Posao za inostranstvo - pitanja i odgovori
Posao za inostranstvo - pitanja i odgovori
Prethodna tema daska za secenje me je naterala da pokrenem ovu temu. Koliko vidim vecina kolega je imala problema sa izvozom proizvoda napolje. Mozda ne bi bilo lose da se na jednom mestu sakupe iskustva, pozitivna i negativna i da se iz toga izvuce neki zakljucak sta i kako raditi. Sta je to sto ljudi rade pogresno, gde grese? Da li je to los, neprecizan ugovor, ili je nepoznavanje firme sa kojom se posluje, ili je nesto trece. Da li bi bilo dobro da se prilikom sklapanja posla u inostranstvu nalazi neki nas pretstavnik koji bi 'kontrolisao' sta se i kako radi?
Milos
Milos
Milose najbolje je odradjivati sam sve,jer gde se god umesa neki nas iz bivse SFRJ posao puca posle druge trece ture(proklet narod)gleda samo kako da te zavali.2010 sam ima 11 izvoza sto je za moju firmicu bas puno,mi smo pronasli kupce i izvezli robu sve 100% naplaceno.Svi kupci zadovolni sto je naj bitnije.Sad da imamo jednog Dula,Ivicuimaricu,preobrazu,tishlera ,strkija po belom svetu to bi bila druga prica,ali veruj mi malo je takvih ljudi,u sustini sve ljude koje sam upozna sa ovga foruma su ekstra likovi i zanima ih samo jedno RAD.
A uvoznici ko uvoznici to nam najbolje Bole i Metabo mogu reci.Toliko od mene ,za sva objasnjenja ako neko ima problema oko izvoza tu sam da pomognem.Svima zelim dobre kupce kakve ja imam!
A uvoznici ko uvoznici to nam najbolje Bole i Metabo mogu reci.Toliko od mene ,za sva objasnjenja ako neko ima problema oko izvoza tu sam da pomognem.Svima zelim dobre kupce kakve ja imam!
Veoma je tesko nesto izvesti , to uradit a da te glava ne boli.Jedini nacin je kao sto Radmit kaze.Znaci naci postenog coveka sa kim ces raditi i to je to.A i za rad sa njima imam nekoliko saveta:
1.Roba se prima f-co radionica
2.Oni neka voze i plate transport jer rizik transporta oni snose
3.Placanje avansno ili cvrsta garancija njihove banke
Nikako ne slati robu da je tamo procene, gde ce verovatno da se ubudja u transportu,da ima sakrivene nedostatke pa onda ide predlog da se smanji cena ili da se vrati nazad. Ja sam godinama bio komercijalni direktor jedne nase uspesne firme, i uvozili smo neke komponente.Kada rade sa nama oni se obezbede maksimalno, pa nema razloga da mi budemo nasamareni u poslu.Ako nisu spremni da daju garanciju njihove poslovne banke ne treba ni pomisljati na rad , jer ili su u losem materijalnom polozaja ili im je zelja da nekoga ostete u poslu ili da ne plate robu.
1.Roba se prima f-co radionica
2.Oni neka voze i plate transport jer rizik transporta oni snose
3.Placanje avansno ili cvrsta garancija njihove banke
Nikako ne slati robu da je tamo procene, gde ce verovatno da se ubudja u transportu,da ima sakrivene nedostatke pa onda ide predlog da se smanji cena ili da se vrati nazad. Ja sam godinama bio komercijalni direktor jedne nase uspesne firme, i uvozili smo neke komponente.Kada rade sa nama oni se obezbede maksimalno, pa nema razloga da mi budemo nasamareni u poslu.Ako nisu spremni da daju garanciju njihove poslovne banke ne treba ni pomisljati na rad , jer ili su u losem materijalnom polozaja ili im je zelja da nekoga ostete u poslu ili da ne plate robu.
Kolege,
moram priznati da sam se uplasio da nece biti odgovora na postavljeno pitanje.
Mislim da su odgovori dosta jasni i glasni. Rade, u potpunosti se slazem sa tobom u vezi ljudi, i moram priznati da takve face sigurno nece ostati u poslu dugo. Kao sto i sam znas, posao se gradi dugo, a moze da se srusi za vrlo kratko vreme. Mislim da je i Lukoviceva na mestu vezano za transport, banku i sl. Prakticno sve si preduzeo da se obezbedis da ti se roba ne vrati. Kako i ne bi znao sve te stvari kada si bio komercijalni direktor.
Znaci, da bi se izvezlo trebalo bi uraditi sledece:
- imati nekoga u inostranstvu u koga imate poverenja
- roba se prima f-co radionica
- kupac neka vozi i plati transport jer rizik transporta oni snose
- placanje avansno ili cvrsta garancija njihove banke
Lukicu, jedno pitanje za tebe: ako sam dobro razumeo, kupac preuzima robu iz tvoje radionice? Da li to znaci da onda oni moraju da salju nekoga ko ce da je pregleda, odn. da utvrdi da je sve ok?
moram priznati da sam se uplasio da nece biti odgovora na postavljeno pitanje.
Mislim da su odgovori dosta jasni i glasni. Rade, u potpunosti se slazem sa tobom u vezi ljudi, i moram priznati da takve face sigurno nece ostati u poslu dugo. Kao sto i sam znas, posao se gradi dugo, a moze da se srusi za vrlo kratko vreme. Mislim da je i Lukoviceva na mestu vezano za transport, banku i sl. Prakticno sve si preduzeo da se obezbedis da ti se roba ne vrati. Kako i ne bi znao sve te stvari kada si bio komercijalni direktor.
Znaci, da bi se izvezlo trebalo bi uraditi sledece:
- imati nekoga u inostranstvu u koga imate poverenja
- roba se prima f-co radionica
- kupac neka vozi i plati transport jer rizik transporta oni snose
- placanje avansno ili cvrsta garancija njihove banke
Lukicu, jedno pitanje za tebe: ako sam dobro razumeo, kupac preuzima robu iz tvoje radionice? Da li to znaci da onda oni moraju da salju nekoga ko ce da je pregleda, odn. da utvrdi da je sve ok?
Digger,najbolje bi bilo da oni dodju i da pregledaju robu.Ja imam zaokruzenu proizvodnju od pilane do susare.Trenutno imam kupce iz Egipta za suvu dasku.Sa njima sam se dogovorio da oni pregledaju robu pre otpreme,jer imaju ovde svog sumarskog strucnjaka.On se covek savrseno razume u posao sto nam odgovara.Dogovor je da ako im se ne svidja ne uzmu,a ja to ovde mogu bez problema prodati po ceni po kojoj mi placaju sto znaci da nisam u procepu,ali opasno je da radis nesto namenski a njima se ne svidja.Radio sam sa izvesnim Slovencem koji na moje insistiranje da plati avansno 30% nije se vise javio jer je mera bila van svih standarda.Ako nema za 30 % ne trebam ni da radim sa njim.Moj ti je savet ne da imas nekoga u inostranstvu u koga imas poverenje, nego nadji nekoga kome ta roba treba .Na taj nacin dobijas pravog partnera.
Tek sad sam ukapirao sto me s vremena na vreme zovete profesor 
Bataja jeste u Zemunu (a dokle ce ne znamo
)
Ja slabo mogu da pomognem oko izvoza, sa tim imam jako malo iskustva. Firma u kojoj sam ranije radio se bavila uvozom.
Pri tom smo ili robu kupovali licno u inostranstvu (neko ode i lepo pogleda svaku stavku, dogovori se oko svake pojedinacne cene...), ili smo kupovali direktno od velikih proizvodjaca (poznat tacan model, cena se dogovara ili telefonom ili mailom).
U slucaju da smo mi licno kupovali, transport i rizici transporta su padali na nas.
U slucaju kupovine direktno od velikih proizvodjaca, oni su to slali ili DHL-om (zapreminski male posiljke), sa placenim osiguranjem, ili ako se radilo o krupnijim stvarima onda avionskim kargom, takodje sa placenim osiguranjem u transportu (posiljke su bile dosta vredne, reda 50-100 hiljada evra i bilo je neophodno da stignu brzo, posto je cena te robe stalno "divljala").
Placanja su isla obavezno avansno na pocetku. Tek kad sa nekom firmom radimo duze vreme, mogli smo da "otvorimo kredit" kod njih.
Slicna filozofija bi ko sto kaze lukovic mogla da se primeni i u obrnutom smeru.
Znaci obavezno avansno placanje dok ne vidite s kim radite i pozeljno, direktno se upoznate sa njima.
Isporuka je fco radionica, s tim da ako zele mozete vi da im organizujete transport (koji oni plate).

Bataja jeste u Zemunu (a dokle ce ne znamo

Ja slabo mogu da pomognem oko izvoza, sa tim imam jako malo iskustva. Firma u kojoj sam ranije radio se bavila uvozom.
Pri tom smo ili robu kupovali licno u inostranstvu (neko ode i lepo pogleda svaku stavku, dogovori se oko svake pojedinacne cene...), ili smo kupovali direktno od velikih proizvodjaca (poznat tacan model, cena se dogovara ili telefonom ili mailom).
U slucaju da smo mi licno kupovali, transport i rizici transporta su padali na nas.
U slucaju kupovine direktno od velikih proizvodjaca, oni su to slali ili DHL-om (zapreminski male posiljke), sa placenim osiguranjem, ili ako se radilo o krupnijim stvarima onda avionskim kargom, takodje sa placenim osiguranjem u transportu (posiljke su bile dosta vredne, reda 50-100 hiljada evra i bilo je neophodno da stignu brzo, posto je cena te robe stalno "divljala").
Placanja su isla obavezno avansno na pocetku. Tek kad sa nekom firmom radimo duze vreme, mogli smo da "otvorimo kredit" kod njih.
Slicna filozofija bi ko sto kaze lukovic mogla da se primeni i u obrnutom smeru.
Znaci obavezno avansno placanje dok ne vidite s kim radite i pozeljno, direktno se upoznate sa njima.
Isporuka je fco radionica, s tim da ako zele mozete vi da im organizujete transport (koji oni plate).
Lukicu,lukovic wrote:Digger,najbolje bi bilo da oni dodju i da pregledaju robu.Ja imam zaokruzenu proizvodnju od pilane do susare.Trenutno imam kupce iz Egipta za suvu dasku.Sa njima sam se dogovorio da oni pregledaju robu pre otpreme,jer imaju ovde svog sumarskog strucnjaka.On se covek savrseno razume u posao sto nam odgovara.Dogovor je da ako im se ne svidja ne uzmu,a ja to ovde mogu bez problema prodati po ceni po kojoj mi placaju sto znaci da nisam u procepu,ali opasno je da radis nesto namenski a njima se ne svidja.Radio sam sa izvesnim Slovencem koji na moje insistiranje da plati avansno 30% nije se vise javio jer je mera bila van svih standarda.Ako nema za 30 % ne trebam ni da radim sa njim.Moj ti je savet ne da imas nekoga u inostranstvu u koga imas poverenje, nego nadji nekoga kome ta roba treba .Na taj nacin dobijas pravog partnera.
nemam ja proizvodnju da bih bilo sta izvozio. Razlog zasto sam otvorio ovu temu je jer mi se ucinila interesantna i mozda korisna za druge kolege. Svasta covek moze da nauci i procita.
Profesor je napisao kao Njegos.Sve vam je objasnio,pa ko voli nek izvoli.
Ja cu Vam napisati kako radi zapad,odnosno moja iskustva.
Mi smo bili zastupnici dva giganta u proizvodnji.Kod jednog ti ne pomaze ni telefon ni mail ni fax.Lepo dobijes sifru pa preko SAP informacionog sistema sa njima komuniciras.Evo kako bi izgledalo:Ukucas sifru recimo letve 5x5 cm.Izbaci ti odmah cenu ,jer smo imali rabat koji je ugovoren na godisnjem nivou.Sledece trazimo recimo 200 komada,a on ti ispise na ekranu recimo 150 ili 5000.Znaci nema radnika sa kim komuniciras,vec samo kompjuter i kucaj.Njihov transport .Rok isporuke do 45 dana ,a stigne za max 10 dana,jer su im prazni kamioni za Tursku i Grcku. Americka firma 5 zaposlenih u Evropi .Godisnji promet se meri u milijardama dolara u Evropi. Rabat ogroman,ali da bi ga zadrzao sledece godine traze veci promet,pa sledece jos vise,pa jos vise...
Druga firma Nemacka:godisnji promet u milijardama eura. Po mnogima najjaca firma u svetu u svojoj grani.Ima predstavnika za Rusiju i zemlje istoka. Jedan te isti covek ? Posaljemo trebovanje u EXCEL-u .Oni na osnovu naseg trebovanja posalju priblizna pakovanja.Na prvom poslu posalju samo pola.Pola nisu videli,pa se izvinjavaj. Grese i oni,ali nisu vise nikada.
I kod jednih i kod drugih smo imali kredit ,ali tek posle nekoliko godina.
Ja cu Vam napisati kako radi zapad,odnosno moja iskustva.
Mi smo bili zastupnici dva giganta u proizvodnji.Kod jednog ti ne pomaze ni telefon ni mail ni fax.Lepo dobijes sifru pa preko SAP informacionog sistema sa njima komuniciras.Evo kako bi izgledalo:Ukucas sifru recimo letve 5x5 cm.Izbaci ti odmah cenu ,jer smo imali rabat koji je ugovoren na godisnjem nivou.Sledece trazimo recimo 200 komada,a on ti ispise na ekranu recimo 150 ili 5000.Znaci nema radnika sa kim komuniciras,vec samo kompjuter i kucaj.Njihov transport .Rok isporuke do 45 dana ,a stigne za max 10 dana,jer su im prazni kamioni za Tursku i Grcku. Americka firma 5 zaposlenih u Evropi .Godisnji promet se meri u milijardama dolara u Evropi. Rabat ogroman,ali da bi ga zadrzao sledece godine traze veci promet,pa sledece jos vise,pa jos vise...
Druga firma Nemacka:godisnji promet u milijardama eura. Po mnogima najjaca firma u svetu u svojoj grani.Ima predstavnika za Rusiju i zemlje istoka. Jedan te isti covek ? Posaljemo trebovanje u EXCEL-u .Oni na osnovu naseg trebovanja posalju priblizna pakovanja.Na prvom poslu posalju samo pola.Pola nisu videli,pa se izvinjavaj. Grese i oni,ali nisu vise nikada.
I kod jednih i kod drugih smo imali kredit ,ali tek posle nekoliko godina.
Kod mene je procedura ista kao kod Lukovica.
1.Dodju pogledaju uzorke.
2.Tacne kolicine i rokovi se definisu sto je vrlo bitno.
3.Avans 10-30% nikada vise najbolje se tako pokazalo.
4.Gotva roba, kupac dodje pregleda ako ima kakih problema resavamo ili umanjujemo odnosno povecavamo cenu,naj bolje kako kupac kaze.
5.Uplati ostalu razliku pa tera robu,jedino ako bas imate jake garancije pustate robu da izadje iz zemlje.
6.2010 g naplacena sva potrazivanja iz inostranstva 100%
7.Moj i Lukovicev sistem netreba menjati ako ne zelite probleme,bolje ta roba neka stoji u magacinu ili je prodati ovde po nekim cenama da izvadis troskove nego pucati bez veze.
8.NIJEDAN POSAO NIJE PROBLEM,PROBLEM JE U LJUDIMA!
1.Dodju pogledaju uzorke.
2.Tacne kolicine i rokovi se definisu sto je vrlo bitno.
3.Avans 10-30% nikada vise najbolje se tako pokazalo.
4.Gotva roba, kupac dodje pregleda ako ima kakih problema resavamo ili umanjujemo odnosno povecavamo cenu,naj bolje kako kupac kaze.
5.Uplati ostalu razliku pa tera robu,jedino ako bas imate jake garancije pustate robu da izadje iz zemlje.
6.2010 g naplacena sva potrazivanja iz inostranstva 100%
7.Moj i Lukovicev sistem netreba menjati ako ne zelite probleme,bolje ta roba neka stoji u magacinu ili je prodati ovde po nekim cenama da izvadis troskove nego pucati bez veze.
8.NIJEDAN POSAO NIJE PROBLEM,PROBLEM JE U LJUDIMA!