Glupo pitanje
Glupo pitanje
Ako pravim ploču stola od gedica koje su debljine 5 cm, a širine oko 10 cm da li mi možete reću koji je postupak obrađivanja tih gredica na dihtu i abrihteru. Ja bih to ovako. Prvo bi svaku stranu poravna na abrihteru, ali ne znam koje sve strane treba da ravnam da dihtu, da li se provlači i na kant ili ne to me buni, nisam nikad radio na toj mašini, a nedavno sam je dobio i baš me interesuje kako.
U sustini bi morao da prvo obradis jednu stranu na abrihteru, onda da drugu stranu (koja je pod 90 stepeni u odnsu na onu obradjenu na abrihteru), poravnas na cirkularu, ali ti za to treba posebno pravljena vodjica (imam negde sliku, videcu da je iskopam). Stos je u tome da izmedju te dve strane dobijes tacno 90 stepeni, a to ne mozes da postignes samo abrihterom/dihtom.
Nakon toga se ta strana koju si upravo poravnao na cirkularu pusti niz abrihter da se dobije finija povrsina.
Sad jos pustis kroz diht tako da se obrade preostale dve strane, i dobiju tacne mere.
Nakon toga se ta strana koju si upravo poravnao na cirkularu pusti niz abrihter da se dobije finija povrsina.
Sad jos pustis kroz diht tako da se obrade preostale dve strane, i dobiju tacne mere.