Može li pomoć nestručnoj ženskoj osobi?
- peradetlic
- Majstor majstora
evo ja cu biti toliko"fini"da cu ti lesonit iseci na mere(ako su pravolinijske) 
ako hoces da se "igras"sa isecanjima krivolinijski i pravolinijski kupi najjeftiniji stoni bansek(za to sto tebi treba idealna masinica);)
pozdrav!!!

ako hoces da se "igras"sa isecanjima krivolinijski i pravolinijski kupi najjeftiniji stoni bansek(za to sto tebi treba idealna masinica);)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ljepa naša i poštovana Kiki!
Mišljenja sam da bi ti bilo najisplativije napraviti jedan mali izlet u Novi Sad.
Siguran sam da će te naš kolega Singer dočekati,a kako je obećao pokloniti ostatke svog nekog materijala pa ujedno da Vas dvoje to ljepo izrežete na mjeru a ujedno i ti vidiš kako se to radi i probaš i to je to.
Mišljenja sam da bi ti bilo najisplativije napraviti jedan mali izlet u Novi Sad.
Siguran sam da će te naš kolega Singer dočekati,a kako je obećao pokloniti ostatke svog nekog materijala pa ujedno da Vas dvoje to ljepo izrežete na mjeru a ujedno i ti vidiš kako se to radi i probaš i to je to.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Vidim ja da mi izlet ne gine 
Singer, jesu u pitanju pravolinijski rezovi,
ali, ako pogledaš sličicu koju sam postavila videćeš da i iznutra treba da se iseče jedan kvadrat, da li si i na to mislio da ćeš iseći ( pa da se odmah pakujem) ili da pazarim taj stoni bonsek, bonsek, kako god ?!?
P.S. Å trkiću, bila sam u junu u tvom kraju ( posle 19 godina ) i tako sam se diiiiiivno provela,
Opatija me je kupila za sva vremena, a skoro ću ja opet tamo pa kad smorim Singera sa seckanjem dobaciću ja i do tebe neke ploče, ne sekiraj se
:P

Singer, jesu u pitanju pravolinijski rezovi,
ali, ako pogledaš sličicu koju sam postavila videćeš da i iznutra treba da se iseče jedan kvadrat, da li si i na to mislio da ćeš iseći ( pa da se odmah pakujem) ili da pazarim taj stoni bonsek, bonsek, kako god ?!?
P.S. Å trkiću, bila sam u junu u tvom kraju ( posle 19 godina ) i tako sam se diiiiiivno provela,
Opatija me je kupila za sva vremena, a skoro ću ja opet tamo pa kad smorim Singera sa seckanjem dobaciću ja i do tebe neke ploče, ne sekiraj se

Last edited by Kiki on 12 Nov 2010 12:32, edited 1 time in total.
Najbolje stvari u životu su nelegalne, nemoralne ili goje!!!
Za to ce ti ipak trebati ubodna ili ova modelarska (elektricna naravno). Bansek nije za takve stvari.
Ako nameravas da radis vise toga, isplatilo bi ti se da napravis (ili kupis) ovakav dodatak: viewtopic.php?pid=21489#p21489 i da ubodnu postavis u nekakav radni sto. U sustini radilo bi za tako tanak materijal i bez ovog dodatka, ali je sa njim daleko lakse.
Naravno trebace ti i nesto sto ce da skuplja prasinu, znaci neki usisivac (nemoj se oslanjati na onaj kucni, ostaces brzo bez njega).
Sto se tice same ubodne, dosta zavisi od toga koliko si "zagrizla", odnosno koliko toga nameravas da radis. Imas jeftinih (i taman toliko i kvalitetnih) ubodnih za par hiljada dinara tipa: http://srafovi.rs/index.php?categoryID=286 (oed 2000 do 4000 Din)
Naravno ima i ozbiljnog alata tipa plavi Bosch GST 135 BCE (28000 Din)
Mozda je neka sredina najbolja za pocetak: zeleni Bosch PST 700, 800 ili 900 (6600 do 11000 din)
Ako ces praviti par komada dnevno, radice ti posao i one najjeftinije. Ako nameravas da sednes i radis bez prestanka nekoliko sati, onda vec moras da razmisljas o jako dobrom alatu. Jednostavno jeftin elektricni alat ne moze da radi dugo u kontinuitetu a da se ne pregreje.
Ako ti je bitno da ivice tog spera/lesonita budu bas ravne, fine i glatke, to ces vec jako tesko postici ubodnom. Tada ces morati da pravis nekakav sablon za glodalicu (ili barem meni ne pada na pamet drugi nacin). Mada cini mi se sa slike da je ta unutrasnja ivica pokrivena nekom lajsnom, tako da onda to nije kriticno. Samo da bude na meru, koliko da je pokrije lajsna.
Ako nameravas da radis vise toga, isplatilo bi ti se da napravis (ili kupis) ovakav dodatak: viewtopic.php?pid=21489#p21489 i da ubodnu postavis u nekakav radni sto. U sustini radilo bi za tako tanak materijal i bez ovog dodatka, ali je sa njim daleko lakse.
Naravno trebace ti i nesto sto ce da skuplja prasinu, znaci neki usisivac (nemoj se oslanjati na onaj kucni, ostaces brzo bez njega).
Sto se tice same ubodne, dosta zavisi od toga koliko si "zagrizla", odnosno koliko toga nameravas da radis. Imas jeftinih (i taman toliko i kvalitetnih) ubodnih za par hiljada dinara tipa: http://srafovi.rs/index.php?categoryID=286 (oed 2000 do 4000 Din)
Naravno ima i ozbiljnog alata tipa plavi Bosch GST 135 BCE (28000 Din)
Mozda je neka sredina najbolja za pocetak: zeleni Bosch PST 700, 800 ili 900 (6600 do 11000 din)
Ako ces praviti par komada dnevno, radice ti posao i one najjeftinije. Ako nameravas da sednes i radis bez prestanka nekoliko sati, onda vec moras da razmisljas o jako dobrom alatu. Jednostavno jeftin elektricni alat ne moze da radi dugo u kontinuitetu a da se ne pregreje.
Ako ti je bitno da ivice tog spera/lesonita budu bas ravne, fine i glatke, to ces vec jako tesko postici ubodnom. Tada ces morati da pravis nekakav sablon za glodalicu (ili barem meni ne pada na pamet drugi nacin). Mada cini mi se sa slike da je ta unutrasnja ivica pokrivena nekom lajsnom, tako da onda to nije kriticno. Samo da bude na meru, koliko da je pokrije lajsna.
Zaboravih.
Procitaj ovo, pomoci ce ti: viewtopic.php?id=1318
Procitaj ovo, pomoci ce ti: viewtopic.php?id=1318
Samo da se zna ovo je moj "PRIVREMENI" kraj,a ima i ljepših mjesta od Opatije no otom potom.Kiki wrote:P.S. Å trkiću, bila sam u junu u tvom kraju ( posle 19 godina ) i tako sam se diiiiiivno provela,
Opatija me je kupila za sva vremena, a skoro ću ja opet tamo pa kad smorim Singera sa seckanjem dobaciću ja i do tebe neke ploče, ne sekiraj se:P
A šta se tiče sjeckanja ja sam za sjeckanje uvjek samo u zadnje vrijeme mi nedaju ništa da sjeckam jer kad krenem neznam stati onda me se odriču svi ukućani

Čovijek sniva a Bog realizira!
na banseku postoji firung(vodjica) za pravolinijski rez, ako treba krivolinijsko secenje skines firung i seces iz "ruke".
ja ti toplo preporujucem isti za razliku od ubodne testere, jer prasi samo u smeru na dole dok ubodna i gore i dole,s tim sto ako ubodnu okrenes naopako skakace ti lesonit po gornjoj ploci.
(ubodno njihanje testere je gore-dole dok kod banseka samo dole(i mnogo je tisi za rad)
pozdrav!!!
ovakvo nesto ti zavrsava posao: http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... =130300100
ja ti toplo preporujucem isti za razliku od ubodne testere, jer prasi samo u smeru na dole dok ubodna i gore i dole,s tim sto ako ubodnu okrenes naopako skakace ti lesonit po gornjoj ploci.

pozdrav!!!
ovakvo nesto ti zavrsava posao: http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... =130300100
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
- peradetlic
- Majstor majstora

Kako mislis da bansekom iseces rupu u tabli lesonita?
, a i prilicno skupo.
Auuu, ala ti ne pazis na casusinger wrote:na banseku postoji firung(vodjica) za pravolinijski rez, ako treba krivolinijsko secenje skines firung i seces iz "ruke".
ja ti toplo preporujucem isti za razliku od ubodne testere, jer prasi samo u smeru na dole dok ubodna i gore i dole,s tim sto ako ubodnu okrenes naopako skakace ti lesonit po gornjoj ploci.(ubodno njihanje testere je gore-dole dok kod banseka samo dole(i mnogo je tisi za rad)
pozdrav!!!

Kako mislis da bansekom iseces rupu u tabli lesonita?
Ne kazem da je apsolutno nemoguce, samo bilo bi malkice slozenoKiki wrote:ali, ako pogledaš sličicu koju sam postavila videćeš da i iznutra treba da se iseče jedan kvadrat

- peradetlic
- Majstor majstora
a za taj kvadrat iznutra lesonit je tanak bolje ga praviti od letvica pa na to ram za staklo a poleđina lesonit
ili može od onog debljeg rebrastog kartona pa ga obložiti dekupažom ali to već nije u domenu stolarije
po meni bila bi dovoljna ona testera ručna za sečenje lajsni pod uglom
pa ukrasne lajsne u kombinaciji sa lesonitom itd.
ili može od onog debljeg rebrastog kartona pa ga obložiti dekupažom ali to već nije u domenu stolarije
po meni bila bi dovoljna ona testera ručna za sečenje lajsni pod uglom
pa ukrasne lajsne u kombinaciji sa lesonitom itd.
za sve je kriv Toma Sojer
nisam pazio na casu
(za prosecanje rupe)nego mi je namera bila za secenje ramova,to jest stranica prozorcica u slikama.ubodna ce resiti isecanje, a bansek ostala isecanja(jer je malo sigurniji u odnosu na neki cirkular(zbog dame)naravno.
pozdrav!!!

pozdrav!!!