Krstovi

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
slobodanmiric
Brzi dodavač alata

Krstovi

Post by slobodanmiric »

Jedno za mene krucijalno pitanje i nadam se dobrim savetima je:

Kako da pravim tacnije sto preciznije secem krstove duzine od 10 do 30 cm? Krenuo sam sa nekom malom testericom za drvo, no nije bas najzgodnije, prija mi da sve bude onako mojih ruku delo, ali kontam da neki koristan savet nije na odmet...

Zivim u stanu pa mi je sve nezgodno, prasina, terasa mi je 1.5 m sa 1,5 m, sve u svemu nezgodno, a posto nisam stolar logicno je da nemam radionicu...
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Kakvi krstovi i za sta? Ako sam dobro shvatio to mozes raditi sa malom modelarskom testericom koja ima stajuce rame gore dole i na njemu se nalazi fini list testerice koja moze da radi i radijuse.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Robbyn
Šegrt

Post by Robbyn »

Ako radiš veće serije,pretpostavljam da ti ovako nešto treba

Image
slobodanmiric
Brzi dodavač alata

Post by slobodanmiric »

Krstovi na koje se slika ili lepi slicica Raspeca Isusa Hrista. Za sada pravim prototipove, ako to dobro ispadne bice i serija..
slobodanmiric
Brzi dodavač alata

Post by slobodanmiric »

Danas sam rucno isekao jedan, ali testerica sa kojom sam sekao je neka mala rucna, i radio sam na terasi, malo nezgodno, pricvrstio stegicom za ogradu pa nije skroz ravno, moracu dosta da smirglam. Sve u svemu trebalo bi da se radi masinski. S druge strane uradice mi to poznanik stolar. No yolim to da radim sam, ova masina koja je predlog je super, koliko kosta?
slobodanmiric
Brzi dodavač alata

Post by slobodanmiric »

runer wrote:stajuce rame.
Jel ima neka fotka takve testerice, posto bi pored klasicnog krsta radio i neke koji nisu potpuno paralelnih stranica, vec bi bila i neka prosirenja.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

i mene interesuje tako neka mašina za to ove šta ima da se kupe kod nas nisu baš pogodne za taj posao treba nešto ozbiljnije ja sam probao na ovim mašinama i nisu najbolje a testerica je najbitnija kažu da treba neka uvrnuta i da ima da se kupi u austriji
ja zasad sečem ručno sa modelarskom testerom ali ne radim velike serije samo po neki komad a isusa posle rezbarim na njima
za sve je kriv Toma Sojer
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Robbine gde moze i po kojoj ceni da se nadje ovakva masina,ja za nju upotrebljavam naziv dugmetara jer mozes sa njom da krojis bukvalno dugmice od drveta....
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ja sam video da neko cini mi se u Cacku radi krstove na CNC masini od onih malih do onih velikih.Mislim da onih malih strpa u prolazu pedesetak ,ostave desetu samo ispod i posle izlome.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Najlakse ti je na CNC masini.Za isjecanje se moze napravita masina za manje pare,sa steper motorima,jer tu ne treba neka velika preciznost.Na netu ima mnogo planova,za ''home made'',i mislim da sam nailazio na varijante koje se mogu napraviti za 700-800€.Moje misljenje je da bi takva masina mogla isjecati krstic velicine 10x7 cm debljine 7-8 mm za nekih 5-6 minuta,sa ravnim glodalom 3.17mm iz tri prolaza.Tako da nije po ovom vremenu tesko izvesti racunicu isplativosti masine,naravno pod uslovom da se sve moze plasirati na trzistu.
Ja sam na mojoj masini kod jedne vece serije na radnu povrsinu postavljao materijala za 250 krstica,i velicinu 10x7 rezao za nekih 2 minuta po 2 komada,mada ja mogu da idem na vece brzine rezanja.Evo modeli iz te serije,mada sam na njima radio i duborez.
ImageImage

Uploaded with ..us
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Post Reply