Debljina ploče radnog stola
Debljina ploče radnog stola
Hoću da napravim radni sto dimenzija: V x Å x D = 75 x 65 x 130 cm. Za radnu ploču sam planirao univer debljine 25 mm, kantovan ABS-om sa svih strana. Kupio bih 4 gotove nogice od tankozidnih cevi; čini mi se da su fi80 mm. Moje pitanje je, da li mi je protiv ugibanja potrebno neko dodatno ojačanje za radnu ploču, s obzirom na to da će verovatno biti opterećena knjigama u gomilama? Ne nameravam da se penjem na taj sto, ali me baš interesuje da li bi i mene izdržao (~90 kg)?
Drugo pitanje je, na kojoj udaljenosti se obično od ivica poloče postavljaju kraci nosača nogice?
Drugo pitanje je, na kojoj udaljenosti se obično od ivica poloče postavljaju kraci nosača nogice?
- maricaiivica
- Moderator
prijatelju ja sam dobro pazio na casu i lepo te savetovao a ti kako hoces,ni u jednom trenutku se nisam nansalio s tobom.tika_spic wrote:V x Å x D = 75 x 65 x 130 cm. s obzirom na to da će verovatno biti opterećena knjigama u gomilama? Ne nameravam da se penjem na taj sto, ali me baš interesuje da li bi i mene izdržao (~90 kg)?

Last edited by singer on 22 May 2010 21:29, edited 1 time in total.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ja vec desetak godina imam sto koji je slicno napravljen.
Univer ploca od 25mm, uz prednju ivicu dve noge, a zadnja ivica prisrafljena za zid.
Nekada je bio dimenzija 80X360 (tada je imao tri noge s prednje strane), a sada je pola od toga (znaci 80X180).
Na njemu je stajao televizor, knjige, stampac, monitor... ja (oko 90Kg). Sad vise ne stoji TV, ali stoji jedno 15Kg srafova, matica, raznog alata... Skoro sam se po na njega.
Eh da. Univer je Funderov (najcvrsci koji sam ja do danas probao).
E sad. Kod konstrukcije kakvu ti planiras (sa 4 noge) nije problem da te izdrzi ploca. Problem je da se ne iscupaju srafovi koji drze noge. To moze da podnese veliko staticko opterecenje (vertikalno odozgo), ali cim ga malo zaljujas imas ogromnu polugu koja pokusava da iscupa noge iz ploce (duzina noge prema duzini ploce kojom je noga vezana za sto). Ja tog problema nemam posto je zadnja strana vezana za zid. Znaci ne bih ti preporucio da se penjes na njega, a ovo ostalo ce da izdrzi bez nekih problema.
Univer ploca od 25mm, uz prednju ivicu dve noge, a zadnja ivica prisrafljena za zid.
Nekada je bio dimenzija 80X360 (tada je imao tri noge s prednje strane), a sada je pola od toga (znaci 80X180).
Na njemu je stajao televizor, knjige, stampac, monitor... ja (oko 90Kg). Sad vise ne stoji TV, ali stoji jedno 15Kg srafova, matica, raznog alata... Skoro sam se po na njega.
Eh da. Univer je Funderov (najcvrsci koji sam ja do danas probao).
E sad. Kod konstrukcije kakvu ti planiras (sa 4 noge) nije problem da te izdrzi ploca. Problem je da se ne iscupaju srafovi koji drze noge. To moze da podnese veliko staticko opterecenje (vertikalno odozgo), ali cim ga malo zaljujas imas ogromnu polugu koja pokusava da iscupa noge iz ploce (duzina noge prema duzini ploce kojom je noga vezana za sto). Ja tog problema nemam posto je zadnja strana vezana za zid. Znaci ne bih ti preporucio da se penjes na njega, a ovo ostalo ce da izdrzi bez nekih problema.
Postoje i neki metalni profili koje nazivaju "vezači nogu", npr. http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1027. Po slici bih rekao da oni nisu namenjeni za nogice kakve ja nameravam da ugradim.
Sad ne mogu da se setim šta sam tačno video u radnji.? Da l' se beše stopica nogice šrafi za sto u dve ili tri tačke?
mbole, ako sam te dobro razumeo, ploča tvog radnog stola nije ojačana? Ja ću verovatno da poslušam singera i da ploču napravim kao 2 x 18 mm. Mnogo lepo izgleda kad se svaka ploča okantuje ABS-om zasebno.
p.s.
Ponekad imam potrebu da se popnem na radni sto koji trenutno koristim jer mi se štampač nalazi na regalu. Sto je takve konstrukcije da nema nikakvih problema da podnese moju težinu. Na radni sto sa nogicama koji nameravam da napravim, verovatno nikad neću imati potrebe da se penjem.
Sad ne mogu da se setim šta sam tačno video u radnji.? Da l' se beše stopica nogice šrafi za sto u dve ili tri tačke?
mbole, ako sam te dobro razumeo, ploča tvog radnog stola nije ojačana? Ja ću verovatno da poslušam singera i da ploču napravim kao 2 x 18 mm. Mnogo lepo izgleda kad se svaka ploča okantuje ABS-om zasebno.
p.s.
Ponekad imam potrebu da se popnem na radni sto koji trenutno koristim jer mi se štampač nalazi na regalu. Sto je takve konstrukcije da nema nikakvih problema da podnese moju težinu. Na radni sto sa nogicama koji nameravam da napravim, verovatno nikad neću imati potrebe da se penjem.
- maricaiivica
- Moderator
Vezaci nogu su za noge (prakticno stranice) tipa http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1027 , ako gresim neka me neko ispravitika_spic wrote:Postoje i neki metalni profili koje nazivaju "vezači nogu", npr. http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1027. Po slici bih rekao da oni nisu namenjeni za nogice kakve ja nameravam da ugradim.
Noge koje si ti opisao se srafe u 3 tacke ako si mislio na ovakve http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1027
Last edited by maricaiivica on 23 May 2010 14:06, edited 1 time in total.
Pa sad, šta da radim? Ne bih da za npr. 2-3 godine, sto postane klimav. Nemam nikakva iskustva sa stolovima sa nogicama od tankozidnih cevi. One široke noge za stolove su prilično skupe. A tek kako je traverza (vezač nogu) skupa! Više mi se isplati da napravim podkonstrukciju stola od čeličnih cevi, prefarbam je i ne brinem o njenoj nosivosti, njihanju i tsl.