navoj i verovatno bolje hvata, zbog inbus glave nema proklizavanja prilikom sravljenja aku busilicom, zbog tupog vrha nema cepanja iverice kao i izgled same glave koja je mnogo lepsa od obicnih vijaka.
Manji konfirmati 5x50 verovatno slabije drze ako je veci raspon (kao kod mene) od konfirmata 7x50 ali nisam hteo da se zezam sa velikim jer sam ja ipak amater a inace lako moze doci do skretanja srafa i cepanja iverice jer su navoji 2mm siri.
Korpuse sam zavrsio, jos samo frontove i okov da namotiram i to je za sad to, ostaju radna ploca i ugradna tehnika.
Ako jos nesto pravi probleme tu ste vi. Pozdrav
Prvo sam krenuo 5-om da busim rupe kao sto je Metabo rekao pa onda 3-om nesto malo dublje od konfirmata i na kraju samo ovlas urezivao 7-om za glavu istog. Imam 2 el. busilice (jednu cornuo buducem tastu) pa i nije toliko zamorno menjati burgije, a i onako imam vremena jer radim za svoju dusu, nemam neki rok do koga treba da zavrsim.
Spojevi su cvrsti verovatno kao kod obicnih vijaka za drvo ako ne i cvrsci, po meni prednost konfirmata je veci navoj i verovatno bolje hvata, zbog inbus glave nema proklizavanja prilikom sravljenja aku busilicom, zbog tupog vrha nema cepanja iverice kao i izgled same glave koja je mnogo lepsa od obicnih vijaka.
Manji konfirmati 5x50 verovatno slabije drze ako je veci raspon (kao kod mene) od konfirmata 7x50 ali nisam hteo da se zezam sa velikim jer sam ja ipak amater a inace lako moze doci do skretanja srafa i cepanja iverice jer su navoji 2mm siri.
Korpuse sam zavrsio, jos samo frontove i okov da namotiram i to je za sad to, ostaju radna ploca i ugradna tehnika.
Ako jos nesto pravi probleme tu ste vi. Pozdrav
Ej ljudi pronadjoh na buvljaku juce trostepenu burgiju za konfirmat vijak 5x50, mojoj sreci nije bilo kraja:). Krivo mi je sto sam je nabavio kad sam vec zavrsio korpuse za kuhinju ali verujem da ce za sledece projekte (ima ih jos mnogo- tacnije skoro ceo namestaj za novi stan), da mi zaista olaksa posao.
Posto je ova tema ozbiljno izasla iz originalne, i pretvorila se u diskusiju "sta je bolje Spaks, konfirmat ili 4X50", taj deo diskusije je premesten u novu temu: viewtopic.php?pid=36780#p36780
Neces je naci nigdje u prodaji ali potrazi FREUD katalog na internetu i u njemu burgiju koja ti odgovara. Za FREUD imas zastupnika u HN zove se Dragan a mozes ga dobiti na 067314625.gogink wrote:Da li neko ima infoemacijju gdje u crnoj gori naci trostepenu burgiju za konfirmat? Vec sam gledao u okov u Podgorici, ali nemaju...